O „fabrică de bani și diplome” nu mai înscrie studenți. În 2008, avea 12.000.000 lei excedent

DE Petre Bădică | Actualizat: 09.08.2022 - 09:33
Studenții au interzis la „Cantemir” - FOTO: PEXELS, Emily Ranquist

Una din cele mai profitabile universități private din România a făcut un anunț stupefiant: nu va mai înscrie studenți pentru anul I. Mesajul, spune că afacerea cu diplome nu mai este profitabilă.

SHARE

„Pentru anul universitar 2022-2023, nu se organizeaza concurs de admitere la programele de studiu din cadrul Universitatii Creștine 'Dimitrie Cantemir' din București”, scrie mare la capitolul „Admitere”  de pe site-ul Universității Creștine Dimitrie Cantemir.

Citește și: Interlopul Țâță, decanul Academiei Infractorilor, are de dat milioane de euro magazinelor jefuite

La prima vedere am crezut că universitatea va accepta pe oricine a trecut bacalaureatul și nu mai e nevoie nici măcar de concursul de dosare. Apoi, am sunat la Facultatea de Administrare a Afacerilor unde am întrebat despre condițiile de intrare în anul I. Răspunsul a fost foarte clar: NU se mai fac înscrieri pentru studenții de anul I. 

Citește și: Care sunt universitățile din România unde merită să înveți. Top 30 cu o singură universitate privată

Newsweek România a scris, anii trecuți, că universitățile private nu mai cunosc momentele extraordinar de bune de acum 15-20 de ani. Asta pentru că universitățile de stat au coborât ștacheta academică, au mărit numărul de locuri și  fac o aprigă concurență.

Numărul elevilor care reușesc să ia bacalaureatul a scăzut dramatic, astfel că baza de alegere a viitorul studenți scade de la an la an.

Potrivit Ministerul de Finanțe, Universitatea Cantemir a avut, anul trecut, un excedent de 1,6 milioane de lei.

Într-un articol din 2021, scriam că profitul a fost mic și anii trecți. În urmă cu un deceniu, universitățile private erau mașinării de făcut bani. Universitatea „soră” Spiru Haret avusese în 2009, un profit de 168 de milioane lei, dar s-a prăbușit după un deceniu la pierderi de 16 milioane. Universitatea Cantemir și Universitatea Ecologică aveau profit de puțin peste un million de lei în anul 2019. 

Citește și: Cele mai bogate universități de stat din România

În anul 2008, scria cercetătorul Răzvan Florian, Universitatea Cantemir avea un excedent de 12 milioane de lei. Rata profitabilității era enormă: 28%. DetaliiAICI

După 14 ani de la acl moment, afacerea cu diplome nu mai este profitabilă.

La Cantemir avem o conducere controversată

Corina Dumitrescu (48 de ani) a fost propusă de Victor Ponta să ocupe funcția de ministru al Educației în 2012. După câteva zile, Corina Dumitrescu (48 de ani) a fost propusa in aceasta seara de Victor Ponta sa ocupe functia de ministru al Educatiei. După câteva, prim-ministrul desemnat al României, Victor Ponta, a anunțat că o înlocuiește – în urma problemelor semnalate de presă – pe Corina Dumitrescu. Ea fusese acuzată că a plagiat zeci de pagini într-o carte semnată alături de soțul ei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te