Stadiul lucrărilor la cei 100 kilometri de autostradă promiși de Grindeanu. De ce vor fi mai puțini

DE Petre Bădică | Actualizat: 03.01.2023 - 14:24
Sorin Grindeanu - Foto: Facebook, Grindeanu

Anul 2022 s-a încheiat cu 13 km de autostradă deschiși și aceia în decembrie. Ministrul Transporturilor mizează că va inaugura și de 10 ori mia mulți kilometri de autostradă în 2023, dar pentru asta e nevoie de o mobilizare exemplară a constructorilor și autorităților.

SHARE

Anul 2022 va rămâne în istoria României drept unul mediocru în ceea ce privește numărul de kilometri de autostradă dați în trafic. Primii și singurii kilometri, „ciotul” de 13,17 km ai lotului A1 Sibiu-Boița, au fost inaugurați pe 15 decembrie.

România nu a atins pragul psihologic de 1.000 de kilometri de autostradă. Tot anul trecut s-au mai deschis 40 de km de Drum Expres între Balș-Slatina (40 km) și Sibiu-Boița (13,17 km). România a intrat, în 2023, cu 954,75 km de autostradă. 

Citește și: VIDEO România deschide primii km de autostradă din 2022 în 15 decembrie. Ce se inaugurează în 2023

Ce promite ministrul

Sorin Grindeanu a spus că începând cu 2023 se vor inaugura, în fiecare an, minim 100 de kilometri de autostradă.

„În primul rând, se va da drumul la unul din loturile de pe Autostrada Transilvania, rămase libere. În al doilea rând, pe varianta A0 Sud de autostradă, nu centura. Pe A 0 Sud este termen de finalizare la toate cele trei loturi. Trebuie să se finalizeze tronsonul 3 de la Pitești la Craiova, trebuie să se finalizeze drumul expres de la Galați la Brăila. Și un tronson de pe A 0 –Nord”, a spus ministru ce se va întâmpla în 2023..

La ce speră ministrul

Newsweek România a făcut o analiză a proiectelor de infarstructură ce ar putea fi deschise anul acesta pornind de la datele ce aparțin Companiei Națioanel de Administrare de Administrare a Infrastructurii Rutiere

Autostrada de Centură  București: Lot 1 Sud: Lungime - 17 km. Inaugurare anunțată: septemrbie 2023, Stadiul lucrări: 58%.

Autostrada de Centură  București: Lot 2 Sud, Vidra Bragadiru: Lungime - 16 km. Inugurare anunțată: aprilie 2023, Stadiul lucrări: 68%.

Autostrada de Centură  București: Lot 3 Sud: Bragadiru - Joița. Lungime - 19 km, Inugurarea anunțată: octombrie 2023, Stadiul lucrări: 25%.

Autostrada de Centură  București: Lot 2 Nord. Lungime - 19 km, Inaugurarea: 2024, Stadiul lucrări: 25%. Ministerul Transporturilor speră la o mobilizare exemplară pe acest ultim tronson astfel încât inaugurarea să se producă în decembrie 2024.

Ultimele două loturi sunt aproape imposibil de deschis în acest an, date fiind stadiul lucrărilor.

În total se speră deschiderea a 71 de kilometri din Autostrada de Centură București din cei puțin peste 100 de km cât măsoară proiectul de infrastructură. În fapt, putem spera la 33 de kilometri, loturile 1 și 2 din Sud.

Autostrada Transilvania

Nușfalău-Suplacu de Barcău: Sunt 13 kiloemtri cu un stadiu fizic al lucrărilor de aproape 60%. Ministerul își propune deschiderea în mai-iunie și sunt toate șansele să se întâmple acest lucru.

Chețani - Câmpia Turzii: Sunt 15 kilometri care au fost relicitați. Stadiul fizic este de 41%, iar termenul de inugurare este de aprilie 2024.

Ministerul Transporturilor poate spera doar la cei 13 kilometri, chiar dacă pune presiune pentru inaugurarea în decembrie a autostrăzii Chețani - Câmpia Turzii.

Drumuri expres și poduri

Podul peste Dunăre de la Brăila. Are un kilometru și trebuia inaugurat în decembrie. A ajuns la un stadiu de 95%, deci nu vor fi probleme pentru inaugurarea lui în aceasta vară.

Drum Expres Brăila - Galați, lot 1. Sunt 10 kilometri care au ajuns la un stadiu al lucrărilor de 30%. Termenul de inaugurare este aprilie 2024, dar Ministerul Transporturilor speră la decembrie 2023. Șansele sunt de 50% în funcție decât de repede se mișcă cel care construiește.

Drum Expres CRaiova - Pitești, lot 3: Sunt 33 de kilometri aflați la un stadiu de 60%. Termenul de deschidere este 2024, dar ar putea fi deschiși în toamna acestui an.

Drum Expres Oradea - Autostrada 3 (Biharia). Sunt 19 kilometri dar stadiul lucrărilor este de numai 20%. Ar trebui o mobilizare uriașă pentru ca termenul aprilie 2024 să fie devansat pentru decembrie 2023.
 
Nod Rutier Berceni. Cei 2,4 kilometri vor fi inaugurați fără probleme în primăvară, stadiul lucrărilor fiind de 80%.
 
Pasaj rutier Oltenița. Sunt 3,5 kilometri unde stadiul lucrărilor este de 80%. Inaugurarea, în primăvară.
 
Putem spera că se vor deschide cu siguranță 40 de kilometri de autostrăzi și drum expres. 
 
Realist ar fi să sperăm la inaugurarea a 86 de kilometri de autostrăzi, drum expres. Semne de întrebare rămân la Drum Expres Craiova - Pitești care nu e sigur că va fi deschis pe toată lungimea lui. Așa cum știm, în România terminarea la timop a autostrăzilor este o raritate.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te