AUDIO Adrian Severin: „Care sunt judecătorii ăia care nu-s infractori?” Lecție de fabricat justiție

DE Ramona Ursu | Actualizat: 08.04.2019 - 10:57
Adrian Severin, fost europarlamentar condamnat pentru corupție. Foto: Inquam Photos

Adrian Severin, condamnat pentru corupție și unul dintre cei mai vocali susținători ai luptei PSD-ALDE cu Justiția, a oferit într-un interviu pentru Newsweek România o veritabilă lecție de „Drept contrafăcut”.    

SHARE

Doctorul în Drept Adrian Severin a început, duminică, o răfuială, pe Facebook, cu doctorul în Drept Tudorel Toader. Primul, fost ministru de Externe, fost parlamentar european, condamnat, în 2016, la patru ani de închisoare pentru luare de mită și trafic de influență, iar în prezent, unul dintre cei mai înfocați susținători ai luptei coaliției PSD-ALDE cu Justiția.

Al doilea, Tudorel Toader, ministrul Justiției, din februarie 2017, susținut de coaliția aflată la guvernare, și unul dintre pionii de bază ai Puterii în bătălia cu statul de drept. Deși îi leagă idei comune, precum dinamitarea DNA, a legilor Justiției, a Codurilor penale, supărarea dintre cei doi a pornit de la reproșurile aduse de Severin ministrului Toader pentru întârzierea adoptării unor OUG-uri pe Justiție, care să le mai șteargă din păcate personajelor cu probleme penale.     

OUG-urile care îi unesc și îi dezbină

În ultimele zile, Liviu Dragnea l-a criticat pe Tudorel Toader pentru amânarea adoptării OUG-urilor pe Justiție. Vineri, de exemplu, liderul PSD spunea că Toader „nu mai poate continua așa, trebuie să înceteze cu această atitudine. A tot anunțat că va da niște ordonanțe care, de fapt, nu s-au dat”. Dragnea spunea și că „doamna premier trebuie să decidă”, făcând referire la o eventuală înlocuire a lui Tudorel Toader, ajuns în Guvern pe filiera ALDE, dar sprijint puternic de PSD.

Sâmbătă seară, Tudorel Toader a postat, pe pagina personală de Facebook, diverse mesaje cu trimitere la declarațiile lui Liviu Dragnea. Cu mențiunea că „acest mesaj va fi șters după o oră” sau „în 30 de minute”, ministrul Justiției spunea că „în lipsa urgenței, nu poate fi adoptată o ordonanță de urgență”.

Duminică, Adrian Severin, tot pe Facebook, i-a reproșat „filosofului Tudorel” că „ne învață că dacă o problemă urgentă nu este soluționată urgent de un decident impotent, laș, tranzacționist sau iresponsabil, înseamnă că ea nu este urgentă”. În replică, Tudorel Toader i-a răspuns, pe contul său, că „la câte interese are în justiție, mai nou vorbește/mă critică și un anume Severin”.

Supărat, fostul ministru de Externe a răspuns, „în scrisorile” schimbate pe Facebook, că „în lipsă de argumente, ministrul Toader adoptă metoda atacului la persoană. Rușine! Am interesul edificării unei justiții echitabile. Opusul celei păstrate de domnul Toader”.  

„Justiția echitabilă” a lui Adrian Severin

Dacă despre ministrul Toader știm, în baza activității din ultimii doi ani în Guvern, care îi este viziunea asupra Justiției și a statului de Drept – înființarea controversatei Secții Speciale de cercetare a magistraților este doar un exemplu, despre „justiția echitabilă” a lui Adrian Severin se știu mai puține.

În martie, Newsweek România a făcut un interviu cu ex-europarlamentarul PSD condamnat pentru corupție în Parlamentul European, iar printre temele de discuție au fost și lucruri legate de Justița din România, de atacurile politice la care este supusă în ultimii doi ani, dar și despre condamnarea în cazul Severin.  

Reamintim că Adrian Severin a fost filmat de jurnaliștii britanici de la „The Sunday Times”, care pretindeau că sunt reprezentanții unei firme de lobby, în timp ce negocia cu aceștia diverse sume de bani, în schimbul cărora politicianul promitea să susțină în Parlamentul European un anumit amendament.

Scandalul a ajuns în presă, iar în noiembrie 2016, Severin a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare. În februarie 2018, a ieșit însă din închisoare, pentru bună purtare.

După decizia CCR privind ilegalitatea constituirii completelor de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție, Adrian Severin s-a înscris pe lista celor care au atacat în instanță hotărârea definitivă primită. Contestarea a fost depusă la Curtea Supremă, în 13 decembrie 2018, însă instanța nu s-a pronunțat încă pe cazul Severin, următorul termen al procesului fiind pe 15 aprilie.

