De Ziua Unirii Principatelor Române sunt organizate mai multe ceremonii militare şi religioase. Iohannis și Ciolacu participă la manifestările de la București, iar Ciucă și alți lideri politici, la cele de la Iași.
Care este soarta Hotelului Concordia, unde s-a decis soarta Unirii din 1859? Acum 165 de ani, în seara de 23 ianuarie, fruntașii unioniști au decis alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor și în Țara Românească. Timp de decenii, istoricul imobil a fost lăsat în paragină.
Alexandru Ioan Cuza, „Prințul Unirii” de la 1859, a fost un personaj complex, cu mari lumini, dar și defecte apăsate. Istoricul Adrian Cioroianu a fost ferm, însă, în caracterizarea acestuia: „Nu a fost un playboy cu accent moldovenesc!”. Și nici unirea „mică”, cum se mai spune.
MIhai Viteazul este unul dintre cei mai iubiți domnitori. El s-a remarcat în istorie ca fiind primul voievod care a unit Moldova cu Ardealul și Țara Românească. Dar cum îl chema de fapt?
Hora Unirii, atât de cunoscută de către români, prin frumuseţea şi simplitatea versurilor şi a melodiei, a intrat în conştiinţa colectivă ca fiind cântecul emblematic al Micii Uniri de la 24 ianuarie 1859. Compozitorul a compus melodia în doar o zi.