270 milioane lei pentru teste COVID care nu protejează copiii împotriva Omicron. Niciun vinovat

DE Petre Bădică | Actualizat: 02.02.2022 - 21:44
270 milioane lei pentru teste COVID care nu protejează copiii împotriva omicron. Niciun vinovat / gov.ro

Autoritățile analizează dacă nu ar trebui întreruptă testarea anti-COVID a elevilor cu teste din salivă.

SHARE

Până acum, testele au dat erori foarte mari, nu au putut fi achiziționate la timp și nu există control asupra modului în care sunt și dacă sunt utilizate.

„O să fie analizat impactul testelor de saliva pentru elevi dacă este de continuat sau nu. Se discută și cu Ministerul Sănătății, și cu Ministerul Educației, și cu experții în epidemiologie. Dacă considerăm că sunt fără valoare adăugată, este posibil să decidem să le oprim”, a spus Arafat, într-o conferință de presă.

Întrebat dacă testele salivare urmează să fie înlocuite cu teste antigen, secretarul de stat a spus că acest lucru urmează să fie analizat, potrivit educatieprivata.ro.

Procesul pe care tot specialiștii l-au inițiat – testarea elevilor în școli - și care este aproape de a fi declarat un eșec a costat statul român 270 de milioane de lei.

270 milioane lei pentru teste COVID care nu protejează copiii împotriva omicron. Niciun vinovat

Newsweek România a scris că, anul trecut, prin încheierea contractelor, statul a fost de acord să achiziționeze 30 de milioane de teste pentru care a fost de acord să plătească suma de 268 de milioane de lei. Atât este valoarea contractelor încheiate de ONAC pentru achiziția testelor pentru salivă destinate testării elevilor din școlile publice.

Pritre cei care au vândut teste se află o firmă de haine a cărei imagine este Cătălin Botezatu, dar și o firmă specializată în reciclarea deșeurilor.  În afacerea cu teste pentru salivă mai sunt implicați o fostă consilieră de la Ministerul Culturii și partenerul de afaceri al unui primar PSD.

Citește și: Teste COVID pentru elevi, luate prin firme conectate cu PSD, cu Botezatu și care reciclează deșeuri

O lună, testarea a luat o pauză

Eficiența procesului a fost slabă și pentru că, aproape toată luna ianuarie, nu au fost livrate teste în școli. Livrările au fost sistate în urma unor contestații depuse de firmele care au pierdut licitația. Testarea s-a reluat la final de ianuarie.

Până atunci, rezultatele testelor au fost modeste și, multe din cele pozitive, au fost infirmate de testarea PCR.

Potrivit cifrelor remise la solicitarea SpotMedia.ro de Ministerul Educației, în primele două săptămâni în care s-a făcut testarea elevilor, 398 de teste au avut rezultat pozitiv și doar 111 au fost confirmate și cu test PCR. Potrivit aceleiași surse, 13 milioane de teste de salivă au ajuns în total în școli. Dacă au fost distribuite 13 milioane de teste de saliva și doar 111 au fost pozitive, rezultă un test detectat pozitiv PCR la 117.800 distribuite (nu avem habar câte au ajuns efectiv la părinți/elevi și câte au fost folosit.

Ministrul Educației din Irlanda a comunicat că aproximativ 90.000 de teste antigen au fost distribuite în trei săptămâni ca parte a programului de testare antigen al școlilor. Doar 3,6% dintre teste au fost pozitive, iar testele PCR ulterioare au confirmat o rată de pozitivitate de „puțin peste” 2%. Este vorba de 1.800 de teste confirmate pozitiv. Raportul teste/pozitivare este de 50/1.

Citește și: România: un copil cu COVID la 117.000 de teste distribuite. Irlanda: raport de 1/50. Trei explicații

Cîmpeanu: testarea pare să își revină

Calitatea slabă a testelor și posibilitatea ca părinții să nu le folosească au fost cele două explicații ale rezultatelor de mai sus. O a treia a reprezentat-o faptul că, în primele două săptămâni de testare, România nu se afla în valul al V-lea al coronavirus. Acest aspect l-a subliniat și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu în această săptămână.

„Am constatat o îmbunătăţire a procesului, în sensul în care, în ultimele zile, din 5.000 de teste pe bază de salivă care au fost pozitive aproape 2.000 au fost validate prin teste PCR. Înseamnă că s-a creat o obişnuinţă, a fost mai greu la început, se poate înţelege lucrul acesta şi creşte şi responsabilitatea raportării acestor rezultate”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.

Declarația de mai sus a lui Raed Arafat vine într-un moment în care omicron face tot mai multe „victime” printre copii. Potrivit unei analize Newsweek de săptămâna trecută, într-o zi cu 32.000 de infecții, peste 4.000 de copii cu vârste între 10 și 19 ani s-au îmbolnăvit.

La acea dată, paturile ocupate la copii sunt 44,5 la sută ocupate. În acel moment, 12 copii erau la terapie intensivă.

Citește și: Copiii, „ținte” preferate de COVID. De 3 ori mai mulți minori infectați față de vârful valului IV

Tot la indicațiile specialiștilor menționați de Raed Arafat în declarația de mai sus, România a cheltuit 270 milioane de lei pe teste care nu au protejat eficient copiii împotriva copii.

În acest context, i-am adresat șefului DSU, Raed Arafat, câteva întrebări. Nu a oferit un răspuns:

1.     Cine răspunde pentru achiziționarea unor teste de salivă în valoare de 270 milioane lei declarate de Raed Arafat posibil „fără valoare adăugată” ? Cui ar trebui să i se impută această sumă? DSU? Ministerul Sănătății ? Ministerul Educației?

2.     În general, cine răspunde pentru achiziția unor teste proaste care, în marea majoritate, au dat rezultate fals pozitive?

3.     În cazul în care se oprește testarea în școli ce se întâmplă cu testele care nu au fost încă livrate conform licitațiilor încheiate. Vor fi cumpărate de statul român, repectându-se contractele ?

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te