Teoriile „instanței supreme” Adrian Severin

În interviul oferit pentru Newsweek România, Adrian Severin vine cu un adevărat scenariu de film absurd în apărarea sa, susținând că filmarea jurnaliștilor de la „The Sunday Times” este trucată, că probele din dosar sunt nule, că totul este o conspitație politică împotriva lui, de care mai-marii Europei știu și recunosc, însă doar în fața lui, nu și public, iar că serviciile secrete i-au înscenat totul.

Deși decizia definitivă de condamnare a lui, dată de un complet de cinci judecători de la Înalta Curte, este încă în picioare și, oricum, hotărârea CCR privind constituirea completurilor de cinci de la ÎCCJ nu are nicio legătură cu probele din dosarele penale judecate de aceste completuri, Severin are o altă variantă: judecătorii care l-au condamnat pe el sunt infractori, iar probele din dosarul lui sunt nule.

„Care sunt judecătorii ăia care nu sunt infractori și care au decis că alții sunt infractori?”, a întrebat Adrian Severin, în discuția cu reporterul Newsweek România.

La răspunsul că judecătorii care l-au condamnat pe Liviu Dragnea nu sunt infractori, de exemplu, și nici cei care au dat condamnarea în cazul său, „instanța supremă” Adrian Severin îi condamnă definitiv pe magistrații vizați, pentru abuz în serviciu.

„Judecătorul” Severin mai crede și că DNA ar trebui desființat, pentru că procurorii anticorupție sunt niște „torționari”, „și credeți-mă că am proprietatea cuvintelor, știu ce înseamnă tortură”.

Așa arată, pe scurt, Justiția română în mintea unui om care a avut, ani la rând, funcții publice înalte și a primit salarii consistente din banii statului, ieșind pe ușa din dos din spațiul public, cu o condamnare penală.

Vă prezentăm, mai jos, în premieră, fragmente importante din dialogul dintre Newsweek România și Adrian Severin, pe teme legate de Justiție.  

Teoria filmului trucat și a amestecului serviciilor secrete

 

Adrian Severin: Când un serviciu secret al unei țări străine îți organizează o înscenare pentru că tu deranjezi politic și, apoi, justiția română folosește un film trucat, pe care expertiza îl dovedește a fi trucat… Ceea ce se vede în el nu e adevărat, dar se ajunge la condamnare, iar asta nu mi se pare că este un caz care să ne dea exemplu justiția română. Și dacă un caz există, toate celelalte sunt sub semnul întrebării.

Newsweek România: În ce sens a fost trucat filmul? Vorbim despre cel făcut public de „The Sunday Times”. 
Adrian Severin: Da, vorbim despre cel de la Sunday Times, mă rog… un ziar de scandal. Jurnaliștii respective au recunoscut că filmul a fost editat. 

Dumneavoastră le explicați acelor jurnaliști cum urmează să depuneți un amendament…
Nu, nu le explicam asta. Asta ați văzut dumneavoastră. Nu le explicam așa ceva. E un film trucat, uitați-vă la el, nu spune asta.

L-am văzut. Asta le explicați.
N-are rost să discutăm. E un film trucat. Ce să discută despre un trucaj?

Cuvintele dvs. din acel film.
Nu cuvintele mele. Cuvintele mele sunt tăiate cu foarfeca și puse cap la cap.  

„Invalidarea” probelor prin „experții care sunt”  


Adrian Severin: Justiția nu funcționează, acea decizie în cazul meu a fost dată de un complet considerat a fi format ilegal. Niște judecători care știau că ei comit o ilegalitate mă judecau pe mine, da?

Newsweek România: Vă judecau în baza unor legi.
Adrian Severin: Nu în baza unor legi, ci în baza a ceea ce credeau ei că este legea, da? Haideți să lăsăm poveștile. Nu au judecat în baza legii, au judecat în baza unor probe pe care nu le-au verificat.

Constituirea completelor nu are legătură cu probele din dosar.
Vorbim despre o înscenare, care a fost jurnalistică, care a fost dictată de interese politice și care s-a terminat cu o înscenare judiciară. Punct. Toate probele sunt invalidate…

Cine a invalidat probele?
Poftim? De experți.

Care experți?
Experții care sunt și care au verificat înregistrarea și au spus că e 100% contrafăcută.  

Mai presus și de CCR  

Newsweek România: CCR s-a pronunțat asupra constituirii completurilor, nu asupra felului în care au judecat dosarele acei magistrați.
Adrian Severin: Din moment ce completul este ilegal…

Știți că sunt două lucruri separate.
Or fi separate, dar gândiți logic. Dacă niște judecători judecă încălcând legea, nefiind competenți, potrivit legii, care este valoarea produsului lor?

