Cel mai mare contractor al OMV Petrom, în insolvență. Povestea unui vechi conflict de interese

DE Stelian Negrea | Actualizat: 18.10.2022 - 08:00
Fosta șefă a OMV Petrom, Mariana Gheorghe, a semnat contracte de miliarde pentru firma la care și-a plasat soțul Foto: INQUAM Photos/George Călin
Contractede milioane Foto: NWR

Christof Industries Austria, una din companiile austriece care a câștigat cele mai mari contracte de la OMV Petrom România, și-a cerut insolvența din cauza imposibilității plății unor datorii de aproape 100 milioane de euro.

SHARE

Compania austriacă Christof Industries, care a câștigat direct prin intermediul companiei mamă sau prin intermediul filialei sale românești contracte de aproximativ 2,2 miliarde de lei cu liderul pieței românești a carburanților, OMV Petrom, și-a cerut recent insolvența în Austria, din cauza incapacității plății unor datorii de aproape 100 milioane de euro.

J. Christof România SRL, una dintre filialele Christof Industries, l-a avut ca angajat pe Alexandru Sergiu Gheorghe, soțul Marianei Gheorghe, cea care a a condus OMV Petrom în perioada 2006-2018.

Citește și: Noii băieți deștepți din energie: Exportă profitul către firme paravan și cer subvenții de la stat

Conform presei austriece (Christof Industries Austria insolvent - steiermark.ORF.at), procedura de insolvență a fost deschisă vineri fără autoadministrare. Pe lângă cei 350 de angajați ai companiei fiind afectați peste 690 de creditori. Potrivit companiei KSV, care administrează insolvența Christof Industries, este cea mai mare insolvență din acest an din Austria.

Datoriile în starea de lichidare prezentate în conformitate cu AKV au fost estimate la aproximativ 66,1 milioane euro, din care aproximativ 20,9 milioane euro au fost datorii bancare, aproximativ 11,5 milioane euro au fost atribuite datoriilor furnizorilor, iar restul altor – plăți în avans, angajați, provizioane. Este posibil să existe cereri de despăgubiri și altele asemenea din cauza situației insolvenței – aceasta este estimată la aproximativ 28,7 milioane euro, astfel încât totalul pasivelor ar putea crește la aproximativ 94,75 milioane euro.

Acționarul majoritar al OMV Petrom este compania austriacă de stat OMV Aktiengesellschaft cu 50,1% din acțiuni. Ceilalți acționari sunt persoane fizice și juridice, cu 28%, dintre care cel mai mare este Fondul Proprietatea cu 3%. Statul român încă mai deține un pachet de 20,6% din acțiunile OMV Petrom.

Câți bani a primit Christof de la OMV Petrom

În perioada în care Mariana Gheorghe conducea OMV Petrom, firma J. Christof la care a lucrat soțul ei Alexandru Sergiu Gheorghe a câștigat, prin proceduri opace de negociere și licitație restrânsă, contracte cu sume impresionante:

Conform datelor de pe propria pagină de internet, J. Christof România SRL a fost înființată în 2005, fiind “partener contractual al OMV/Petrom ”. Conform datelor de la Registrul Comerțului, firma a fost înregistrată pe 18.04.2008, având unic asociat compania austriacă J. Christof Gesellschaft M.B.H., iar administrator pe cetățeanul austriac Bernhard Friedrich Renner.

Pe 16.04.2009, Adunarea generală decide să-l numească drept administrator pe Alexandru Sergiu Gheorghe, alături de un alt cetățean austriac. Conform actului constitutiv al J. Christof România SRL, “administratorii conduc si reprezintă societatea”, fiind “obligați să respecte în exercitarea atribuțiilor lor de reprezentare și în conducerea afacerilor toate restricțiile ce le sunt impuse prin lege, contract, statut, hotarâri ale asociațiilor sau regulament de ordine interioară“.

Soțul fostei șefe al OMV Petrom semnase o declarație că poate fi administrator al firmei, primind imediat și o procură specială chiar din partea fondatorului grupului, Johann Christof. Desi avea un mandat de administrator pe o perioadă de patru ani, austriecii decid să-l înlocuiască după nici un an.

Cum ajunge un diplomat administrator de milioane

De-a lungul întregului parcurs profesional al soțului la grupul J. Christof, Mariana Gheorghe a deținut în permanență funcția de CEO al OMV Petrom. Înainte de a intra în afaceri, Alexandru Sergiu Gheorghe a fost diplomat de carieră și a activat în structurile Ministerului Afacerilor Externe (MAE) din străinătate și din țară.

Referitor la solicitarea dumneavoastră va comunicăm următoarele : Domnul Alexandru Sergiu Gheorghe a fost diplomat în MAE în perioada septembrie 1992 - decembrie 1997 și mai 2013-septembrie 2014. În perioada decembrie 1993 - noiembrie 1997 a coordonat secția consulară din cadrul Ambasadei României la Londra, iar în perioada mai 2013 - septembrie 2014 a îndeplinit funcția de director general al Departamentului Resurse Umane din cadrul MAE”, precizează într-un răspuns Direcția Purtător de Cuvânt și Comunicare din MAE.

Afaceri de familie pe vremea Marianei Gheorghe

Cele două declarații de avere depuse de Alexandru Sergiu Gheorghe pentru perioada în care a fost directorul Departamentului de Resurse Umane din MAE indicau o situație materială extrem de bună, cu investiții predilecte în imobiliare – trei apartamente și o casă în București și un apartament la Londra –, dar și în acțiuni, cea mai mare sumă fiind investită chiar la OMV Petrom, compania condusă de către soția sa.

Venitul salarial anual al diplomatului era unul de doar 72.000 lei, mult inferior față de speculațiile apărute pe piață legate de câștigurile Marianei Gheorghe din poziția de CEO al OMV Petrom, de ordinul a circa un milion de lei anual, de aproximativ 14 ori mai mult decât soțul ei.

Un alt personaj-cheie din cadrul OMV Petrom în mandatul Marianei Gheorghe a fost Irinel Tilea, verișoara ei, care a deținut funcția de Head of Category Management Procurement (Achiziții). De altfel, ea apărea alături de șefa companiei în diverse comisii de licitație pentru atribuirea unor contracte de bunuri și servicii ale OMV Petrom.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te