90% dintre copii au media 10 la sport, deși 25% dintre elevii români sunt obezi

DE Alex Darvari | Actualizat: 23.08.2022 - 17:09
Copii la școală FOTO: PEXELS

Peste 96% dintre elevi au medii anuale de 9.00, 9.50 și 10.00, iar aproape 90% au media anuală 10.00 la disciplina Educație Fizică. Statistica arată numărul elevii supraponderali crește.

SHARE

„La Educație Muzicală și Educație Plastică cca. 93% dintre elevi au medii anuale de 9.00, 9.50 și 10.00. Din 192.843 de medii analizate, 162.052 sunt medii generale/anuale de 10.00!
Am participat la o dezbatere constructiva cu reprezentanți ai sindicatelor din invatamantul preuniversitar si profesori de educatie fizica, întâlnire în cadrul căreia am prezentat o sinteză realizată prin agregarea unor seturi de date din SIIIR (Sistemul Integrat Informatic al Învățământului din România). Studiul a fost realizat la nivel național, pe o eșantionare reprezentativă (220 școli din toate județele; 64.281 de elevi/min 4 școli/județ, cu o distribuție echilibrată între mediile de rezidență: urban - rural).
Sunt foarte multe școli în care nu există nici măcar o medie diferită de 10.00 la aceste discipline (37 școli din eșantionul de 220 școli).
Practic, situația reală ne arată că mediile sunt distribuite pe 4 paliere, 10.00, 9.50, 9.00 și mai puțin de 9.00.
Fundamentat pe această situație reală, propunerea este de acordare a calificativelor pe 4 paliere: Foarte bine/Bine/Suficient/Insuficient. Pentru invatamantul vocațional/clase cu profil sportiv se va pastra sistemul de notare de la 1 la zece, lucru deja precizat in proiectul legii.
Ne exprimăm convingerea că acest sistem de evaluare, care ia în considerare realitățile din sistemul de învățământ romanesc, va încuraja participarea elevilor la aceste discipline, fără a simți presiunea notei. În plus, precizăm că numărul de ore alocat săptămânal acestor discipline NU va fi diminuat, existând posibilitatea de creștere prin noile planuri cadru care vor fi aplicate începând cu septembrie 2023”, a scris Sorin Cîmpeanu pe FB.

Crește numărul copiilor obezi

Studiile arată că unu din patru elevi este obez.

În România, conform Institutului Național de Sănătate Publică, numărul cazurilor noi de obezitate înregistrate în anul școlar 2019-2020 la copiii cu vârste cuprinse între 0 și 9 ani reprezintă aproape 20 la sută din totalul cazurilor pe țară.

În România, conform Institutului Național de Sănătate Publică, numărul cazurilor noi de obezitate înregistrate în anul școlar 2019-2020 la copiii cu vârste cuprinse între 0 și 9 ani reprezintă aproape 20 la sută din totalul cazurilor pe țară.

Iar la adolescenți, situația rămâne îngrijorătoare. Județele cu cel mai mare număr de cazuri sunt Timiș, Argeș, Hunedoara și Maramureș.

Pe de altă parte, într-un studiu publicat în Sleep Research Society, cercetătorii americani arată că nevoia de zahăr și de carbohidrați crește, în cazul adolescenților, cu cât dorm mai puțin. Tendința de a consuma mâncare de proastă calitate, procesată, care conține mult zahăr, apare mai ales seara, după ora 21.00, tocmai pentru a stoca noi resurse de energie.

Potrivit specialiștilor, adolescenții trebuie să doarmă între opt și 10 ore pe noapte, iar copiii mai mici de 13 ani, între nouă și 11 ore.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te