Dumneavoastră spuneați că probele sunt nule, iar eu vă spuneam că nu asta a decis CCR, asupra probelor din dosare, ci asupra felului în care au fost constituite completurile de cinci judecători de la Înalta Curte.
Nu asta a decis… Dacă nu a decis pe probe, pe ce a decis?

Pe constituirea completurilor, nu pe probele din dosarele judecate de acele completuri.
Normal, un complet ilegal… Da, sunt două lucruri separate, fără îndoială. Un complet ilegal vine și nu ține seama de probele din dosar, nu admite nicio probă în apărare și dă o decizie.  

Conspirația mondială din jurul lui Severin. Cum vrea Europa să „ne controleze”  

Newsweek România: Mesajele pe care partenerii noștri externi ni le-au transmis în ultimii doi ani, în urma sabotării de către PSD a Justiției, au fost să lăsăm justiția în pace, să nu ne atingem de independența magistraților, să nu se facă modificări pe legile Justiției. Chiar toți acești parteneri nu au dreptate, doar ai noștri conducători din PSD au?
Adrian Severin: Nu e vorba despre ai noștri din PSD, încă o dată spun că nu mai sunt de multă vreme PSD-ist.

Nu vorbim despre apartenența dvs. la acest partid, ci de cine conduce țara.
Am înțeles, da. Mesajele cele mai cunsocute și vehiculate în România, venind din UE, sunt politic interesate.

Din partea tuturor instituțiilor UE? Că nu au venit și mesaje care să încurajeze să facem aceste modificări privind Justiția.
Din partea tuturor celor care s-au exprimat. Nu-i știți pe cei care nu s-au exprimat.

Se exprimă instituțional. Comisia Europeană, Parlament European…
Vorbim de două-trei persoane. Dar nu avem acum timp, la telefon… Este un joc politic care se face.

Pe scurt măcar să ne explicați, ca să înțelegem de ce se face asta.
Pentru că acea clasă politică, a cărei calitate o deplângeați, pe bună dreptate, este o clasă politică care permite dominarea României și bineînțeles că orice concurent al nostru și chiar orice aliat al nostru dorește să ne poată controla și să nu aibă dificultăți cu noi. Cu mine au avut dificultăți, deși m-au respectat, apreciat.

În ce ar consta dificultățile lor, dacă noi scoatem din Codul Penal anumite infracțiuni?
Nu scoate nimeni… noi doi n-avem timp să discutăm pe concret… ce vreți să vă spun?

Încercam să înțeleg care ar fi miza Europei, de ne transmite mesaje de a lăsa Justiția în pace?
Miza europeană este că nu se dorește ca statele să fie egale…

Mesajul este să nu ne atingem de independența magistraților.
Nu-i împiedică nimeni să facă treaba aceasta, dacă vreți discutăm pe concret. Mesajul merge în continuare și am discutat cu ei (cei din UE – n.r.), iar oamenii în privat au recunoscut că e politic totul.

Despre cine vorbim? Parlamentari europeni?
Despre absolut cine vreți dumneavoastră, eu nu pot să vă dau nume, dar îi cunoașteți pe toți și îi citați tot timpul.  

 

„DNA trebuie desființat”

Newsweek România: Aveați o teorie, recent, prin care susțineați ideea ca DNA să fie desființat și-i numeați „torționari” pe procurori.
Adrian Severin: Da, bineînțeles. Față de ceea ce au făcut ei…

Toți procurorii DNA sunt torționari?
Da, putem discuta despre cazuri concrete. În orice caz, ceea ce s-a întâmplat la Oradea, Prahova, în alte locuri. A fost tortură. Și credeți-mă că am proprietatea cuvintelor, știu ce înseamnă tortură, m-am ocupat de drepturile omului…

Sunt câteva cazuri și nu putem vorbi despre desființarea DNA.
Alea care sunt, putem vorbi la infinit… Am extrem de multe argumente.

Dacă desființăm parchete…
Nu desființăm niciun parchet.

Spuneați despre desființarea DNA.
Această structură trerbuie desființată și construită o alta serioasă, pentru că, deocamdată, nu avem posibilitatea să o reformăm, se vede clar. Nu am spus că nu trebuie o structură care să lupte împotriva corupției, ci că această structură nu mai poate fi reformată.

