VIDEO PSD nu a putut moderniza în 6 ani un km din Centura București, unde apar cozi de mii de mașini

DE Petre Bădică | Actualizat: 07.08.2023 - 23:54

Camioane și autoturisme stau, zilnic, în coloană pe o porțiune de pe Șoseaua de Centură București. Lucrările de modernizare trebuiau finalizate din 2017. „Autorul” acestei contraperformanțe este fostul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, care este, azi, senator PSD.

SHARE

Porțiunea de pe Autostrada de Centură dintre DN 1 și Autostrada București - Pitești a fost modernizată în 2017 în mandatul de ministru al Transporturilor al lui Răzvan Cuc. 

Inaugurată oficial, lucrările erau finalizate la nivelul de 85%. Deși avea termen anul 2022 pentru a finaliza complet lucrarea, acest lucru nu s-a întâmplat.

Pe Autostrada de Centură dintre DN 1 și Autostrada București - Pitești, asfaltul este în valuri, sunt gropi, unele peticite foarte prost. Pe podul de la Chitila asfaltul e vălurit, cu gropi și fără bandă separată pentru intrarea mașinilor.

Două sensuri giratorii foarte mari au fost executate din balize de plastic, fie pentru că nu au mai fost bani, fie pentru că nu au existat soluții tehnice.

Din toate motivele de mai sus, pe porțiunea de câțiva kilometri se formează, zilnic, cozi uriașe. Se stă și o oră pentru a parcurge câțiva kilometri.

În 2017, când sectorul de drum a fost modernizat și inaugurat, ministrul transporturilor de atunci, Răzvan Cuc, a susținut că a fost un succes. Și că micile neajunsuri vor fi corectate în scurt timp.

Ce a zis Răzvan Cuc

„De azi am dat circulației 7,5 km noi din Centura de Nord a Capitalei, pe 4 benzi! Deși începute încă din mai 2013, lucrările la sectorul de centură, cuprins între Autostrada 1 (spre Pitești n.noastră) si DN7 (e vorba de fapt de DN71 care merge de la București la Târgoviște n.red), au stagnat pentru o lungă perioadă de timp. Abia după nenumăratele vizite pe șantier, aceste lucrări au fost reluate în ritm accelerat.

Acum, Centura de N-V a Capitalei este deschisă în mare parte circulației pe 4 benzi și mai sunt restricții doar în zona km 57, unde lucrările urmează să se încheie la jumătatea lunii octombrie. Exact așa cum am promis, am și realizat! Am dat drumul traficului pe 4 benzi, în condiții de siguranță a circulației!”, a spus ministrul Transporturilor de la acea vreme, Răzvan Cuc.

Finalizată: 85%

În anul 2020, văzând că nu se mai intervine pe porțiunea de drum, Newsweek România a cerut un punct de vedere legat de inaugurarea bucății de autostradă în condițiile în care lucrările nu sunt terminate.

„Sectorul A1 – DN7: în cadrul contractului de proiectare și execuție au fost realizate lucrările de extindere la 4 benzi a centurii București și au fost realizate lucrări de artă din cadrul obiectivului. Finalizarea lucrărilor se va realiza în cadrul unui nou contract, ca urmare a rezilierii contractului din cauza lipsei de mobilizare a Antreprenorului.

Citește și: Mitul chinezului harnic, spulberat. Firma Sinohydro, un an întârziere pe 5 km din „Centura Zalău

Din punct de vedere al progreselor înregistrate pe contractele de lucrări, sectorul A1 – DN 7 are un progres fizic de 86,50%”.

Contractul a fost reziliat, în 2019, la doi ani de la inaugurarea șchioapă a lui Răzvan Cuc.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere ne preciza, în 2020, că „bucata de 8 kilometri, care a costat 106 milioane de lei, va fi terminată în iunie 2022”.

Citește și: Centura București va avea 4 benzi și intersecții „zburătoare”, pe 3 niveluri, până în 2025

Lucrările nu au fost încheiate nici în ziua de azi. Între 2017 și 2023, CNAIR nu a putut moderniza un kilometru de șosea de centură (15% din cei 8 kilometri), fapt care duce la mari ambuteiaje.

Șoseaua de Centură București pare abandonată. Autoritățile nu fac nicio lucrare pe cea mai periculoasă și îngustă porțiune, între Autostrada București - Pitești și ieșirea spre Giurgiu. În acest moment, se lucrează pe Autostrada de Centură București, un drum de mare viteză complet nou, care va înconjura Capitala. Primul tronson, de 15 km, va fi deschis anul acesta.

Finalizarea completă a Autostrăzii de Centură 100 de kilometri va fi în 2027. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te