Fără drept de vot după ce a fost la pușcărie, Adrian Năstase face campanie pentru Gabriela Firea

DE Alex Darvari | Actualizat: 23.09.2020 - 12:11
Npstaase dus spre penitenciarul Rahova / gandul.info

Fostul premier nu poate vota nici anul acesta după ce, în urma condamnării la pușcărie, i s-a interzis acest drept. De pe margine, el este îngrozit că Nicușor Dan ar putea conduce Bucureștiul.

SHARE

Instanţa supremă l-a condamnat, în ianuarie 2014, în dosarul Zambaccian, pe Adrian Năstase la patru ani de închisoare cu executare. Instanța l-a mai condamnat pe Adrian Năstase și la cinci ani de interzicere a unor drepturi după executarea pedepsei cu închisoarea: dreptul de a alege și de a fi ales.

Năstase a ieșit din pușcărie, condiționat, în luna august a aceluiași an. Dar, interzicerea dreptului de a alege îi expiră în 2023.

Într-o postare pe blog, Năstase se victimizează spunând că dreptul de a alege i-a fost luat de Băsescu. În schimb, îi face campanie Gabrielei Firea simțindu-se îngrozit de venirea la primprie a lui Nicușor Dan.

Se crede condamnat de Băsescu

„Conform deciziilor lui Ionut Matei si ale lui Băsescu, nu voi putea vota nici anul acesta. Asta nu inseamnă că imi este indiferent ce se intâmplă la aceste alegeri. Ca de obicei, vă indemn să mergeti la vot. Indiferent de vârstă. Dar tocmai pentru că imi pasă, sper că nu veti lăsa capitala tării pe mâinile lui Nicusor Dan. Dacă nu ar fi candidat, probabil că imaginea lui ar fi rămas una de legendă, sugerând o persoană capabilă să rezolve toate problemele – atat de dificile – ale Bucurestiului”, zice Adrian Năstase pe blog.    

De ce a intrat Năstase la pușcărie

Fostul premier a fost acuzat că, în perioada 2002 - 2004, în calitate de premier, ar fi primit, în mod direct şi prin intermediul soţiei sale, Dana Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004. Aceste foloase constau în contravaloarea unor bunuri importate din China şi cheltuielile aferente acestor importuri, precum şi contravalorea unor lucrări efectuate la imobilele lui Năstase din localitatea Cornu şi din Bucureşti.

În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a mai fost condamnat definitiv, tot de instanţa supremă, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii”. El a fost încarcerat în 26 iunie 2012 şi pus în libertate la 18 martie 2013, după ce Tribunalul Bucureşti a admis cererea lui de eliberare condiţionată.

 

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.