Riscurile energetice de la iarnă. Guvernul le ține secrete. Raționalizare și încălzire cu lemne

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 08.09.2022 - 12:28
Centrală ELCEN- Foto: Facebook/ ELCEN

Dispecerul Energetic Național (DEN), din cadrul Transelectrica, estimează că deficitul de energie electrică din producția internă pentru acoperirea consumului României în iarna care vine va crește masiv față de prognozele de dinaintea sezonului rece anterior.

SHARE

DEN recomandă autorităților, printre altele, să îi pregătească pe consumatori pentru eventualitatea în care va fi nevoie de raționalizări, în ″situații previzibile de criză energetică″, și să relaxeze temporar restricțiile privind încălzirea cu lemne, pentru reducerea cererii de electricitate și gaze, scrie Profit.ro.

Documentul DEN a fost deja semnat de autorități. În document scrie că, potrivit DEN, la vârf de sarcină, producția de energie a României în iarna care vine va fi, în scenariul moderat, de numai 7.940 MW, cu rezervă de 550 MW, față de 9.320 MW (cu rezervă de 920 MW) în sezonul rece trecut.

În scenariul pesimist, producția în sezonul rece actual este estimată la 6.010 MW (rezervă de 550 MW), față de 8.170 MW (rezervă de 820 MW) în iarna trecută.

„În scenariul pesimist, la vârful de seară se înregistrează un deficit de producție de aproximatvi 3.490 MW, 550 MW putând fi acoperiți prin mobilizarea integrală a rezervelor din sistem, iar diferența neacoperită fiind de 2.940 MW″, se arată în act.

Înainte de iarna trecută, deficitul neacoperit era estimat la numai 1.010 MW.

Citește și: VIDEO Putin a adormit la o ședință. N-a vrut să folosească dublura, deși medicii i-au cerut odihnă

În aceste condiții, nu este exclus să fie nevoie ca alte sisteme energetice naționale din Europa să intervină în sprijinul României, inclusiv prin punerea în funcțiune a unor centrale sau prin reducerea alimentării unor mari consumatori.

Scenariul pesimist include și insuficiența gazelor naturale, luându-se în calcul funcționarea centralei Brazi a OMV Petrom la numai jumătate din capacitate (420 MW).

De altfel, în document se atrage atenția că insuficiența gazelor poate duce la indisponibilizarea mai multor producători majori care utilizează acest combustibil.

DEN cere și creșterea volumului de energie contractată pe piețele la termen de la producători de către furnizori pentru alimentarea consumatortilor finali și, implicit, reducerea cantităților cumpărate pe piața spot a zilei următoare (PZU), practic pentru diminuarea exporturilor de energie.

„În prezent, volumul mediu al energiei orare contractate pe Piața pentru Ziua Următoare este de aproximativ 3.000 MW, iar în condițiile funcționării pieței cuplate ne putem afla în situația ca energia electrică produsă în România să ajungă la export, pe principiul cuplării prin preț, sensul de circulație fiind de la prețul mai mic către prețul mai mare, adică ofertele de vânzare de energie electrică din România să își găsească corespondent în afara țării și nu în România″, relevă sursa citată.

„Reducerea consumului de energie electrică și gaze naturale la consumatorii industriali corespunzător cantităților de energie electrică contractate din piața de energie electrică, pentru reducerea deficitului de energie electrică la nivelul sistemului″, precum și ″pregătirea consumatorilor de energie electrică pentru aplicarea limitărilor de consum, în situația apariției unor situații previzibile de criză energetică″, sunt alte recomandări ale DEN.

Citește și: VIDEO Psiholog israelian: probabil 25% dintre ucraineni vor suferi efecte posttraumatice după război

Nu în ultimul rând, Dispecerul Energetic Național consideră necesare „utilizarea lemnului în gospodării pentru încălzire, pentru reducerea consumului de energie electrică și gaze naturale, prin relaxarea temporară a restricțiilor actuale privind combustibilul lemnos″, precum și „asigurarea de grupuri diesel pentru alimentarea consumatorilor sensibili″, adică a instalațiilor energetice ale agregatelor de producție de țiței și gaze, ale conductelor de transport al combustibililor și ale serviciilor interne ale centralelor electrice.

De asemenea, Ministerul Energiei estimează că necesarul total de finanțare pentru achiziția de combustibili al centralelor electrice și termice, pentru această iarnă, se ridică la 9,38 miliarde lei, fiind mai mult decât triplu față de cel estimat pentru sezonul rece trecut, de numai 2,71 miliarde lei.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te