EXCLUSIV Ministerul Educației plătește 128 norme didactice sindicaliștilor care nu trec pe la școală

DE Petre Bădică | Actualizat: 16.02.2023 - 17:42
Ministerul Educatiei platește 128 norme didactice sindicaliștilor - Foto: INQUAM PHOTO, Călin George

Sute de sindicaliști din educație sunt plătiți ca profesori deși ei nu trec niciodată pe la școală. Acest privilegiu imoral este acordat de Ministerul Educației împotriva căruia sindicaliștii ar trebui să lupte.

SHARE

Într-un răspuns pentru Newsweek România, Ministerul Educației spune că legea îi permite să plătească sindicaliștii ca profesori deși aceștia nu predau. 

„Legea educației naționale nr.1/2011, cu modificările și completările ulterioare, reglementează la art. 263 alin. (10) posibilitatea ca persoanele desemnate de federaţiile sindicale reprezentative din învăţământ să beneficieze de degrevare de post didactic/normă ca urmare a participării acestora la procesul de monitorizare şi evaluare a calităţii sistemului de învăţământ”, explică Ministerul Educației pentru Newsweek.

Prin degrevarea de normă, acești profesori - sindicaliști primesc salarii de profesor, dar nu își țin orele. Degrevarea se poate face total și atunci sindicaliștii nu țin niciun fel de cursuri - este cazul marilor lideri de sindicat. Sau degrevarea poate fi parțială, să spunem de 50% și atunci sindicaliștii își țin doar jumătate din cursuri. În ambele cazuri, profesorii-sindicaliști sunt plătiți cu normă întreagă.

Cursurile profesorilor-sindicaliști vor fi susținute de alți profesori. 

Newsweek România a publicat, anul trecut, un document în care arăta că liderii de sindicat Simion Hăncescu și Marius Nistor erau printre cei complet degrevați de la predare. Ei încasau 4.000 de lei de la Ministerul Educației ca profesori deși nu predau nicio oră. Ministerul Educației a refuzat să spună dacă cei doi sindicaliști, care teoretic luptă împotriva Ministerului Educației, primesc și anul acesta bani pentru orele pe care nu le predau. Sursele Newsweek spun că cei doi se află și anul acesta pe lista sindicaliștilor plătiți ca profesori fără să predea.

Citește și: Sindicaliștii din Educație își păstrează privilegiile. Plătiți ca profesori, deși nu predau la clasă

Pactul sindicaliștilor cu diavolul merge uns

Ne putem da seama de dimensiunea înțelegerii dintre Ministerul Educației și sindicate din documentul publicat mai jos obținut în exclusivitate. Ministerul Educației a oferit sindicaliștilor numai în București șase norme didactice pentru care sunt plătiți fără să treacă pe la școală.

În total, Ministerul Educației oferă peste 128 de norme didactice pentru care sindicaliștii iau bani fără să predea.

De ce nu face ministerul publice numele sindicaliștilor

Ministerul Educației a invocat GDP, deși e vorba de plata unor salarii din bani publici pentru o muncă neprestată. Astfel că interesul e cât se poate de public.

Ministerul Educației crede că plata din bani publici a unei munci fictive, așa cum se întâmplă în cazul sindicaliștilor-profesori, nu reprezintă un temei puternic pentru a le publica identitatea. 

„Art.6 din RGPD reglementează condițiile în raport cu care prelucrarea este legală, printre care enumerăm, fără ca această enumerare să fie exhaustivă, existența unui temei legal sau consimțământul persoanei vizate. În acest context și raportat la prevederile Legii nr. 1/2011, emiterea ordinului privind aprobarea listei personalului didactic nominalizat de federațiile sindicale are la bază adresele acestora, adrese prin care se solicită punerea în aplicare a prevederilor legale, fără ca acest demers să constituie o bază legală pentru divulgarea către terți a datelor membrilor de sindicat degrevați, în speță numele și prenumele”, scrie ministeruil pentru Newsweek România. 

Pe aceeași logică, declarațiile de avere ar trebui anonimizate.

Privilegiile sunt păstrate în noile legi ale Educației

În noile proiecte ale legilor Educației, privilegiile sindicaliștilor sunt păstrate. Potrivit documentelor consultate de Newsweek România, „Personalul didactic de conducere, de îndrumare şi control poate fi degrevat total sau parţial de norma didactică, pe baza normelor aprobate prin ordin al ministrului educaţiei, elaborate prin consultarea federaţiilor sindicale reprezentative la nivel de sector de activitate învăţământ preuniversitar. De acelaşi drept pot beneficia şi persoanele desemnate de federaţiile sindicale reprezentative la nivel de sector de activitate învăţământ preuniversitar, ca urmare a participării acestora la procesul de monitorizare şi evaluare a calităţii sistemului de învăţământ, pe baza normelor aprobate prin ordin al ministrului educaţiei. Prin acelaşi ordin se stabilesc atribuţiile persoanelor degrevate de norma didactică.
(12) Personalul degrevat potrivit alin. (11) primeşte drepturile salariale pentru funcţia în care este încadrat, precum şi celelalte sporuri şi indemnizaţii prevăzute de lege pentru activitatea desfăşurată, după caz.

Nu poți să nu te întrebi cât de eficient și corect „luptă” sindicaliștii pentru drepturile profesorilor când Ministerul Educației le plătește salarii deși ei nu trec pe la școală

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te