Părinții nemulțumiți de ”ofertele” din pliantele primite de copii la școală. Eu nu am voie să intru

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 26.09.2023 - 12:33
Copiii vin de la școală cu ”oferte” costisitoare Foto: Pixabay.com (imagine cu rol ilustrativ)
Copiii vin de la școală cu ”oferte” costisitoare Foto: Pixabay.com (imagine cu rol ilustrativ)

Mai mulți părinți s-au plând pe grupurile de socializare de faptul că elevii din clasele primare ajung acasă cu ”oferte” de cărți și reviste la prețuri foarte mari. Ei se întreabă cum ajung aceste pliante la copii având în vedere că accesul străinilor este restricționat.

SHARE

Abia a început școala că elevii, mai ales cei din clasele primare, ajung acasă, zilnic, cu oferte de cărți, reviste, chiar jucării. Frecvent, părinții sunt anunțați pe grupuri de diverse sesiuni de ședințe foto în urma cărora le sunt livrate ”pachete” în valoare de la câteva zeci de lei până la peste 100 de lei. 

Apoi, sunt o mulțime de ”invitații” la spectacole, fie de magie, fie concerte. Copiii fiind mici, trebuie însoțiți de părinți. Aceștia plătesc bilet de ”adult” Astfel, pe lângă ”auxiliarele” și rechizitele pe care trebuie să le plătească părinții, la început de an școlar, trebuie să mai ”achite” și astfel de oferte.

Părinții nemulțumiți de ”ofertele” din pliantele primite de copii la școală. Eu nu am voie să intru 

Pe un grup de Facebook, dedicat părinților elevilor din România, o mămică aduce în atenție un fenomen des întâlnit în mai toate școlile din țară. 

Ea spune că elevii vin acasă cu tot felul de oferte iar de multe ori părinții achiziționează reviste sau cărți sau alte produse. Însă nu înțelege cum de ajung aceste pliante în mâinile elevilor având în vedere că părinții au accesul restricționat în școală, aceștia putând intra doar în situații speciale și doar cu acordul directorului.

Citește și: Ce boli infecțioase mai circulă prin școli: Covidul, Gripa și "Enterocolita de o zi”

”Aveți idee care e "procedura" prin care ajung în școală tot felul de oferte de poze, reviste sau cursuri mai mult sau mai puțin utile? Există o cale oficială sau e pe "prietenii"? Eu că părinte nu am voie să intru în școală decât în anumite situațîi, foarte restrictive, pe când aceste "oferte" le sunt prezentate de persoane necunoscute care întră în clasă fară că noi să ne dam acordul”, a scris mămica pe Facebook.

Imediat, părinții au început să comenteze situația semnalată.

”Sunt și eu curioasă. Anul trecut au avut cinci sesiuni foto”, a spus o mămică.

”La noi anul trecut au făcut sesiune foto în a doua zi de școală fără acordul părinților, am aflat când ne-au cerut banii”, a comentat un alt părinte.

Citește și: Țara unde părinții nu mai cred în prezența fizică a copiilor la școală. ”Viața e prea scurtă”

”Și eu sunt curioasă. Scoală colaborează cu un fotograf care livrează cu o întârziere f mare materialele. Au făcut poze la începutul lui iunie pe care le-am achitat integral și nu le-au adus nici acum”, a scris o altă mămică.

Un alt părinte a relatat cum copilul a primit o invitație la un show de magie unde s fost puternic influențat de persoana care a susținut spectacolul.

”Exact asta scriam aici acum câteva zile. Când mi-a venit copilul miorlaindu-se că vrea la spectacolul unui nimeni de la Românii au talent convertit concurent la insula iubirii care le-a promis tot felul de mizerii.

Citește și: Ministerul Educației vrea mai mulți elevi într-o clasă. Efectivele se vor mări considerabil

Mai mult, se pare că fiecare zi e o perindare de tot felul de cluburi private cu reclame pentru tot felul de cursuri. Știu că nu îi cheamă învățătoarea dar la fel mi-am pus și eu întrebarea cine îi lasă așa liberi într-o unitate de învățământ.

