Șeful Editurii Academiei, care l-a publicat pe Dan Voiculescu, membru CC al PCR, deputat comunist

DE Petre Bădică | Actualizat: 03.06.2021 - 12:24
Șeful Editurii Academiei, care l-a publicat pe Dan Voiculescu, membru CC al PCR, deputat comunist /Dan Voiculescu Foto: Inquam/ Octav Ganea
Șeful Editurii Academiei, care l-a publicat pe Dan Voiculescu, membru CC al PCR, deputat comunist /Dan Voiculescu Foto: Inquam/ Octav Ganea

Președintele Editurii Academiei Române, unde Dan Voiculescu a publicat o carte, a deținut funcții importante în cadrul Partidului Comunist Român, fiind și membru al Marii Adunării Naționale.

SHARE

Newsweek a scris, ieri, în exclusivitate, că Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, care e și membru al Academiei Române, a garantat pentru ca Dan Voiculescu să publice o carte la Editura Academiei Române.

Mugur Isărescu este președintele Secției de Științe Economice, Juridice și Sociologie a Academiei Române și cel care a semnat referatele științifice pe baza cărora Dan Voiculescu a publicat la Editura Academiei Române.

Citește și: EXCLUSIV Isărescu a recomandat publicarea lui Dan Voiculescu la Editura Academiei Române

A condus Uniunea Scriitorilor în comunism, acum îl publică pe „Felix”

Editura Academiei Române este condusă de un director general în persoana academicianului Dumitru Radu Popescu. Detalii AICI.

Dintr-o prezentare făcută de Agerpres, reiese că Dumitru Radu Popescu a ocupat funcții importante în regimul comunist.

„Dumitru Radu Popescu - scenarist, scriitor şi publicist - s-a născut la 19 august 1935… Este nuvelist, romancier şi dramaturg.
Mai întâi corector (1956) şi apoi redactor la rev. Steaua, devine redactor-şef la Tribuna (1970-1982), după aceea la Contemporanul (din 1982). În 1968, a fost ales membru supleant al C. C. al. P.C.R.; din 1975 este deputat în Marea Adunare Naţională, iar din 1981, preşedinte al Uniunii Scriitorilor, până în 1989.
Din 2006 este membru titular al Academiei Române, director general al Editurii Academiei Române şi vicepreşedinte al Consiliului ştiinţific editorial”.

Detalii AICI

Voiculescu și-a plătit apariția cărții

Editura Academiei Române are personalitate juridică și este ordonator de credite. De difuzarea lucrărilor publicate se ocupă exclusiv Editura. În cazul lui Dan Voiculescu, acesta și-a plătit singur costurile de tipărire, potrivit președintelui Academiei Române.

„Costurile lucrării de față nu au fost suportate din bugetul EAR și nici din bugetul central al Academiei, ci de către autor”, a spus Ioan-Aurel Pop într-un interviu pentru Newsweek România.

Citește și: Ioan-Aurel Pop: Dan Voiculescu nu trebuia să publice la Editura Academiei. Nu mi-am dat acordul

Voiculescu, judecat de Isărescu

Președintele Academiei a susținut că publicarea lui Voiculescu la Editura Academiei Române s-a făcut după ce cartea acestuia a primit două referate pozitive.

„Orice lucrare publicată la Editura Academiei Române are nevoie de cel puțin două referate de specialitate și de avizul secției din Academie în specialitatea căreia se încadrează lucrarea respectivă. Pentru lucrarea în cauză, avizul a venit din partea Secției de Științe Economice, Juridice și Sociologie, iar referatele au fost semnate de dl acad. Mugur Isărescu și de dl prof. Gheorghe Zaman, membru corespondent al Academiei”, a spus Ioan-Aurel Pop.

Ioan-Aurel Pop: Nu există umanism pragmatic

Președintele Academiei susține că Voiculescu folosește greșit conceptul de „umanism pragmatic” în jurul căruia și-a scris cartea.

„Personal nu cred că autorul Dan Voiculescu ar fi trebuit să publice în EAR și nu mi-am dat niciodată acordul pentru un asemenea act... În contextul curentului cultural umanist, nu am auzit de umanism pragmatic, iar în alt context nu mă interesează și nu cred că se poate folosi”.

Lansarea a avut loc la Biblioteca Academiei

Fostul pușcăriaș Dan Voiculescu, condamnat la zece ani de închisoare pentru corupție, și-a publicat, săptămâna trecută, cartea “Tratatul Umanismului Pragmatic“ la Editura Academiei Române (EAR). Lansarea a avut loc la Biblioteca Academiei.

Dan Voiculescu a fost condamnat la zece ani de închisoare pentru fapte de corupție, în dosarul ICA, fiind eliberat după circa trei ani. ANAF n-a reușit să recupereze decât o mică parte din prejudiciul de 60 de milioane de euro. Dan Voiculescu are o decizie de colaborator al securității.    

Citește și: Fostul pușcăriaș Dan Voiculescu publică la Editura Academiei. Lansarea: la Biblioteca Academiei

 


 

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te