Fost profesor la Yale, care i-a dat lui Ponta verdict de plagiat, numit șef peste cercetare

DE Petre Bădică | Actualizat: 17.01.2020 - 11:47

Dragoș Ciuparu este alegerea guvernului Ludovic Orban pentru funcția de secretar de stat pentru cercetare.  

SHARE

În executivul Orban, cercetarea nu mai fucționează ca minister separat.

Dragoș Ciuparu este profesor la Universitatea de Petrol și Gaze din Ploiești. Între 2010 și 2012, în mandatul de ministru a Educației al lui Daniel Funeriu, profesorul Ciuparu a fost președinte la Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică.

Timp de patru ani, între 2001 și 2005, Dragoș Ciuparu a fost Cercetător ştiinţific / Lector la Universitatea Yale. Universitatea americană a fost pe locul 17 în lume potrivit QS World Rankings. Timp de doi ani a avut o bursă postdoctorală la aceeași universitate.

Este doctor în inginerie chimică la Universitatea Denis Diderot – Paris 7

Dragoș Ciuparu a fost un membru al CNATDCU care, în 2012, a dat, în unanimitate, verdict de plagiat în teza de doctorat a lui Victor Ponta. Verdictul a fost, ulterior, desființat de ministrul interimar al Educației, Liviu Pop.

Dragoș Ciuparu a fost consultant de nivel înalt al Ministrului Educaţiei, Maia Sandu, în cadrul programului Uniunii Europene de consiliere a Guvernului Republicii Moldova intitulat EU High Level Policy Advisors Mission – EUHLPAM. Dragoș Ciuparu. 

Cv-ul complet al profesorului Ciuparu AICI.

Dragoș Ciuparu mi-a explicat, în urmă cu cinci ani, ce înseamnă să studiezi într-o universitate importantă.

„Participarea în activitatea profesională de zi cu zi într-o școală puternică te contaminează de modul ei de funcțio­nare, de valorile și standardele ei fundamentale, atât cele profesionale, cât și etice și morale, astfel încât ajungi într-un timp relativ scurt să nu mai poți funcționa decât în cadrul unor asemenea norme. Mai mult, regulile jocului sunt astfel făcute încât să fii provocat să-ți atingi potențialul, fiind tot timpul sprijinit și stimulat și niciodată împiedicat, pentru că reușitele tale sunt și reușitele școlii în care activezi. Fiecare publicație, brevet, rezultat, premiu etc. ­este acordat lui X de la universitatea Y, așa veți citi în toate comunicatele de presă și în toate jurnalele. În acest fel, oamenii și instituțiile sunt aliați și au interese comune. Asta lipsește în România de cele mai multe ori”, explică profesorul Dragoș Ciuparu.

Într-un interviu pe care mi l-a acordat în 2017, profesorul Ciuparu se întreba „cum a fost posibil ca Florin Iordache să susțină o teză de doctorat în domeniul relațiilor economice internaționale, cu titlul “Corporaţiile transnaţionale şi procesele de integrare economică a României în UE” în Republica Moldova, o țară care nu este membră a Uniunii Europene.” 

Știrea a fost publicată și de portalul edupedu.ro

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te