ATENȚIE! Sunt doctori în România care au plătit 23.000 de euro ca să nu treacă pe la școală

DE Petre Bădică | Actualizat: 08.10.2020 - 00:08
Universitatea Titu Maiorescu unde studenții nu mergeau la cursuri și seminarii / Facebook

E posibil să întâlniți, la un consult sau chiar atunci când sunteți supuși unei proceduri chirurgicale mai complicate, medici români care nu au dat pe la școală. Sunt absolvenți de Medicină la Universitatea "Titu Maiorescu", exclusiv pe bani, nu pe carte.

SHARE

Se poate învăța medicina doar de la televizor ? Poți trece dintr-un an în altul fără să ajungi pe la cursuri ori pe la seminarii ? Dacă ai plătit taxa de 5.000 de euro pe an, în urmă cu un deceniu, la Universitatea Titu Maiorescu s-a putut.

Asta reiese dintr-un raport realizat de Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior – ARACIS. Care spune că experții evaluatori nu au găsit niciun student la cursuri sau la lucrările practice (laboratoare) care acopereau șase arii medicale.

Unul dintre seminariile practice la care studenții nu mergeau era anatomia.

Citește și: 6.000 de euro taxa la Facultatea de Medicină Carol Davila pentru elevii respinși cu media 5

Ai plătit taxa, stai liniștit acasă

ARACIS este o instituție publică autonomă, de interes național, cu personalitate juridică și cu buget propriu de venituri si cheltuieli. Agenția nu este supusă ingerințelor politice sau de orice alt fel. ARACIS este acreditată să desfășoare „activități susținute de evaluare, acreditare instituțională și de programe”.

În această calitate, experții ARACIS au realizat, în 2015, o evaluare la Facultatea de Medicină Titu Maiorescu, din București, forma de învățare cu frecvență. 

Acest Raport al ARACIS din 2015 face, punctual, comparații cu un altul raport (probabil realizat în perioada 2009 -2012).

Din comparațiile existente în raportul din 2015 aflăm că, la Facultatea de Medicină a Universității Titu Maiorescu a existat un absenteism uriaș al studenților la cursurile și seminariile de medicină. Studenții plăteau taxa uriașă la medicină (5.000 euro numai în primul an), iar asta le oferea libertatea de a nu mai merge la școală. La laboratoarele și cursurile practice de medicină prezența era zero.  

„Dacă la evaluarea precedentă s-a remarcat un absenteism îngrijorător al studenților la activitățile didactice, atât la cursuri cât și la lucrările practice, negăsidu-se niciun student la lucrările practice de anatomie, fiziologie, histologie, imunologie, biochimie, bacteorologie, prevăzute în orar, în cadrul acestei evaluări, prezența studenților, atât la activități didactice cât și la activități practice, s-a constatat a fi aproximativ 70%”, arată raportul din 2015.

Citește și: 1.140.000 de euro pentru 190 de picați: atât a încasat Medicina ca să admită candidați cu nota 5,00

Alte disfuncționalități la Facultatea de Medicină

Tot prin comparație, aflăm cum funcționa Facultatea de Medicină la finalul anilor 2000, respectiv primii ani de după 2010:

-        „la evaluarea precedentă existau 12 cadre didactice care au împlinit vârsta de pensionare”. În 2015, numărul acestora s-a redus la 5.

-        19 asistenți universitari nu aveau statutul de cel puțin doctorand (obligativitatea de a avea titlul de doctor a fost introdusă prin Legea Educației din 2011, dar măsura a fost amânată de mai multe ori de guvernele PSD),

-        Numărul de titluri de carte de specialitate, tipărite, este insuficient.

-        La Biblioteca Facultății existau doar 40 de locuri pentru un număr de 723 de studenți. În 2015, numărul locurilor la bibliotecă a crescut la 200.

Raportul ARACIS din 2015 se încheie cu propunerea de acordare a calificativului „încredere” pentru „Programul de studii universitare de licență medicină”.

Nu este nici calificativul cel mai de sus: „grad de încredere ridicat”, dar nici cel mai de jos „lipsă încredere”. Este, totuși un semn că disfuncționalitățile importante din raportul precedent au fost, în mare parte, remediate.

„Programul satisfice cerințele normative obligatorii, standardele și indicatorii de performanță și standardele specifice”, arată documentul elaborat în ianuarie 2015”. În acel an, numărul maxim studenților la medicină care puteau fi școlarizați a fost de 125.

Raportul anterior celui din anul 2015 (la care am făcut referire), extrem de nagativ la adresa universității și care menționa faptul că studenții nu merg la cursuri și seminarii, nu se găsește pe site-ul ARACIS.

ARACIS nu a răspuns întrebărilor Newsweek România.

Taxe la Facultatea de Medicină Titu Maiorescu

Pitrivit documentelor, studenții plătesc astfel:

Medicină anul I -  5.000 euro

Medicină anul I – 4.500 euro

Medicină anul I – 4.000 euro

Medicină anul IV – VI - 3.000 euro

În total, un student la medicină plătește taxe totale de 22.500 euro. Pentru a studia în limba engleză taxa anuală era de 7.000 euro. 

Întrebări Newsweek România adresate Universității Titu Maiorescu

Într-un raport al ARACIS, pe care vi-l atașez, la pagina 10 se menționează existența unui absenteism uriaș al elevilor la cursuri și seminarii.

V-aș ruga să ne comunicați la ce perioadă făcea referire cu exactitate ARACIS și cum ați remediat situația ?

Vă rog să ne comunicați câți elevi la medicină pregătea universitatea dvs în perioada în care ARACIS spune că elevii nu veneau la cursuri și cum s-a ajuns la această situație.

Universitatea nu a răspuns.

 

Titu.maiorescu2015 by Petre Badica

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te