Mugur Isărescu și-a dat acordul pentru ca Adrian Năstase (co-autor) și Adrian Severin (coordonator) să publice o carte la Editura Academiei Române.
Newsweek România a scris, în exclusivitate, săptămâna trecută, că Isărescu a garantat și pentru ca Dan Voiculescu să publice o carte la Editura Academiei Române. Fără semnătura lui Isărescu, "Felix" nu ar fi putut publica, a spus președintele Academiei, Ioan-Aurel Pop pentru Newsweek România.
Citește și: EXCLUSIV Isărescu a recomandat publicarea lui Dan Voiculescu la Editura Academiei Române
Economistul Isărescu îl laudă pe pușcăriașul Severin
În 2018, apărea „Enciclopedia Juridică Română. Volumul I - A- la C”, la Editura Academiei Romane & Editura Universul Juridic.
Detalii AICI
Prezentarea lucrării este una elogioasă: „… dreptul romanesc are șansa sa dispuna de o opera cuprinzatoare, care sa ne fie de folos acum și sa dainuie peste timp. Felicit pe inițiatori, coordonatori și autori pentru aceasta realizare de excepție și ii incurajez la continuarea eforturilor dedicate ducerii la bun sfarșit a proiectului Enciclopediei Juridice Romane.
De asemenea, imi exprim speranța ca, pe baza acestei impresionante și ambițioase lucrari științifice și pornind de la ea, noile generații de profesioniști ai dreptului sa construiasca o opera juridica inca mai mareața și mai durabila, spre binele lor și al țarii.”
Prezentarea Enciclopediei este semnată de „Academician Mugur ISARESCU Președintele Secției de Științe Economice, Juridice și Sociologie a Academiei Romane Guvernatorul Bancii Naționale a Romaniei”.
Cum a ajuns economistul Isărescu să prezinte o Enciclopedie juridică?
Isărescu este președintele Secției de Științe Economice, Juridice și Sociologie a Academiei Române. Doar cu acordul acestei Secții care comasează Științele Economice, Juridice și Sociologie putea fi publicată, la Editura Academiei Române, Enciclopedia Juridică.
Detalii AICI
A explicat acest lucru, pentru Newsweek România, președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop: „Editura Academiei Române are personalitate juridică și este ordonator de credite. Editura nu poate publica nicio lucrare fără cel puțin două referate de specialitate. Avizul pentru publicare îl dă, de regulă, secția Academiei în specificul căreia se încadrează lucrarea respectivă”, a precizat, pentru Newsweek România, președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop.
Citește și: Ioan-Aurel Pop: Dan Voiculescu nu trebuia să publice la Editura Academiei. Nu mi-am dat acordul
Deși Newsweek România i-a oferit posibilitatea unui punct de vedere, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a refuzat.
Severin, expertul în dreptul UE, 4 ani de pușcărie
Printre autorii „Enciclopediei Juridice”, pentru care și-a dat acordul secția Academiei condusă de Mugur Isărescu, se află doi foști politicieni PSD care au fost închiși pentru corupție.
Adrian Severin este unul dintre „coordonatorii generali ai volumului I”. El s-a ocupat de secțiunea „Dreptul Uniunii Europene”.
Severin a fost ministru de externe, fost parlamentar european, condamnat, în 2016, la patru ani de închisoare pentru luare de mită și trafic de influență. În februarie 2018, a ieșit însă din închisoare, pentru bună purtare.
Detalii AICI
Severin se laudă că l-a pus pe Isărescu guvernator
Pe 4 septembrie 1990 Petre Roman, primul-ministru de atunci, a semnat hotărârea de numire a lui Isărescu, 41 de ani, în funcţia de guvernator al Băncii Naţionale a României... Adrian Severin era al doilea om în guvern, în 1990, ministru pentru reformă şi relaţiile cu Parlamentul (1990-1991), în momentul instalării primului consiliu de administraţie al BNR...
Citește și: Șeful Editurii Academiei, care l-a publicat pe Dan Voiculescu, membru CC al PCR, deputat comunist
„Eu l-am instalat pe Mugur Isărescu, oficial, ca guvernator al BNR. Nu mai ţin minte dacă am contrasemnat ordinul, legislaţia de la acea vreme permitea prim-ministrului să semneze ordinul de instalare a guvernatorului (decizia este azi la Parlament – n.red.). Dar decizia a fost luată nu pentru că vorbeam despre o persoană, ci despre un proiect de reformă“, a spus Severin potrivit zf.ro.
Dublu condamnat Adrian Năstase, expert în drept internațional
La aceeași secțiune din Enciclopedia Juridică a contribuit și Adrian Năstase, fost premier al României și dublu condamnat penal.
Instanţa supremă l-a condamnat, în ianuarie 2014, în dosarul Zambaccian, pe Adrian Năstase la patru ani de închisoare cu executare. Instanța l-a mai condamnat pe Adrian Năstase și la cinci ani de interzicere a unor drepturi după executarea pedepsei cu închisoarea: dreptul de a alege și de a fi ales. În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a mai fost condamnat definitiv, tot de instanţa supremă, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii”. El a fost încarcerat în 26 iunie 2012 şi pus în libertate la 18 martie 2013, după ce Tribunalul Bucureşti a admis cererea lui de eliberare condiţionată.
Detalii AICI