VIDEO Cum arată noile trenuri CFR de scurt parcurs? România ia 62 din Polonia, cu 9.600.000 € bucata

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 30.01.2024 - 15:48
Cum arată noile trenuri CFR de scurt parcurs? România ia 62 din Polonia, cu 9.600.000 € bucata - Foto: PESA
Cum arată noile trenuri CFR de scurt parcurs? România ia 62 din Polonia, cu 9.600.000 € bucata - Foto: PESA

Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a semnat pe 30 ianuarie 2024 un contract producătorul polonez PESA pentru 62 de trenuri electrice de scurt parcurs (Regio) în valoare de de 3,2 miliarde lei. Primele rame de 9.600.000 € bucata ajung la CFR în până la finalul lui 2025.

SHARE

Ministerul Transporturilor cumpără, prin Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) și cu bani din Fondul European de Modernizare, 62 de trenuri electrice de scurt parcurs (Regio), în valoare de de 3,2 miliarde lei, din Polonia, de la producătorul PESA, de la care a mai luat 20 de rame de tip RE-IR II în decembrie 2023.

Aceste achiziții de material rulant nou se adaugă contractului semnat pe 29 ianaurie 2024 pentru 16 locomotive Alstom (Franța) și contractului din 2022 pentru 37 de trenuri electrice Alstom de lung parcurs, contract în care la sfârșitul anului trecut au început să livrările.

Citește și: FOTO Cum arată primul tren electric cumpărat de România în ultimii 30 de ani. Costă 13 milioane euro

Cum arată noile trenuri CFR de scurt parcurs? România ia 62 din Polonia, cu 9.600.000 € bucata

Autoritatea pentru Reformă Feroviară cumpără 62 de trenuri electrice de scurt parcurs (Regio), de tip PESA EMU Regio160, cu 224 locuri și facilități pentru persoane cu mobilitate redusă, pentru CFR. 

Ramele PESA EMU Regio160 pot rula cu o viteză de până la 160 km/h, dar, evident, dacă țin și șinele. 

Citește și: CFR s-a lăudat că va reabilita zeci de km de cale ferată la 160 km/h în 2023. A recepționat ZERO km

„Noua platformă Regio160 este unul dintre pilonii cheie ai strategiei PESA 2026+ a companiei. Trenurile Regio160 înseamnă calitate la un preț accesibil. Standardizarea va îmbunătăți, de asemenea, eficiența serviciilor și va reduce costurile de întreținere (LCC), iar modularitatea va oferi clienților noștri diverse tipuri de trenuri construite pe o bază de elemente rafinate.

Platforma oferă o familie completă de modele regionale și urbane cu viteze de până la 160 km/h.

Citește și: CFR ia locomotive din Franța cu 9.000.000 €/bucata. Suedia cumpără de 3 ori mai ieftin de la Craiova

Regio160 reprezintă modularitate și standardizare pe mai multe niveluri - aceasta implică unificarea designului tuturor vehiculelor, interschimbabilitatea transmisiilor și designul modular al interiorului liber configurabil.

Platforma include o gamă largă de sisteme de acționare, de la cele cu baterii și hidrogen (BMU și HMU) la soluții hibride (BEMU, HEMU) și soluții multisistem (3, 15, 25 kV).

Sistemul de structură modulară facilitează personalizarea vehiculelor și îmbunătățește construcția, service-ul și înlocuirea componentelor.

Vehiculele sunt oferite în diverse configurații adaptate la cerințele clientului (număr de secțiuni sau intrări) într-un standard regional”, se arată pe site-ul producătorului

Când ajung la CFR noile trenuri electrice PESA EMU Regio160 și pe ce rute vor merge

„Noile trenuri vor circula pe 10 rute electrificate și vor deservi mai multe centre urbane mari din toate regiunile României:

Constanța, Ploiești, Buzău, Focșani, Bacău, Iași, Suceava, Brașov, Sfântu Gheorghe, Miercurea Ciuc, Bistrița, Cluj Napoca, Arad, Timișoara și Reșița, la care se adaugă Municipiul București.

Trenurile achizitionate astăzi de la compania poloneză PESA au o capacitate de transport de 224 locuri și facilități pentru persoane cu mobilitate redusă (locuri și toalete speciale).

Trenurile vor putea circula cu o viteză maximă 160 km/h și sunt dotate cu sisteme digitale de informare a călătorilor, prize pentru încarcare, porturi USB, WiFi.

Livrarea trenurilor se va face într-un interval cuprins între 24 luni (prima rama) și 36 luni (ultima ramă), începând din 2026:

Lotul 1 (20 de trenuri): valoare de 960 milioane de lei.
Lotul 2 (23 de trenuri): valoare de 1,13 miliarde lei.
Lotul 3 (19 trenuri): valoare de 931 milioane de lei.

Achiziționarea acestor trenuri este finanțată prin Fondul European de Modernizare (în urma unui proiect coordonat de Ministerul Transporturilor în vara anului trecut), ceea ce face posibil ca ARF să utilizeze fondurile disponibile prin PT 2021-2027 pentru achiziția altor 60 de trenuri electrice.

Astfel, următoarele trenuri achiziționate vor deservi și alte municipii”, a informat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, pe pagina sa de Facebook. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te