Vladimir Putin închide robinetul de gaze Finlandei. A refuzat să plătească în ruble!

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 20.05.2022 - 18:37
Vladimir Putin închide robinetul de gaze Finlandei. A refuzat să plătească în ruble! / Foto: realitatea.net

Compania de stat rusă Gazprom a anunţat că sistează, începând de sâmbătă, 21 mai, furnizarea de gaze către Finlanda, transmite Reuters.

SHARE

Partea rusă a luat decizia după ce firma de vânzare angro a gazelor Gasum, deţinută de statul finlandez, a refuzat să achite gazele în ruble, aşa cum pretinde Moscova.

Gazprom Export a cerut tuturor ţărilor europene plata în ruble ca reacţie la sancţiunile impuse Rusiei după invadarea Ucrainei.

Majoritatea contractelor de export-import al gazelor sunt încheiate în euro sau dolari, iar Rusia a întrerupt încă din aprilie livrările către Bulgaria şi Polonia, ţări care au refuzat să accepte noile condiţii de plată.

Citește și: VIDEO Rusia renunță la blocada din Marea Neagră, după ce rachete Harpoon ale SUA ajung la ucraineni

Finlanda importă din Rusia cea mai mare parte din gaze, însă acestea au o pondere de doar aproximativ 5% în consumul de energie.

"Este foarte regretabil că livrările de gaze conform contractului nostru de furnizare urmează să fie întrerupte", a declarat directorul general al Gasum, Mika Wiljanen. "Cu toate acestea, ne-am pregătit cu grijă pentru această situaţie şi am luat măsuri ca să nu existe perturbări în reţeaua de transport al gazelor; ne vom putea alimenta cu gaze toţi clienţii în următoarele luni", a arătat el într-un comunicat.

Gazprom va întrerupe fluxul de gaze sâmbătă la ora 04.00 GMT.

Gasum, care avertizase de miercuri că ar putea rămâne fără gaze ruseşti, a afirmat că clienţii finlandezi vor primi în continuare gaze prin conducta BalticConnector, care face legătura cu Estonia.

Citește și: VIDEO Fiica cea mică a lui Putin și-a găsit un iubit pe care-l cheamă...Zelenski

Vineri, Finlanda a anunţat că a ajuns la un acord pentru închirierea unei nave de depozitare şi regazificare de la compania Excelerate Energy din SUA, pentru a înlocui livrările Gazprom începând din ultimul trimestru al acestui an. Nava readuce în fază gazoasă gazul natural lichefiat (GNL) super-răcit pentru transport.

Gazprom nu a răspuns imediat solicitării de a comenta anunţul părţii finlandeze privind întreruperea.

Înainte de comunicatul Gasum, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a susţinut că guvernul rus nu dispune de date detaliate privind contractele Gazprom. "Însă, evident, nu se va livra nimic gratis nimănui", a adăugat el.

Perspectiva întreruperii livrărilor de gaze a determinat unele companii mari din Finlanda, cum ar fi Neste sau Metsa, să caute alte surse de energie sau să se pregătească pentru adaptarea producţiei. Grupul forestier Stora Enso a afirmat că a înlocuit gazul rusesc cu GNL în toate unităţile, iar concurentul său UPM a comunicat că foloseşte gaze livrate de furnizori occidentali prin conducta BalticConnector, însă se pregăteşte şi pentru eventuale perturbări pe termen scurt. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te