Ioan-Aurel Pop: Dan Voiculescu nu trebuia să publice la Editura Academiei. Nu mi-am dat acordul

DE Petre Bădică | Actualizat: 02.06.2021 - 15:53
Ioan-Aurel Pop: Dan Voiculescu nu trebuia să publice la Editura Academiei. / FB

Dan Voiculescu a publicat o carte la Editura Academiei Române. Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, spune că nu și-a dat acordul pentru publicarea cărții. Referatul în favoarea publicării lui Voiculescu este semnat de Mugur Isărescu, academician și guvernator BNR.

SHARE

Fostul pușcăriaș Dan Voiculescu, condamnat la zece ani de închisoare pentru corupție, și-a publicat, săptămâna trecută, cartea “Tratatul Umanismului Pragmatic“ la Editura Academiei Române (EAR). Lansarea a avut loc la Biblioteca Academiei.

Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, spune că „personal nu cred că autorul Dan Voiculescu ar fi trebuit să publice în EAR și nu mi-am dat niciodată acordul pentru un asemenea act.” 

Citește și: EXCLUSIV Isărescu a recomandat publicarea lui Dan Voiculescu la Editura Academiei Române

Președintele Academiei spune că lucrarea lui Dan Voiculescu a primit două referate favorabile care „au fost semnate de dl acad. Mugur Isărescu și de dl prof. Gheorghe Zaman, membru corespondent al Academiei”.

Aurel Pop spune că Voiculescu nu trebuia să publice la Editura Academiei care „are personalitate juridică și este ordonator de credite”.

Ioan-Aurel Pop desființează teoria lui Voiculescu

„În contextul curentului cultural umanist, nu am auzit de umanism pragmatic, iar în alt context nu mă interesează și nu cred că se poate folosi”, spune președintele Academiei Române într-un interviu pentru Newsweek România.

Newsweek România: Cine a decis că Dan Voiculescu merită să apară la editura Academiei Române ?  

Ioan-Aurel Pop: În cazul acestei lucrări, conducerea Academiei Române nu și-a dat niciun fel de acord, nici colectiv (Biroul Prezidiului sau Prezidiul) și nici individual, prin președinte, vicepreședinți sau secretar general. Orice lucrare publicată la Editura Academiei Române are nevoie de cel puțin două referate de specialitate și de avizul secției din Academie în specialitatea căreia se încadrează lucrarea respectivă. Pentru lucrarea în cauză, avizul a venit din partea Secției de Științe Economice, Juridice și Sociologie, iar referatele au fost semnate de dl acad. Mugur Isărescu și de dl prof. Gheorghe Zaman, membru corespondent al Academiei.  

Newsweek România: Lucrarea lui Dan Voiculescu a fost analizată de o comisie de experți din Academia Română pentru a vedea dacă tratatul merită (din punctul de vedere al ideilor, originalității etc) să fie publicat la Editura Academiei Române?

Ioan-Aurel Pop: Responsabilitatea științifică a lucrărilor publicate de EAR o au autorii, secțiile de specialitate și referenții.  

Newsweek România: Cum se implică Academia Română în vânzarea și promovarea lucrării? Care a fost tirajul ?

Ioan-Aurel Pop Costurile lucrării de față nu au fost suportate din bugetul EAR și nici din bugetul central al Academiei, ci de către autor. Detaliile privind vânzarea și tirajul sunt legate exclusiv de EAR.

Citește și: Fostul pușcăriaș Dan Voiculescu publică la Editura Academiei. Lansarea: la Biblioteca Academiei

Newsweek România: Personal, considerați că autorul Dan Voiculescu ar fi trebuit publicat la Editura Academiei Române? 

Ioan-Aurel Pop: Personal nu cred că autorul Dan Voiculescu ar fi trebuit să publice în EAR și nu mi-am dat niciodată acordul pentru un asemenea act. Opinia mea despre conceptul de „umanism” și despre utilizarea sa în viața contemporană am formulat-o într-o carte a mea recentă:

„Folosirea greșită a unor termeni se face, de regulă, din ignoranță. Dar și ignoranța este de mai multe feluri. De exemplu, avem (aveam) în România un partid politic numit „Partidul Umanist“. Sună foarte frumos, dar termenul de umanist nu are nicio legătură cu realitatea politică. Adjectivul „umanist“ provine din substantivul umanism, ca dovadă că în toate dicționarele este definit drept un element, o persoană etc. care aparține umanismului, care se bazează pe umanism sau promovează umanismul ori care este de domeniul culturii clasice, care se consacră studiului operelor clasice greco-latine. Dacă este substantiv masculin (un umanist, doi umaniști), atunci se referă la un adept sau partizan al umanismului, la un artist, gânditor care aparține umanismului Renașterii, la un cărturar din epoca Renașterii, care studia operele Antichității. Câteodată, rar, ca substantiv masculin sau feminin (umanistă), avea în atenție un student/ o studentă sau un elev/ o elevă de liceu care urma învățământul umanistic, pe vremea când studiile liceale se împărțeau în real și uman.

Prin urmare, umanistul este legat indisolubil de umanism, care nu este altceva decât o mișcare intelectuală europeană sau un curent cultural din epoca Renașterii, care promova studiul literaturii clasice din Grecia și din Roma, entuziasmul față de om și natură. [...] Umanismul este, altfel spus, ideologia Renașterii, afirmată, în esență, în secolele al XIV-lea – al XVI-lea, iar Renașterea urmărea imitarea (reînvierea prin imitare) Antichității greco-latine și plasarea omului drept măsură a tuturor lucrurilor. În consecință, o persoană de astăzi nu poate să fie umanistă, ci, eventual, omenoasă sau umană.

La fel, un partid politic contemporan nu poate să fie umanist, decât dacă așază la baza doctrinei sale principiile umanismului din secolele menționate, când acesta era ideologia Renașterii. La fel, nu se poate spune că un om este impresionist, în sens de impresionabil, ușor de impresionat sau sensibil, pentru că impresionismul este un curent cultural, manifestat mai ales în arta plastică (pictură), în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Astfel, numai reprezentanții impresionismului pot să fie impresioniști” (Ioan-Aurel Pop, Veghea asupra limbii române, București, 2020, p. 104-105).

În contextul curentului cultural umanist, nu am auzit de „umanism pragmatic”, iar în alt context nu mă interesează și nu cred că se poate folosi.

Citește și: EXCLUSIV Toate documentele CNSAS despre turnătoriile lui Isărescu „Manole” la Securitate   

Condamnat la pușcărie

Dan Voiculescu a fost condamnat la zece ani de închisoare pentru fapte de corupție, în dosarul ICA, fiind eliberat după circa trei ani. ANAF n-a reușit să recupereze decât o mică parte din prejudiciul de 60 de milioane de euro. Dan Voiculescu are o decizie de colaborator al securității.    

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te