Ce preocupări are ministrul Digitalizării: sondaje despre Facebook și declarații despre Trianon

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 25.08.2021 - 13:46
Ministrul Cercetării a fost filmat în timp ce a ațipit la o conferință de presă susținută de Dacian Cioloș la Sibiu. Captură video

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ciprian Teleman, este unul dintre cei mai discreți demnitari din actualul guvern. Discret în sensul că după 8 luni de mandat, are un bilanț al obiectivelor realizate ce tinde spre zero.

SHARE

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ciprian Teleman, unul dintre cei mai absenți miniștri ai guvernului actual, s-a făcut remarcat în ultima lună, dar nu pentru profesionalismul sau pentru lucruri întreprinse în mandatul său. 

Mulți români au aflat că există un ministru Ciprian Teleman când a fost filmat adormind într-o conferință de presă. Apoi, s-a remarcat pe rețelele sociale când le-a cerut utilizatorilor să spună dacă vor ca autoritățile române să intervină în relația lor cu Facebook. Și, mai noi, dânduși cu părerea despre Trianon.

„În Transilvania, recensământul din 1910 indică o majoritate românească de 2,8 milioane de români”

Ciprian Teleman a scris luni noaptea că ine nu-și cunoaște istoria e blestemat să o repete. Manipularea acesteia, însă, poate naște monștri.

„Au existat și vor exista întotdeauna interese geopolitice și strategice la finele fiecărui război, au existat învingători și au existat învinși, pentru că războiul nu se termină niciodată fără răni adânci. Trianonul s-a construit, însă, pe un principiu, acela al «autodeterminării popoarelor».

În Transilvania, recensământul din 1910 indică o majoritate românească de 2,8 milioane de români față de 1.6 milioane de unguri. Iar recensământul a vizat limba vorbită, nu etnicitatea, într-o țară în care limba folosită în educație era exclusiv limba maghiară (din 1848 încă)”, a scris ministrul Cercetării. 

Ciprian Teleman a afirmat că aproape un secol mai târziu, în 2014, „masa negocierilor la care foștii beligeranți participau a fost înlocuită cu întâlnirea de noapte a lui Vladimir Putin cu serviciile de securitate.”

„Principiul autodeterminării a fost înlocuit cu concluzia președintelui rus privind anexarea peninsulei. Plebiscitele de care s-au bucurat popoarele anexate de Imperiul bicefalic au fost înlocuite cu votul garantat de guvernul rus.

Trupe mascate luau, în final, cu asalt Consiliul Suprem.

Studiile de opinie indică faptul că două treimi din actuala populație a Ungariei considera anul trecut că părți din țările învecinate se cuvin Ungariei, fiind țara din NATO cu cel mai mare procent de opinii iredentiste. Declarația președintelui János Áder, conform căreia situația din Crimea este similară Trianonului, are probabil o semnificație electorală.
Din păcate, cinismul electoral și efectele unor asemenea declarații nu pot fi niciodată constructive”, a menționat Ciprian Telemn.

Citește și: Ministrul digitalizării, Ciprian Teleman, vrea ca poștașii să caute morții uitați prin locuințe

Le-a cerut oamenilor să-și dea cu părerea dacă el să facă ceva

„În ultimii ani un număr de utilizatori din România ai rețelei de socializare Facebook, persoane fizice sau entități private, reclamă restricționarea accesului la rețea sau penalizarea prin restrângerea facilităților oferite de platformă, acestea generând prejudicii de imagine sau materiale. În plus, comunicarea cu furnizorul de servicii este dificilă iar motivele acestor măsuri nu sunt comunicate explicit.

Ar trebui ca autoritățile publice din România să ia poziție în mod oficial pentru îmbunătățirea acestei situații?
Apreciem răspunsurile care conduc la un punct de vedere pe care ministerul să-l poată folosi pentru demersuri eventuale ulterioare”, a cerut ministrul Cercetării, tot pe Facebook.

Reacțiile utilizatorilor au fost în general critice cu demersul lui Ciprian Teleman.

Citește și: VIDEO Militarii afgani nu se bucură că trăiesc. „Uite ce viață grea avem” - Newsweek LIVE

A adormit la conferința de presă

Pe 19 august, ministrul Cercetării a fost filmat în timp ce a ațipit la o conferință de presă susținută de Dacian Cioloș la Sibiu.

„Regret situația apărută la conferința de presă de la Sibiu, unde, din cauza oboselii acumulate, am avut câteva momente de somnolență. Le cer scuze colegilor cu care eram la respectiva conferință și le cer scuze și colegilor de partid care au citit în presă relatarea incidentului.

Consider că este cel puțin normal să adresez aceste scuze și publicului pentru o situație neplăcută care n-ar fi trebuit să se petreacă. Înțeleg dorința de a pune în centrul atenției acel incident, îl consider lipsit de importanța care i se dă, dar cine simte nevoia de a-l considera relevant are, desigur, această libertate.

În ceea ce mă privește, știu că este un rezultat al oboselii și tracasării din ultimele luni și consider că responsabilitatea îmi revine întru totul.

Din acest motiv, sper ca situația să fie înțeleasă și din perspectiva umană și nu-mi rămâne decât să le mulțumesc celor care înțeleg ce s-a întâmplat, după cum îmi prezint încă o dată scuze față de cei care au considerat situația ca o lipsă de respect din partea mea. Vă asigur că nu este nici pe departe așa. Vă mulțumesc pentru înțelegere”, s-a scuzat ministrul. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te