Verdictul lui Cristi Dănileț: Profesorii care iau cadouri și părinții care le dau fac ilegalități

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 05.12.2023 - 19:59
Judecătorul Cristi Danileț atrage atenția că sunt ilegale cadourile oferite de părinți profesorilor de sărbători Foto: Facebook/ Cristi Danileț - rol ilustrativ

Judecătorul Cristi Dănileț a făcut un comentariu dur pe o platformă dedicată părinților de elevi, unde s-a pus în discuție subiectul cadourilor de Crăciun pentru cadrele didactice. Toată această acțiune este ilegală, iar copiii sunt direct afectați.

SHARE

Grupurile de părinți sunt pline de discuții despre cadourile de Crăciun pentru profesori, educatori sau învățători. Judecătorul Cristi Dănileț a făcut un comentariu dur despre acest subiect. 

El a spus că totul este ilegal.

Cadourile de Crăciun pentru profesori, ilegale. Cristi Dănileț: ”Cum vor fi copiii educați de asemenea indivizi?”

Mai sunt trei săptămâni până la Craciun, însă pe grupurile de părinți se discută aprins despre cadouri pentru ”doamne” și bani. De fapt, este unul care propune, de obicei una, ”președinta” părinților. Ea strânge banii, ea cumpără cadouri, după ce a aflat ”pe surse” ce îi place doamnei, și tot ea duce cadoul pentru a primi mulțumirile. 

Citește și: Vin sărbătorile de iarnă. Părinții fac liste pentru cadourile profesorilor Ce sume se strâng

Acest ”simplu” gest, în valoare de câteva sute de lei, în cel mai bun caz, este ilegal. Însă, deși știu acest lucru și probabil condamnă gestul atunci când sunt ”forțați de împrejurări” să lase ”atenții” la doctor sau la alte instituții, sunt mulți părinți care se avântă în propuneri costisitoare atunci când vine vorba despre școală. 

Unul dintre cei frustrați de această ”tradiție” a postat pe un grup de socializare destinat părinților de elevi de pe Facebook: 

”Oare la voi se strâng bani pentru a cumpăra cadouri de Crăciun pentru profesori? Pentru că mie deja mi se ridică părul în cap când aud propuneri din astea”, a scris părintele respectiv.

Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Au fost zeci de răspunsuri pro și contra. 

Printre cei care au comentat la această postare a fost și judecătorul Cristi Dănileț. El a explicat că aceste lucruri sunt ilegale. 

”Părinți care fac lucruri ilegale. Profesori care acceptă lucruri ilegale. Oare cum vor fi copiii educați de asemenea indivizi și individe?!”, a comentat Dănileț.

Pe de altă parte, au fost și persoane care spun că sunt de acord cu astfel de cadouri. 

”Eu nu înțeleg care este problema cu cadourile? Nu se poate face diferența între cadou și "șpagă"? Ce e rău în a arăta unei persoane că ești recunoscător?

Că e mamă, soț, soție, frate, soră sau profesor? Problema o văd acolo unde se cere, nu acolo unde se oferă fără a se cere. Dacă aș fi profesor, m-aș simți neapreciată să nu primesc o floare din partea clasei de Crăciun sau 8 Martie.

Mi se pare doar semn de apreciere/ recunoștință, nu șpagă. De ce transformăm acest obicei în ceva urât? Noi, părinții, suntem singurii responsabili de semnificația "cadoului", nu profesorul. Să nu generalizam, în fiecare domeniu există și exemple proaste, dar asta nu înseamnă că toți sunt la fel.”, a scris o mămică pe grupul de socializare.

Conform unor comentarii, sunt și cadre didactice care refuză astfel de ”surprize” de sărbători.

”Majoritatea covârșitoare a cadrelor didactice detestă aceste obiceiuri și cadouri. Nevoia aceasta este a unora din părinți, nu a cadrelor didactice. S-ar bucura mai mult să se simtă prețuiți și respectați. Aveți curajul să spuneți nu și doar așa vom contribui la schimbarea sistemului”, a comentat o altă persoană.

”Iese o țață și cere”

Și chiar dacă sunt mulți părinți care nu sunt de acord cu astfel de practici, ajung să dea bani doar pentru că altfel vor fi ”dojeniți” de ”mămicile” organizatoare de astfel de șpăgi mascate. 

”Păi se cere. Iese o țață dintre doamne și cere”, a scris un părinte.

”Păi așa cum, că zice rumânul că așa e de când lumea. În fiecare clasă sunt niste țațe înfofolite în haine de gală care strâng ca să se ducă ele să dea și dacă comentezi ceva de educație, de civilizație, că nu e normal, încep să-și pună mâinile în cap și să se bată cu pumnii în piept ca maimuțele și să-ți spună cum că ai fi singurul marțian printre oameni”, a explicat un alt utilizator.

Citește și: Când intră prima de 1500 de lei pentru profesori. Ce vor putea cumpăra dascălii din acești bani

Sunt însă și persoane care explică de ce ar trebui interzise astfel de atenții:

”În multe firme private este interzis să primești orice, inclusiv o floare. De ce? Pentru că poți trata diferit un client față de ceilalți, chiar dacă o faci inconștient.

Așa e și cu profesorii și cadourile, indiferent că vorbim de o floare sau de bijuterii de aur, vacanțe la Paris și alte minunății de care am auzit. Poți trata un copil diferit fără că măcar să realizezi că o faci. De asta e ok să nu existe niciun fel de "atenții" în școli”, a scris un părinte.

Foto: Frepik.com

Vine Moș Nicolae și la ora de fotbal, și la atelierul de robotică

Însă lucrurile nu se opresc aici. Sunt părinți care spun că se strâng bani și pentru Moș Nicolae. 

”De când e moda asta cu să vina Moș Nicolae și Crăciun la școală? Și la ora de fotbal, și la atelierul de robotică .. și tot așa, vine Moșul ăsta la toate activitățile copilului. Ah, și petrecere de sfârșit de modul la clasa a doua. Să mai zic?”, scrie un părinte.

”Da, 38 de lei (Moș Nicolae pentru copii + învățător, Moș Crăciun 6 profesori). Cutii cadou de la Metro.
Doamna a spus că le-a cumpărat chiar ea ceva simbolic de Moș Nicolae ”, a scris altcineva pe grupul Părinții elevilor din România

De altfel, în mulțimea de părinți care își așteaptă copiii să iasă de la ore, lângă gardurile școlilor, cadourile de Crăciun pentru cadrele didactice este principalul subiect de discuție. 

Citește și: Părinții nemulțumiți de ”ofertele” din pliantele primite de copii la școală. Eu nu am voie să intru

Sunt bârfiți cei care ”nu dau” și din cauza lor ”trebuie să punem noi mai mult” pentru că ”trebuie” să dai ceva... Pentru copii...”ceva simbolic” pentru că oricum ”primesc ei acasă” ce își doresc. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te