Vin sărbătorile de iarnă. Părinții fac liste pentru cadourile profesorilor Ce sume se strâng

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 17.11.2023 - 07:58
Unii profesori primesc daruri de la părinții elevilor Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Mai este puțin până încep sărbătorile de iarnă. Sunt clase unde părinții deja vorbesc pe grupuri despre cadourile pentru profesori. Sumele care se strâng sunt uriașe. Pe grupuri, cadrele didactice spun că nu cer nimic. Dar nici nu refuză ”atențiile”.

SHARE
Sunt mulți români pentru care luna decembrie este un motiv de stres. Este vorba despre cei care au copii la școală. Deși suntem încă la mijlocul lunii noiembrie, sunt părinți care discută despre ce cadourile cadrelor didactice. 
 
Se stabilesc sume și ce ”atenții” să cumpere.

Vin sărbătorile de iarnă. Părinții fac liste pentru cadourile profesorilor Ce sume se strâng

O mămică a postat pe un grup de părinți de pe Facebook, că este vorba despre cadouri costisitoare iar dacă părinții nu-și permit apar discuții.
 
”Pregătiri pentru Crăciun...
La o clasă de 22 de copii cu un învățător și trei profesoare (engleză, religie și sport) e normal să se strângă 4400 lei pentru cadouri? În fiecare an, cadourile sunt din aur....
 
Și dacă un părinte nu își permite, bineînțeles că apar discuții acide... 
 
Mă gândesc cu groază când va trece în gimnaziu și vor fi mai mulți profesori... Soțul a intrat în depresie, avem rate, cheltuieli lunare, și acum bani pentru cadouri...”, a scris o mămică pe platforma de socializare.
 
Foto Freepik.com
 
 
Mesajul a stârnit controverse. Persoane care spun că sunt cadre didactice afirmă că profesorii nu cer atenții dar părinții le oferă. 
 
”Eu nici măcar o felicitare nu primesc ca dirigintă… cum să fie așa ceva real? Nu sunteți obligată la absolut nimic! Fiecare să își cumpere cadouri din banii proprii…”, a scris o tânără, probabil profesoară.
 
”Nu sunt obligați dar mămicile organizatoare fac o listă cu “rău platnici”, iar lista ajunge (din întâmplare) chiar și la cadre didactice”, a comentat un părinte.
 
”Aceste mămici organizatoare, ar trebui puse la punct. Nimeni nu este obligat sa contribuie cu nimic, decat cadouri pentru copii”, a scris o altă persoană.
 
 
”Un dascăl care-și face meseria cu drag și nu aștepată recompense pentru asta, o să arunce lista direct la gunoi fără să o citească!
 sau mai grav pe felicitare se trec numele părinților care au contribuit ...metehne vechi ..nu mai scăpăm de ele”, a scris un alt utilizator al grupului.
 
”Un cadru didactic normal nu dă 2 bani pe o astfel de listă… mie una nici nu îmi pasă de așa ceva… elevii sunt elevi cu sau fară cadouri….”, a scris probabil o profesoară pe Facebook.

”Mi-au dat voucher de cumpărături și l-am donat unui ONG”

În discuție s-au băgat și dascăli care au primit cadouri dar au spus că nu le-au păstrat pentru ei. 
 
”Când eram profesoară și refuzam cadourile, le-am spus că, dacă vor să mă felicite cu vreo ocazie, o pot face cu o felicitare, o floare sau bomboane (pe cele din urmă le desfăceam și le împărțeam cu ei). Pentru că, le-am spus, eu nu-mi permit să le cumpăr lor cadouri și Crăciunul este și pentru ei. Au înțeles, nu s-au supărat și așa am făcut”.

”Așa fac și eu, de fiecare dată când primesc dulce. Anul trecut de 8 Martie clasa mea mi-a făcut cadou tortul preferat. A fost mare, să ajungă la 31+ 1 și să rămână ceva și pt copilul de acasă! Și au fost momente superbe și atât”.

Citește și: Slavici construiește un complex balnear, dar ajunge să își vândă tot din casă. Cade bolnav la pat

”Am primit și felicitare bogată. 250 de lei în 2015. Ne-a ajuns să-i scot la suc și ceai pe toți, plus câte o porție de cartofi prăjiți. Am ieșit pe minus cu 30 de lei, adică am completat! Și le am zis când au insistat să plătească ei diferența să se gândească bine altă dată când le mai trăsnește mintea din astea, dacă nu vor să mă pună la cheltuială.

