Cele trei scenarii pentru deschiderea școlii
- SCENARIUL VERDE – Dacă rata incidenței cumulate este sub 1/1000 locuitori, toți elevii merg la școală.
- SCENARIUL galben – Dacă rata incidenței cumulate este între 1-3/1000 locuitori, elevii vor face școala în sistem mixt (online și prezență fizică).
- SCENARIUL ROȘU – La o rată a incidenței cumulate peste limita de alertă de 3/1000 locuitori, Centrul Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției (CJCCI) va realiza o analiză a situației epidemiologice din localitate și, în funcție de aceasta, poate decide suspendarea cursurilor și trecerea la învățământul online.
Cine decide cum se face școala
Analiza se realizează cu sprijinul unui grup local de inițiativă din componența căruia este necesar să facă parte: un reprezentant al Inspectoratului Județean, unul al autorității publice locale, un medic, trei profesori, trei părinți, un reprezentant al personalului nedidactic.
Grupul local de inițiavă va fi coordonat de directorul școlii.
___________________
Citește și:
Școala, în afara ariei de acoperire. Probleme și cu elevii, și cu profesorii
Profesorii, în prima linie a luptei anti-COVID-19
___________________
Reguli sanitare
Traseele vor fi prestabilite la deplasarea în interiorul instituției de învățământ cu păstrarea distanței de 1 m între copii/elevi.
Purtarea măștii de protecție în interiorul unității de învățământ este obligatorie în cazul personalului didactic și al elevilor începând din clasele primare.
Igiena mâinilor trebuie să se realizeze frecvent, dar și dezinfecția și aerisirea claselor de curs trebuie realizate zilnic. În fiecare zi se va face și dezinfecția diverselor materiale didactice utilizate la orele de curs.
Ghidurile mai prevăd ca, începând din clasele primare, să se asigure distanțarea de minimum un metru între elevi sau separarea cu plexiglas în situația în care asigurarea distanței de un metru nu este posibilă. De asemenea, pe lângă triajul observațional de la domiciliu, se va efectua evaluarea stării de sănătate la prima oră de curs.
Jumătate din elevi „împrumută“ dispozitive
Aproape jumătate dintre copii dețin cel puțin un dispozitiv pe care îl folosesc individual pentru conectarea la cursurile online și tot atâția împart același echipament cu unul sau mai mulți membri ai familiei, arată un studiu al Ministerului Educației.
Doar o treime dintre copii dețin o imprimantă acasă, cu ajutorul căreia pot printa planurile de lecții ori fișele de lucru necesare învățării la distanță. Din punctul de vedere al mediilor de proveniență al respondenților, copiii din mediul rural au aproximativ aceleași condiții și cunoștințe tehnologice ca cei din zona urbană dezvoltată.
25% din părinți își lasă copiii la rude
Într-o proporție de 62%, părinții au dificultăți de susținere a copiilor pe parcursul cursurilor desfășurate la distanță, deoarece nu au cu cine să lase copiii acasă.
Aproape jumătate dintre părinți nu au timpul necesar pentru a acorda sprijin copiilor în procesul de învățare la distanță, ori pentru realizarea diferitelor proiecte școlare.
4 din 10 liceeni nu pot fi ajutați de părinți în timpul cursurilor la distanță, din cauza cunoștințelor digitale limitate, aceștia diferențiindu-se semnificativ de ceilalți părinți.
Ce vor părinții
În cazul în care elevii ar trebui să își împartă timpul acordat cursurilor, parțial de acasă și parțial față în față, mai mult de 9 din 10 părinți sunt de părere că anumite materii ar trebui predate prioritar în timpul orelor față-n față.
Matematica și limba română sunt materiile pentru care optează aproape toți părinții elevilor din clasele primare, pentru a fi predate în cadrul cursurilor față-în-față (90%). Poziția a treia în topul priorităților părinților sunt limbile străine (64%).
Topul priorităților pentru predarea față-n față este completat de materiile legate de dezvoltarea armonioasă a copiilor - dezvoltare personală (25%) și educație fizică (17%).
___________________
Citește și:
Școala, în afara ariei de acoperire. Probleme și cu elevii, și cu profesorii
Profesorii, în prima linie a luptei anti-COVID-19
___________________