Transportatorii români: Costurile vor bubui din cauza creșterii TVA, RCA și accizelor la carburanți

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 07.07.2025 - 13:19
Transportatorii români: Costurile vor bubui din cauza creșterii TVA, RCA și accizelor la carburanți - Foto: Freepik.com (Imagine cu rol ilustrativ)
Transportatorii români: Costurile vor bubui din cauza creșterii TVA, RCA și accizelor la carburanți - Foto: Freepik.com (Imagine cu rol ilustrativ)

În contextul măsurilor fiscale pregătite de Guvern în încercarea de a reduce gaura din buget, transportatorii români avertizează că vor bubui costurile din cauza creșterii TVA, RCA și accizelor la carburanți.

SHARE

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) solicită Guvernului să refacă toate calculele care au stat la baza programului de guvernare cu măsurile de austeritate, pentru a nu distruge România în următoarele 6 luni.

Citește și: Lista măsurilor de austeritate. Noi taxe și accize după lăfăiala bugetară

Transportatorii români: Costurile vor bubui din cauza creșterii TVA, RCA și accizelor la carburanți

'Transporturile și domeniile conexe aduc 16% din Produsul Intern Brut. La discuțiile cu Ministrul Transporturilor, COTAR a acceptat majorarea Rovinietei, dar ne opunem categoric setului de măsuri nocive pentru economia României.

Creșterea simultană a accizelor la carburanți, a prețului poliței RCA, a TVA, a facturilor la utilități vor genera o creștere semnificativă a costurilor transportatorilor.

Salariile șoferilor nu vor putea rămâne la nivelul actual și ne vom pierde oamenii care vor migra către țările în care vor primi salarii mai mari.

Toate acestea duc la falimentul firmelor de transport din România și nu va mai avea cine să le înlocuiască', se arată în comunicatul Confederației.

Citește și: Transportatorii se plâng că legislația UE privind achizițiile publice și standardele CO₂ îi sufocă

Potrivit sursei citate, în cazul firmelor de transport rutier de persoane, după ce multe și-au restrâns activitatea sau au fost închise, pe rutele rămase fără operatori nu au venit alte firme să participe la licitații. Dacă se va întâmpla la fel în transportul de mărfuri, primul afectat este lanțul de aprovizionare.

'România este pusă într-un mare pericol de actualul guvern, pentru că falimentul transportatorilor și scăderea puterii de cumpărare a întregii populații generează închiderea celorlalte firme care au activități conexe.

Transporturile rutiere nu înseamnă doar camioane și autocare, ci și taximetrie, reparații auto, piese auto, benzinării și sute de mii de locuri de muncă, în toată țara.

Toate acestea nu vor putea funcționa în continuare cu majorarea tuturor prețurilor, taxelor și impozitelor la care se adaugă reducerea semnificativă a consumului, pentru că românii nu vor mai avea bani să plătească aceste servicii și vor fi nevoiți să renunțe la ele', atrag atenția reprezentanții transportatorilor.

În aceste condiții, COTAR consideră că toate aceste măsuri de austeritate vor genera un nou val de migrație a forței de muncă spre alte țări.

'Avem nevoie de 5% din PIB pentru Armată, conform angajamentului pe care președintele României l-a luat pentru țară. Dar din care PIB?

Prin aplicarea acestui pachet de măsuri, PIB-ul României va fi mult mai mic decât cel actual, deci și banii pentru NATO vor fi mai puțini, chiar dacă procentul s-a dublat, de la 2,5% la 5%. 

Dacă pe miniștrii Cabinetului Bolojan nu-i impresionează suferința pe care o provoacă tuturor românilor și nici valul de falimente care va veni, generând o creștere uriașă a ratei șomajului și un nou val de migrație a forței de muncă, măcar ar putea să răspundă în fața angajamentului luat față de NATO: De ce luați măsuri care vor diminua semnificativ contribuția României la NATO, prin scăderea, cu bună știință, a Produsului Intern Brut?

Nu putem crede că în România nu mai există niciun economist care să le explice asta miniștrilor Cabinetului Bolojan', a declarat Vasile Ștefănescu, președintele COTAR, citat în comunicat.

Guvernul Bolojan își angajează luni răspunderea în Parlament pe primul pachet fiscal pentru reducerea deficitului.

Documentul conține măsuri precum majorarea cotei standard de TVA de la 19 la 21% și a cotelor reduse de la 5% și 9% la 11%, creșterea accizelor, majorarea de la 10% la 16% a impozitului pe dividende și un impozit suplimentar pentru bănci.

Proiectul prevede, de asemenea, creșterea taxării în domeniul jocurilor de noroc dar și plata contribuției sociale pentru pensiile mai mari de 3.000 de lei, pentru suma care depășește acest plafon. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te