Ministrul pentru digitalizare, Ciprian Teleman, pregătește un ansamblu rezidențial pe două hectare

DE Petre Bădică | Actualizat: 26.08.2021 - 13:10
Alte proiecte ale ministrului Ciprian Teleman: Dezvoltarea unui ansamblu rezidențial pe 2 hectare/ FB

Familia ministrului Cercetării, alături de alte persoane fizice, a obținut avizul autorităților pentru construcția unui cartier de vile în Buftea. Investiția nu a început încă. Dar este de remarcat că, dacă nu are succese cu digitalizarea, lui Teleman îi ies investițiile fizice.

SHARE

Fără realizări științifice, dar cu o carieră în coaching și comunicare pentru liderii din multinaționale, ministrul Cercetării Inovării și Digitalizării, Ciprian Teleman, a avut preocupări și în domeniul imobiliar.  

Ministrul Cercetării Ciprian Teleman a revenit, zilele trecute, în spațiu public vorbind despre teme din afara domeniului pe care îl administrează. Teleman a avut, luni seara, o lungă postare despre Trianon. Apoi, a vrut să știe dacă ministerul său ar trebui să intre într-o dispută cu Facebook care ar îngrădi accesul la rețeaua de socializare. Un demers care, dată fiind complexitatea sa, ar trebui susținut la nivel de guvern.

Detalii, AICI

Are puțini bani la minister, dar nu i-a cheltuit

Politic, Teleman a pierdut lupta pentru șefia USRPLUS Ilfov și a adormit la o conferință de presă. Detalii, AICI

Ministerul său este al treilea cel mai slab din punct de vedere al execuției bugetare (doar 64%) Detalii, AICI

Ministerul Cercetării și Inovării a primit o sumă infimă în plus la rectificarea bugetară. Detalii, AICI

Teleman nu a putut împiedica diminuarea bugetului pentru Cercetare în perspectiva următorilor trei ani.

Citește și: Peste 3 ani, bugetul cercetării va scădea cu 11% față de 2021. Și UE a tăiat banii din cercetare

Nu e doctor, dar face consultanță

Încă de la preluarea mandatului o parte din mediul academic l-a contestat. I-a reproșat ministrului că nu deține titlul de doctor, obligatoriu pentru a profesa, spre exemplu.

Teleman a fost câteva luni cercetător în Franța și apoi la Institutul Geologic (1996 - 2004), fără să fi scris lucrări științifice în domeniu. Cel puțin nu le menționează.

Teleman spune și că, timp de trei luni, a urmat cursuri de Digital Strategies for Business, Columbia Business School.

Detalii, AICI

„Susțin de 15 ani cursuri de comunicare pentru manageri din companii multinaționale și românești”, spune Teleman cu ce s-a ocupat în ultima perioadă. El a fost Senior consultant Qualians România.

Citește și:Cip, ministrul cercetării care oferă experiențe memorabile, ține la glume și nu te domină

Tentativă de a deveni dezvoltator imobiliar

Familia ministrului Teleman a testat și piața imobiliară, soții făcând demersuri pentru a deveni investitori.

În anul 2017, pe pagina primăriei Buftea apărea un anunț privind: „Introducerea în intravilan oraș Buftea și parcelare a 2 ha teren proprietate privată pentru înființare Ansamblu rezidențial cu dotări”.

Printre cei trei inițiatori se află și Teleman Mihaela-Virginia, soția ministrului Cercetării.

„Publicul este invitat să transmită observații și propuneri scrise argumentate și justificate privind intenția de elaborare a Planului Urbanistic Zonal. Observațiile sunt necesare în vederea elaborării PUZ introducere în intravilan oraș Buftea și parcelare teren proprietate privată pentru înființare Ansamblu Rezidențial”, se arată în document.

Detalii, AICI

În declarația de avere a lui Teleman, se regăsește terenul pe care urma să se construiască ansamblul rezidențial. Teleman Virginia și Teleman Ciprian dețin 17% dintr-un teren de 18.938 de metri pătrați.

Teleman, contrazis de Consiliul Județean Ilfov

Într-o discuție cu Newsweek România, Teleman confirmă investiția: „Terenul la care vă referiți a fost achiziționat în anul 2003 ca investiție din care familia mea deține o cotă de 17%”.

Întrebat de Newsweek România ce l-a determinat să introducă terenul în intravilan, Teleman susține că „Inițierea unui PUZ și îndeplinirea procedurilor a reprezentat o schimbare a funcțiunii economice a terenului, din agricol în construibil, decizie luată de ceilalți proprietari ai terenului, fără a se concretiza un plan în vederea unor construcții”.

Documentele arată, însă, că nu a fost vorba doar de o trecere în intravilan. Familia Teleman și-a făcut planuri clare privind întrebuințarea terenului.

Consiliul Județean Ilfov a decis să avizeze favorabil Planul Urbanistic Local „privind obiectivul de investiții Ansamblu de locuințe individuale și funcțiuni complementare, amenjare acces și parcări, circulații auto și pietonale, spații verzi, asigurare branșamente și utilități amplasat în jdețul Ilfov, comuna Buftea, în suprafață de 18.938 de metri”.

Pe acestă suprafață s-ar putea construi un ansamblu rezidențial de 40 de case dacă ar fi vorba de loturi de 350-400 de metri pătrați. În zonă, metrul pătrat se vinde cu prețuri cuprinse între 40 și 60 de euro.

Are forța financiară să investească?

După obținerea avizelor necesare, în februarie 2019, Teleman a decis să oprească viitoarea investiție. „În prezent nu este demarat niciun proiect imobiliar și nici în viitorul apropiat nu avem un astfel de plan”, ne-a precizat ministrul.

Un posibil impediement l-ar putea constitui lipsa forței financiare. Detalii, AICI

Potrivit declarației de avere, familia Teleman are în conturi câteva zeci de mii de lei. Anul trecut familia Teleman a declarat venituri de un million de lei.

„Prețurile materialelor de construcții au crescut enorm în ultimii doi ani. O casă cu patru camere, simplă ca arhitectură, nu se poate finaliza fără o investiție de minim 70.000 de euro. De aici începe profitul investitorului”, ne-a spus un specialist în imobiliare.

La 8 luni de la preluarea mandatului, cu rezultate modeste (vezi execuția bugetară, rectificarea, dar și preocupările pe teme marginale), întrebarea: „Ce îl recomandă pe Ciprian Teleman să conducă ministerul cercetării?” capătă și mai multă consistență.

 

 

 

 

 

   

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te