Statele Unite ale Americii s-ar afla în recesiune. Aşa crede majoritatea firmelor mici

DE Florin Budescu | Actualizat: 22.08.2023 - 12:24
Statele Unite ale Americii s-ar afla în recesiune - Foto: Profimedia Images - imagine cu caracter ilustrativ

Peste jumătate dintre proprietarii de întreprinderi mici din SUA cred că economia se află deja în recesiune, percepţia lor marcând o scădere uşoară între aprilie și iulie, în ciuda faptului că majoritatea firmelor raportează că starea lor financiară e bună.

SHARE

Un sondaj realizat în iulie de Federaţia Naţională a Afacerilor Independente s-a concentrat în principal pe opiniile întreprinderilor mici, cu privire la starea activităţii bancare şi la nevoile lor de credit.

Sondarea a arătat, de asemenea, că întreprinderile mici sunt mult mai puţin îngrijorate de sănătatea băncii lor decât erau imediat după consecinţele falimentelor bancare din această primăvară, inclusiv cea a Silicon Valley Bank.

Statele Unite ale Americii s-ar afla în recesiune

În ceea ce priveşte economia, 52% dintre proprietarii de întreprinderi mici au spus că cred că economia este deja într-o recesiune, în scădere de la 55% în aprilie, a constatat sondajul.

Această convingere vine în ciuda semnelor ample de putere în economie şi a unui număr tot mai mare de dovezi că economia ar putea evita o recesiune mult anticipată.

Indicatorii recenţi au arătat vânzări puternice cu amănuntul şi cheltuieli în creştere pentru servicii, cele două mari sectoare de afaceri mici.

Citeşte şi: Tensiuni în Coaliţie. Un liberal îi cere lui Ciolacu să renunţe la ce duce la recesiune şi criză

În plus, întreprinderile îşi văd propria lor condiţie financiară ca fiind puternică, iar economiile locale relativ sănătoase.

De exemplu, mai mult de două treimi din toate firmele au declarat că situaţia financiară a afacerilor a fost ”excelentă” sau ”bună”, o scădere uşoară faţă de aprilie, dar încă puternică, deoarece cheltuielile consumatorilor continuă să depăşească aşteptările pentru trimestrul al treilea.

Creşterea produsului intern brut continuă să fie revizuită în sus. În plus, 80% dintre firme au raportat că economia locală este cel puţin ”în regulă”, conform News.ro

Citeşte şi: Economiştii îşi temperează prognozele pe recesiune. PIB s-ar contracta, dar mai puţin şi mai târziu

Optimismul cu privire la sectorul bancar s-a îmbunătăţit, de asemenea, redresându-se după al doilea cel mai mare colaps bancar din SUA, înregistrat în martie, deoarece peste jumătate dintre proprietarii nu erau deloc îngrijoraţi de sănătatea băncii lor, o creştere de la 31% în aprilie.

A existat o îngrijorare sporită în rândul întreprinderilor mici la începutul colapsului, deoarece 80% din toate întreprinderile mici folosesc o bancă mică, mijlocie sau regională pentru nevoile lor financiare.

Costul crescut al împrumuturilor după înăsprirea cu 5,25 de puncte procentuale a dobânzii de referinţă de către Rezerva Federală, din martie 2022, a continuat să fie cea mai mare sursă de îngrijorare pentru majoritatea firmelor care s-au împrumutat sau au încercat să se împrumute din aprilie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te