Din două cazuri pe care le-ați amintit.
Nu din două, din foarte multe. Dar nu am timp să discut acum. Din foarte multe cazuri și din foarte multe informații pe care le am. Când procurorii dau instrucțiuni scrise martorilor, și vă invit să vă arăt textul, hârtia semnată de procurori, prin care au dat instrucțiuni unor martori cum să răspund. Mai mult de atât ce vreți?

E ca și cum am spune că trebuie desființat Parlamentul European, pentru că unii europarlamentari au luat mită.
Putem să facem această comparație. Dar dacă, acolo, unii parlamentari au luat mită, poate da, poate nu…

De exemplu, unii care au fost condamnați în România.
Sigur, condamnați, poate, nu știu. Dar dacă ar fi după experiența mea, pot să spun că au fost condamnați fără probe. Dacă vă place să fie condamnați fără probe, este OK.

Mie nu-mi place asta, dar nu vorbim despre situația asta.
Spuneți așa: „A fost condamnat, deci e vinovat”. Nu!

Nu spun eu. O instanță a decis că este vinovat.
Credeți în instanța aia?

Da, cred într-o instanță care dă o hotărâre.
Dacă credeți, atunci e foarte bine. Dvs. credeți, eu nu cred, pentru că eu nu pot crede în hotărârile unei instanțe care condamnă fără probe, pe speculații. Dacă dvs. credeți, scrieți asta.

Eu mă uit pe niște dosare, pe niște hotărâri ale instanței.
Perfect. Și dacă vă uitați, vedeți cum s-a decis. S-a decis pe raționamente logico-juridice… Spuneți că cred că, dacă s-a decis pe speculații, este o decizie corectă.

Nu am spus asta. Nu vorbesc despre speculații.
Dar asta spuneți.

Când am spus asta?
Acum. Tot timpul ați spus asta. Dacă nu credeți în asta, atunci spuneți că nu credeți.

În ce să nu cred? Într-o hotărâre definitivă a unei instanțe?
Într-o hotărâre definitivă luată fără probe.

Dar nu vorbim despre lipsă de probe, domnule Severin.
Dar despre ce vorbim?

Mai devreme spuneați că vorbim despre o decizie a CCR, dar aceasta nu face, în niciun caz, trimitere la probe din dosare.
Aia este un alt aspect. Pentru mine, ca jurist, o hotărâre dată de un judecător care nu este legal învestit este o hotărâre nulă, așa cum s-a dispus. Cum pot să cred în hotărâri nule? Într-un judecător care dă hotărâri încălcând legea? Dacă a încălcat legea privind învestirea lui, credeți că celelalte legi le-a respectat?  

„Cine-i infractor? Infractorul declarant infractor de un judecător care-i infractor?”  

Newsweek România: Felul în care s-a judecat nu are legătură cu felul în care s-au constituit completurile de judecată (referitor la hotărârea CCR privind constituirea completurilor de cinci judecători de la Înalta Curte – n.r.).
Adrian Severin: Cum să nu? Când vine un impostor și judecă, credeți în judecata lui?

Când vine un infractor și vrea să schimbe legile justiției, am putea să credem că e în regulă?
Cine-i infractor? Infractorul spus de judecătorul infractor? Infractorul declarat infractor de un judecător care-i infractor?

Deocamdată, judecătorii decid cine-i infractor.
Judecătorii, iată, sunt infractori, unii dintre ei.

Nu vorbim despre aceia.
Dar despre cine vorbim?

Vorbim despre judecători care nu sunt infractori.
Care sunt judecătorii ăia care nu sunt infractori și care au decis că alții sunt infractori?

De exemplu, cei care l-au condamnat pe domnul Liviu Dragnea nu sunt infractori.
Nu știu, nu cunosc cazul în detaliu.

Dar cei care v-au condamnat pe dvs.? Sunt infractori?
Din moment ce au încălcat legea când s-a format completul, eu cred că da. Nu e abuz în serviciu?

Cine a decis asta, domnule Severin, că judecătorii care v-au condamnat pe dvs. sunt infractori?
Au comis abuz în serviciu.

Abuz în serviciu?
Binețințeles. E o încălcare a legii care a produs un prejudiciu.

Dar cine a decis asta, că acești judecători sunt infractori? Asta spuneți dumneavoastră.
Cum cine a decis asta? Dumneavoastră nu știți ce spune legea, ce spune Înalta Curte?

Eu știu că legea spune că o instanță decide dacă cineva este infractor sau nu. Nu eu, nu dumneavoastră.
A, bun. E în regulă. Perfect. Atunci, așa este. Orice decide un judecător care a încălcat legea este bun. Asta spuneți dvs.

Eu nu spun așa ceva.
Iertați-mă că nu mai pot să vorbesc… Asta spuneți, da?     

      

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te