Camioanele grele, de peste 7,5 tone, nu vor mai putea intra în Cluj, Gilău, Baciu și Turda. Cei care nu respectă legea vor plăti amenzi de până la 2.500 de lei, în cazul șoferilor care tranzitează, sau 3.000 de lei pentru cei care trebuie să aprovizioneze în orașe.
De la 1 ianuarie 2026, toate vehiculele concepute și construite pentru transportul de marfă cu masă totală maximă autorizată (MTMA) mai mare de 3,5 tone, precum și cele mixte, nu mai plătesc rovinietă, ci taxe pe distanța efectiv parcursă, pe principiul „poluatorul plătește”.
Uniunea Internațională a Transportatorilor (IRU) trage un semnal de alarmă afirmând că noua legislație UE privind achizițiile publice și standardele CO₂ trebuie să sprijine, nu să sufoce, transportatorii rutieri.
Veste proastă, pentru transportatori! De la 1 iulie, se schimbă taxa de drum pentru camioane, autobuze și autocare în Slovacia. Nu se mai calculează în funcție de clasa de emisii Euro, ci în funcție de clasa de CO2 a vehiculului.
Transportatorii români sunt considerați „cărăușii Europei”. Dar, foarte multe TIR-uri românești vor avea „interzis” în UE de la 1 ianuarie 2025. Patronilor nu le-a prea păsat de noua regulă privind tahografele inteligente, nu au investit la timp, și acum cer 2 ani de amânare.