Angajații Ministerului Educației primesc spor de toxicitate pe baza unui document care nu există

DE Petre Bădică | Actualizat: 20.08.2018 - 18:37
Foto: Inquam Photo/Alexandru Bușcă

Sediul Ministerului Educației este declarat, de peste un deceniu, mediu de lucru toxic, a dezvăluit Newsweek România. Pe baza acestei încadrări, angajații primesc la salariu un spor de 10%, care se traduce într-o recompensă, lunară, de mai multe sute de lei.

SHARE

În lipsa unui document public care să probeze condițiile de toxicitate în care ar lucra angajații Ministerului Educației, ne-am întrebat dacă nu cumva e vorba de un simplu pretext pentru acordarea unor sporuri nemeritate.  

Răspunsul oferit de Ministerul Educației nu a clarificat această speță: „Sporul de condiții vătămătoare a fost acordat începând din 1.03.2009, pe baza Buletinului de măsurători emis de Societatea Națională de Radiocomunicații, în cuantum de 10% din salariul de bază avut de angajați la acea dată. În prezent este pe punctul de a fi demarată procedura efectuării de noi măsurători”. 

Ministerul nu a explicat în ce constau „condițiile vătămătoare de muncă” pentru angajații ministerului.

Citește și: Bugetari iradiați, tratați cu sute de lei la salariu

Păstrăm documentul cinci ani

Newsweek România a cerut buletinul care ar fi trebuit să confirme motivele concrete pentru care angajații Ministerului Educației sunt plătiți suplimetar de peste un deceniu. Răspunsul a fost stupefiant: documentul nu mai există. „Ca urmare a solicitării dvs. referitoare la Buletinul de măsurători emis de Societatea Națională de Radiocomunicații S.A. (SNR) pentru Ministerul Educației, în anul 2009, precizăm următoarele: buletinul de măsurători conținea mărimile fizice determinate în urma măsurătorilor privind expunerea la câmpul electromagnetic. În cadrul SNR, categoria de documente la care faceți referire (Buletin de măsurători) sau alte documente privind măsurătorile de câmp electromagnetic, efectuate pentru clienți, la solicitarea acestora, se păstrează în arhivă 5 ani, în conformitate cu Legea arhivelor”, a precizat SNR pentru Newsweek România.  

Cum măsurătorile au fost făcute în 2009, documentul a fost distrus de SNR în 2014. 

Când șeful câștigă mai puțin ca subalternul

Cu extrem de puține excepții, toți angajații Ministerului Educației primesc „spor de condiții vătămătoare”. El este echivalent cu, aproximativ 10% din salariul net al angajatului. Astfel, secretarul general din Ministerul Educației avea un salariu de bază de 7.149 de lei la care se adaugă suma de 715 lei – spor de condiții vătămătoare. Ca să vedeți haosul din salarizare, secretarul general adjunct câștigă mai mult deși ocupă o funcție inferioară – 7.526 de lei și un spor de 753 lei. Directorul general primește 7.658 de lei pentru care primește un spor de 545 lei, un șef serviciu câștigă 5.816 lei plus un spor de condiții vătămătoare de 457 lei.  

Haosul Olguței Vasilescu în materie de salarizare a determiant ca un manager public asistent să câștige 4.967 lei (spor de 348 lei), iar șeful său, manager public grad principal 4.412 lei (același spor de 348 lei). Cosilierii pentru afaceri europene au salariile începând de la 4.955 de lei (spor pentru condiții vătămătoare – 290 de lei) până la 6.308 lei (spor – 437 lei).

Până și șoferii – care se presupune că lucrează în aer liber – ar un spor pentru condiții de vătămătoare de 151 de lei. 

Și angajații Unității de Management a Proiecrtului pentru Învățământ Rural primesc sport de toxicitate – directorul ia 620 de lei, iar consilierii în jur de 400 de lei. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te