Altă clasă când mi-a dat tot așa, un voucher de cumpărături, am ascultat spășită mulțumirea moralistă și am făcut fericit un ONG local. Acolo tot timpul e nevoie. Și am scris pe plic că e din partea clasei X.

Problem solved. Prin urmare, oricât ne plângem, depinde foarte mult de noi să educăm părinții care nu se știu opri. Chiar să i punem la punct, dacă nu înțeleg”, a comentat un alt cadru didactic..

”Nu cred că învățătorul sau profesorii au așa așteptări. Cred că aici este vb de exces de zel din partea unor părinți. Clar nu aș accepta să dau o asemenea sumă de bani. 200 lei de copil pt câteva cadouri de Crăciun este mult. La sfârșit de ciclu cât se vă strânge? 500 de copil? Este aberant!
 
 
Clar nu sunteți obligată să puneți această sumă. Eu aș spune,, am disponibilă suma X,, și gata! Dacă o fam are 5 copii și la fiecare s ar strânge câte 200 lei pt Crăciun....OMG....pai muncim pt cadouri de Crăciun?”, a scris un alt utilizator.
 
”Eu sunt educatoare și mereu împreună cu colega mea le cumpărăm la copii câte ceva de sărbători și niciodată nu am așteptat nimic...mulțumirea și așteptarea a fost pe fețele copiilor când au primit de la "Moș" câte ceva!”, a scris o educatoare.
 
Profesoara primește flori de la copii Foto: Freepik.com
 
Pai...unde e mirarea? La începutul ciclului primar, învățătoarea a spus ca nu ii trebuie nimic, că are de toate, că nu vrea lucruri pentru casa. Ăsta a fost un fel de psihologie inversă (nu-mi luați, dar de fapt să-mi luați, dar nu lucruri pt casa, ci lucruri pt. mine, un parfum, o geantă, un ceas, o brățara din aur, de-astea).
 
Ce-i drept, ipocrizia cadrelor didactice este imensa, dovadă că primesc cadouri scumpe, nu refuza niciodată. Pai cum rămâne cu: "nu îmi trebuie nimic, am de toate, sa nu faceți asa ceva"? Ia sa fi refuzat categoric. Ar mai fi luat părinții mai mult de un buchet de flori? Evident ca nu, gândindu-se ca nu îl va primi.
 
 
Suma dvs nu ma miră. Înmulțiți 150 lei cu 35 de copii. Vedeți cât iese. Evident ca inițiativa o au părinții lingăi, care au copii slabi.
 
Ceilalți sunt precum oile. Unii se gândesc ca, dacă nu dau, vor atrage antipatii pe grupul de părinți sau va afla învățătoarea ca ei nu au participat.
 
E nenorocire cu părinții lingăi...dar nici cu "doamna" nu mi-e rușine! Nu vrea cadouri, dar, la serbarea de sfârșit de an, când a facut niște scenete cu copiii, a împărțit clasa în doua (8 copii și restul). Se știe în funcție de ce criterii a făcut împărțeala.
 
Învățământul românesc duhnește a ipocrizie și lipsa de demnitate. Părinții sunt sub orice critică, ar face orice să se facă remarcați în fața învățătoarei, de parca ei ar fi la școală.
 
Eu nu am participat, am anunțat pe grupul de părinți ca nu particip la asemenea practici. Desigur, sunt banuită că iau cadou separat.  Nu ma interesează bănuielile și comentariile lor. Eu am trimis copilul, anual, cu 3 buchete de flori (la început de an, ca asa se cade, 8 Martie, ca e femeie, final de an, în semn de recunoștință).
 
Evident că al meu copil simte ca, în pofida faptului ca lucrările lui sunt impecabile, doamna nu-l apreciază și nu îl lauda, ca pe alți copii. Dar iată ca mai avem juma' de an și scăpăm de doamna care nu-și manifesta aprecierea decât fata de copiii cu părinți generoși.
 
În concluzie, apa trece, pietrele rămân. Am rămas la părerea mea conform careia nu e ok sa particip la tot felul de practici dubioase, iar acum au trecut anii și vom intra într-o alta etapa, speram noi cu mai multa apreciere, cu doamne mai constante în vorbe și acțiuni”, a scris un alt utilizator.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te