Cu excepția Estoniei (inflație de 5,2% în iunie 2025), nicio țară europeană nu se apropie de România la capitolul inflație.
România este în continuare campioană, cu o inflație de 5,8% în iunie 2025.
Iar creșterea TVA, de la 19% la 21%, şi unificarea cotelor reduse de 5% şi 9%, nu va face decât să amplifice fenomenul care face gaură în buzunare.
Citește și: Creşterea TVA aduce jumătate din veniturile suplimentare prevăzute, dar va genera inflaţie
România, campioana inflației în UE. E dublă ca în Bulgaria
Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a continuat să crească în iunie până la 2,3%, de la un nivel de 2,2% luna precedentă.
Iar România este în continuare țara cu cea mai ridicată inflație, cu un avans anual al prețurilor de 5,8%, arată datele publicate de Oficiul de statistică al Uniunii Europene (Eurostat).
Luna trecută, țările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflației au fost: Cipru (0,5%), Franța (0,9%) și Irlanda (1,6%).
Citește și: Transportatorii români: Costurile vor bubui din cauza creșterii TVA, RCA și accizelor la carburanți
La polul opus, țările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflației au fost România (5,8%), Estonia (5,2%), Slovacia și Ungaria (ambele cu 4,6%).
Comparativ cu situația din mai 2025, rata anuală a inflației a scăzut în 5 state membre și a crescut în 22 state membre, inclusiv în România (de la 5,4% până la 5,8%).
În „Zona Euro”, rata anuală a inflației a urcat în iunie până la 2%, de la un nivel de 1,9% în mai, atingând ținta pe termen mediu vizată de Banca Centrală Europeană (BCE).
Cea mai mare contribuție la rata anuală a inflației în zona euro a venit din partea serviciilor (1,51 puncte procentuale), urmate de alimente, alcool și țigări (0,59 puncte procentuale). În schimb, prețurile la energie au scăzut cu 0,25 puncte procentuale.
Citește și: Analiștii PwC: Măsurile fiscale luate de Guvern scad competitivitatea României față de alte state
Cele mai mari scumpiri în România, la alimente și servicii
Conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică, în România rata anuală a inflației a urcat la 5,7% în luna iunie 2025, de la 5,45% în luna mai, în condițiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 7,36%, serviciile cu 7,05% iar mărfurile nealimentare cu 3,9%.
Indicele prețurilor de consum în luna iunie 2025 comparativ cu luna mai 2025 a fost 0,45% iar rata inflației de la începutul anului (iunie 2025 comparativ cu decembrie 2024) a fost 3,1%.
Rata medie a modificării prețurilor de consum în ultimele 12 luni (iulie 2024 - iunie 2025) față de precedentele 12 luni (iulie 2023 - iunie 2024) a fost 5,1%.
Rata anuală a inflației în luna iunie 2025 comparativ cu luna iunie 2024 calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC) a fost 5,8%, iar rata medie a modificării prețurilor de consum în ultimele 12 luni (iulie 2024 - iunie 2025) față de precedentele 12 luni (iulie 2023 - iunie 2024) determinată pe baza IAPC a fost 5,3%.
Ce se va întâmpla după creșterea TVA?
Banca Națională a României a atenționat, în 8 iulie, că rata anuală a inflației va crește considerabil în următoarele luni, sub impactul tranzitoriu al expirării schemei de plafonare a prețului la energia electrică și al majorării începând cu 1 august a cotelor TVA și a accizelor, situându-se mult deasupra valorilor indicate de prognoza din mai 2025 pe orizontul scurt de timp.
În luna mai, BNR a revizuit în creștere, la 4,6%, de la 3,8% anterior, prognoza de inflație pentru finalul anului 2025.
În paralel, agenția de evaluare financiară Fitch Ratings a anunțat că implementarea celui mai recent pachet de consolidare anunțat de autoritățile de la București se va reflecta în noile sale previziuni fiscale revizuite.
Acestea vor fi publicate pe 15 august, când este programată următoarea revizuire a ratingului de țară al României ('BBB minus, perspectivă negativă').
„Măsura în care pachetul anunțat îmbunătățește perspectivele de stabilizare a datoriei și începe reconstrucția credibilității fiscale se va reflecta, de asemenea, în evaluarea noastră privind impactul macroeconomic și riscurile potențiale de implementare.
După cum am subliniat după alegerile prezidențiale din mai, reducerea deficitului și stabilizarea datoriei sunt esențiale pentru ratingul suveran”, se arată într-un comunicat al Fitch.
„O consolidare fiscală semnificativă va pune presiune asupra creșterii economice, iar riscurile de implementare nu pot fi excluse.
Peste jumătate din veniturile suplimentare prevăzute pentru acest an provin din majorarea cu două puncte procentuale a cotei standard de TVA, la 21% și din unificarea cotelor reduse de 5% și 9% într-o cotă unică de 11%, începând din august.
Aceasta va antrena o inflație mai ridicată, erodând suplimentar veniturile reale”, precizează Fitch Ratings.