Ar fi fost suficient să își pună reclamele la un avizier anume și chiar și așa nu mi se pare în regulă atâta vreme cât nu sunt verificați suficient de acea unitate școlară. 

Copilul meu a fost atât de uimit de magicianul ăla de 2 bani încât dacă îi spunea atunci să meargă cu el oriunde, ar fi mers.

Oricât îl învăț eu să nu creadă toate bazaoniile profitorilor. Deși nu ar trebui să mă mai mir atâta vreme cât toți adulțîi au transformat școala în piață de desfacere a afacerilor lor pe spatele copiilor.

Asta include și manualele execrabile care îndepărtează și cel mai curiors copil de școală. Nu știu dacă ați văzut manualul de științele naturii pentru clasa a 3-a dar este exact ce am tot spus despre educația din România. Înșirare de cuvinte care trebuie memorate.

O materie atât de frumoasă a fost transformată în noțiuni abstracte și plictisitoare pentru niște copii de 10 ani. Copii care de altfel citesc și se uită cu plăcere la documentare despre natura înconjurătoare dar trebuie să memoreze înșiruiri de bogății ale subsolului (fară nicio prezentare mai interesantă, că să le poată asocia cu ceva) cu care rămân exact câteva zile în cap”, a scris părintele.

Citește și: Cum arată cea mai modernă școală din România. Normalitatea e o raritate pentru învățământul românesc

”A fost și copilul meu "invitat" anul trecut la un spectacol similar . Total nepotrivit pentru a fi promovat în clasele primare/gimnaziale și pentru faptul că era în cursul săptămânii la ora 21. Referitor la manuale așa este, o înșiruire de noțiuni și termeni abstracți, fără a face conexiunea cu viața reală”, a comentat o altă mămică.

Un alt părinte a semnalat o problemă și mai gravă.

”Ce spuneți dacă dirigintele nu îi anunță că au astfel de cursuri și îi pune pe copii în fața faptului împlinit în ziua respectivă,amenințând copiii că dacă nu sunt prezenți li se vă scădea nota la purtare.
Aceste activități,cursuri nu fac parte din programa școlară și nici părințîi nu sunt anunțați”, a scris părintele pr Facebook.

”Abuz...cu acordul conducerii. Nu au voie să intre dar întră cu acordul directorului și sau al conducerii școlii. Fac asta mai ales la clasele mici unde îi încântă cu fel de fel de chestii.

Citește și: Opinia unui profesor: La voi, în școală, ce „vrăji" au mai făcut părinții?

Și eu m-am întrebat de multe ori de unde vin mizeriile alea de materiale, scumpe și multe inutile. Însă, ce mi se părea paradoxal, era faptul că doamnele se ocupau ele însele de strânsul banilor, iar în rest spuneau că ele nu au voie să facă așa ceva”, a spus un alt părinte.

Ce profituri aduc ”ofertele” din școli

Potrivit unor părinți, ofertele din pliantele cu reviste și cărți încep de la 20 de lei și ajung pe la 100 de lei. În principiu nu există copil dintr-o clasă care să nu ia măcar ceva de 20 de lei. Dacă este să calculăm la o clasă de 25 de copii, doar cu o singură revistă de copil, înseamnă 500 de lei/ clasă. Având în vedere că astfel de oferte sunt săptămânale, dintr-un calcul simplu reiese că cel puțin 2.000 de lei / lunar ajung la acești vânzători din vânzările din ”ușă în ușă” de clasă.

Citește și: Noua Lege a Educației interzice folosirea telefoanelor în școli. Pot fi confiscate de profesori

Dacă sunt cel puțin câte trei clase pentru fiecare nivel de la clasa 0 până la clasa a IV-a, ar fi undeva la 7.500 de lei. Minim. Pentru că sunt părinți care își permit să le cumpere copiilor mai multe cărți/reviste/jucării din aceste pliante. 

La fel, în legătură cu sesiunile foto: Cea mai ieftină este undeva la 50 de lei și trece de 100 de lei atunci când sunt oferite brelocuri/cani/rame personalizate. Dacă am avea 15 clase, conform calculului de mai sus, ar însemna peste 18.700 de lei doar pentru o sesiune de 50 de lei.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te