VIDEO După 6 ani pierduți, pot reîncepe lucrările la autostrada „blestemată” Chețani-Câmpia Turzii

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 14.09.2022 - 12:03

Lotul de autostradă Chețani-Câmpia Turzii pare blestemat. Inițial, a făcut parte din contractul Bechtel reziliat în 2013. Apoi, s-a licitat și lucrările au început în 2016. Dar nu s-a făcut mai nimic și în 2021 contractul a fost din nou reziliat. Abia acum lucrările pot reîncepe.

SHARE

”În sfârşit se poate semna AutostradaA3 Cheţani-Câmpia Turzii! CNSC tocmai a respins contestaţia asocierii Drum Asfalt-Trameco (grup Selina) şi CNAIR este OBLIGATĂ de lege să semneze contractul cu Strabag-Geiger chiar dacă, teoretic, contestatarul poate să facă recurs la Curtea de Apel Bucureşti”, au scris, pe Facebook, reprezentanţii Asociaţiei Pro Infrastructură.  

Cei 15,70 kilometri rămaşi de finalizat între Nădăşelu/Cluj-Napoca şi Târgu Mureş au o istorie zbuciumată.  
 
”Licitaţia actuală a fost lansată în 20.07.2021 şi câştigătorul iniţial, Drum Asfalt-Trameco, a fost contestat de Strabag-Geiger căruia i s-a dat dreptate în instanţă iar CNAIR, după reevaluarea ofertelor, a desemnat în 08.08.2020 asocierea austriaco-germană ca fiind noul câştigător. Perdantul a tras de timp şi a atacat rezultatul reevaluării dar, aşa cum v-am spus pe 11 august, şansele de reuşită erau foarte, foarte reduse”, afirmă Asociaţia.  

Citește și: VIDEO Regina Elisabeta a condus și promovat toată viața mașini englezești. Dricul, Mercedes-Binz

Potrivit acesteia, decizia CNSC confirmă previziunile şi ”CNAIR trebuie să parafeze contractul cu Strabag-Geiger pe 420,3 milioane lei fără TVA, 3 luni de proiectare şi alte 18 luni de execuţie în teren cu 10 ani garanţie”.  

”Solicităm constructorilor şi oficialilor CNAIR să întreprindă de urgenţă procedurile de semnare a contractului, emiterea ordinului de începere şi mobilizarea în teren, Strabag-Geiger având puterea de a finaliza şantierul la sfârşitul lui 2023, sectorul acesta al Autostrăzii A3 fiind practic la ei în curte”, a mai transmis Asociaţia.

Citește și: VIDEO Prima mașină făcută în România nu a fost Dacia, nici ARO, ci Malaxa 1C. Fabrica, luată de ruși

Chețani-Câmpia Turzii, lotul „blestemat” de autostradă

La fel ca tronsonul Biharia-Chiribiș-Suplacu de Barcău, și lotul de autostradă Chețani-Câmpia Turzii are o istorie zbuciumată. Inițial, a făcut parte din celebrul contract Bechtel care acoperea toată distanța Brașov-Târgu Mureș-Cluj-Oradea, americanii neapucând să deranjeze aici niciun fir de iarbă înainte să li se rezilieze contractul în 2013.

„Acum 8 ani, mai precis în 22.06.2014, CNAIR scoate la licitație lotul și atribuie (rapid pentru standardele CNAIR) contractul în 19.02.2015 românilor de la Straco. Doar un "detaliu neimportant": valoarea estimată - 620 milioane lei, prețul dat de Straco și contractat - 280 milioane lei, adică 45%. Rețeta clasică "ofertăm grosolan la preț de dumping și vedem noi cum ne descurcăm".

Și s-a ales praful. Încă de la startul lucrărilor din 2016, antreprenorul s-a mișcat încet, foarte încet și deloc, trăgând de timp cât a putut și agățându-se de fiecare chichiță legislativă și contractuală. Între timp a intrat în insolvență și ulterior în faliment”, relatează Pro Infrastructura.
 
Abia în martie 2021 s-a rupt pisica. Straco ajunsese în acel moment la un stadiu în teren de nici 40%, după 5 ani de "muncă".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te