Prețul murăturilor, mai mult decât dublu. Gogoșarii au sărit de la 4 la 11 lei/kg. Varza: 4 lei/kg

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 14.10.2022 - 13:10
Piață legume / Foto: Inquam Photos / George Călin

Octombrie este „luna murăturilor”. Gogonelele, gogoșarii, castraveții, varza și conopida nu au scăpat, însă, de uraganul scumpirilor. În unele cazuri, prețurile sunt mai mult decât duble, față de toamna trecută.

SHARE

Cum electricitatea, gazele, carburanții, îngrășămintele, soluțiile împotriva dăunătorilor și toate alimentele de bază s-au scumpit succesiv în ultima vreme, murăturile, gogonelele, gogoșarii, castraveții, varza și conopida, nu puteau scăpa de creșterea prețurilor. 

În funcție de piață, oraș și calitatea mărfii, prețurile legumelor pentru murături pot fi și mai mult decât duble față de anul trecut. 

Murăturile sunt vedetele din bucătărie în acest sezon, dar anul acesta, cum mai toate produsele s-au scumpit, constănțencele spun că au mai redus din cantitate. 

Citește și: VIDEO Fenomen straniu. Apa unui râu din România a devenit „sângerie” peste noapte

La Constanța, de exemplu, dacă în 2021, varza era aproximativ 2 lei/kg, acum costă chiar și cinci lei. Același lucru s-a întâmplat și cu gogoșarii. Acum prețul lor a ajuns și la 11 lei/kg. Conopida e 9 lei/kg, iar morcovul, 6 lei/kg.

„Totul e mai scump, ce să facem. Mai puțin, dar mai natural (...) Sunt scumpe toate, s-au ridicat. Varza de la 2,5 lei la 4, gogoșarul de la 4 lei la 8 lei sau 11 lei, în doar câteva zile. Scump, dar trebuie să luăm”, a declarat o constănțeancă, pentru dobrogea.tv.

„Foarte scumpe, comparativ cu toți anii, având în vedere nivelul de trai. Nu iau deloc. Dacă nu mai avem bani, nu mai luăm”, a spus și un constănțean.

Citește și: Poliția a surprins în flagrant un șofer de TIR furând kerosen dintr-o cisternă. 900 de litri furați

În piețele din București, în general, gogoșarii pornesc de la 6 lei/kg, varza pentru murat pleacă de la 3-4 lei/kg, iar gogonelele frumoase costă și 6-7 lei/kg. Castraveții pentru murat sunt 5-7 lei/kg. 

„Au crescut, erau castraveții 4 lei, iar azi sunt 6 lei. Oricum au crescut toate”, a declarat o gospodină din București, pentru Europa FM.

„Producătorii aceștia cred că dacă suntem de la oraș și pensionari avem bani, dar nu-i chiar așa”, a spus o altă cumpărătoare.

La Sibiu, prețurile legumelor au crescut, în unele cazuri, și cu 40-50%, față de anul trecut.

„Toate s-au scumpit, mamă. Motorina, îngrășămintele, curentul, mâncarea. Am scumpit și noi la minim, că altfel ieșim în pierdere. Lumea nu știe ce înseamnă agricultura și crede că e de ajuns să semeni și apoi să culegi. Nu e deloc așa, avem și noi cheltuieli multe, toate s-au scumpit”, a declarat o vânzătoare din Piața Cibin din Sibiu, relatează tribuna.ro.

Roșiile costă între 6 și 8 lei/kg la Sibiu, ardeii capia 8 lei/kg, gogoșarii ajung până la 10 lei/kg, iar castraveții pentru murături se vând cu 35 lei o sută de bucăți. Cartofii s-au scumpit și ei, ajungând la 3 lei/kg, iar ceapa roșie „de Turda” costă 10 lei/kg. Merele își vând dulceața cu prețuri între 4,5 – 6 lei, iar prunele între 5 și 8 lei/kg. 

La Ploiești, vinetele se vând la preț de 5 lei/kg. La fel este și la roșii. Prețul este de 5 lei/kg, iar kilogramul de conopidă a ajuns 10 lei, relatează observatorulph.ro.

„Față de alți ani, nu mai cumpără lumea saci întregi de varză și nici vinete cu zecile de kilograme. Vin și cumpără 5-10 kg. Sunt oameni care cumpără doar pentru o salată”, a declarat un comerciant din Piața Centrală din Ploiești.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea: „Preţurile sunt preţuri din respect pentru muncă”

"Preţurile sunt preţuri din respect pentru muncă (...) pentru că, dacă daţi mâna cu aceşti agricultori, puteţi să constataţi în palmele lor că sunt numai bătături. Bătătura nu vine din altceva decât din muncă, pur şi simplu, care este de dimineaţă până seara şi până noaptea. Este un preţ al respectului faţă de muncă. (...) Când am plecat afară, am luat preţurile din alte zone ale Europei, nu se compară ca preţ, sunt mult mai scumpe şi de o calitate mai puţin recunoscută în comparaţie cu produsele noastre. Noi avem produse de calitate", a declarat Petre Daea, cu ocazia Zilei Recoltei, potrivit Agerpres.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te