Ministrul Muncii spune care români vor avea salarii mai mari. De când se întâmplă asta?

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 28.05.2024 - 15:13
Ministrul Muncii spune care români vor avea salarii mai mari. De când se întâmplă asta? Foto: Profimedia Images (fotografie cu caracter ilustrativ)

Românii vor avea venituri mai mari de la 1 iulie, moment în care statul dorește să crească salariul minim pe economie.

SHARE

Statul vrea să mărească salariile minime pe economie, iar companiile spun că fac față cu greu presiunii din cauza taxelor și impozitelor. 

La toate acestea se adaugă rata inflației și costurile de trai care au crescut foarte mult în România, în ultimele luni. Angajații de la companiile private spun că au nevoie de bani mai mulți pentru a putea supraviețui.

Guvernul plănuiește să majoreze salariul minim pe economie de la 1 iunie 2024, dar la pachet va elimina și o facilitate care le lăsa salariaților mai mulți bani în buzunar.

Ministrul Muncii spune care români vor avea salarii mai mari. De când se întâmplă asta?

La finalul anului trecut, salariul minim a crescut cu 300 de lei și din iunie Guvernul ar vrea să-l crească cu încă 400 de lei. Odată cu creșterea salariului minim, Guvernul va elimina netaxarea celor 200 de lei din salariu.

Citește și: Țara din Europa care ne ademenește medicii. Salariu de 8.000 €/lunar pentru specialități esențiale

Pe de altă parte, Uniunea Europeană obligă România să crească salariile deoarece ne aflăm pe ultimele locuri la nivel european.

Odată aplicată regula salariului minim european, de la 1 ianuarie 2025, salariul minim brut în România ar urma să ajungă la 4.100 de lei, adică jumătate din salariul mediu brut pe ţară, care, potrivit estimărilor, ar urma să fie de 8.200 de lei. 

Implementarea salariului minim european va asigura că veniturile salariale vor crește în mod constant, în concordanță cu salariul mediu brut pe țară.

Această măsură va aduce beneficii deosebite angajaților din sectorul privat, unde se găsește cel mai mare număr de salariați la nivel minim.

UE obligă România să crească veniturile

Citește și: Jobul care oferă românilor salariu de 100.000 € pe an, muncind de acasă. Să aibă simțul umorului

Salariul minim european va aduce și un alt avantaj major: asigurarea unor salarii mai bune chiar și pentru cei fără calificare, începând cu prima zi de muncă.

„Salariul minim pe economie se negociază in cadrul Consiliului National tripartit acolo unde avem reprezentanții sindicatelor, patronatului și al executivului. 

Salariul minim pe economie de la 1 iulie este de 3700 de lei”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, aflat într-o vizită la Iași.

Citește și: Salariu de 2.700 € lunar pentru un job într-un mare aeroport din Europa. Ce trebuie să faci

„Salariul minim garantat - avem directiva europeană în ceea ce privește Legea salarizării avem Pilonul 420 din PNRR.

Absolut toate familiile ocupaționale și aici fie ca vorbim de reprezentanții sindicatelor, fie ca vorbim de angajatori, absolut toți au fost consultați în mod repetat și la un mod serios, astfel ca să cunoaștem speficul fiecărei familii, funcții, iar Legea salarizării să își îndeplinească obiectivul esențial de a aduce echitate in sistemul public de salarizare”, 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te