Mihai Daraban (CCIR): „Votul Austriei pe Schengen poate afecta comunitatea de afaceri românească”

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 15.12.2022 - 16:09
Mihai Daraban, președintele CCIR- Foto: CCIR

„Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) își exprimă consternarea cu privire la votul Austriei împotriva aderării României la zona Schengen”, se arată într-un comunicat al instituției.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Potrivit acestuia, „poziția acestui stat reprezentând un adevărat șoc pentru mediul de business din țara noastră, dar și pentru partenerii de afaceri ai antreprenorilor români din Uniunea Europeană.”
 
CCIR subliniază că „între România și Austria există o strânsă colaborare în plan economic, legăturile de lungă durată dintre cele două state fiind consolidate în mod constant prin parteneriate transparente și durabile, bazate pe respect reciproc.”

Din această perspectivă, „includerea României în zona Schengen ar fi adus un beneficiu enorm atât pentru economia națională, cât și pentru cea a membrilor UE, mai ales în contextul în care lanțurile de aprovizionare au fost grav afectate de pandemia COVID-19 și, mai recent, de agresiunea armată a Federației Ruse în Ucraina.”
 
„Votul Austriei împotriva aderării României la zona Schengen va afecta, poate ireversibil, comunitatea de afaceri românească și, în general, reputația țării noastre.

Companiile românești vor fi obligate să concureze pe o piață fără frontiere libere, ceea ce, mai ales în contextul geopolitic actual, reprezintă un mare impediment pentru dezvoltarea economiei la nivel european.

România are nevoie urgentă de investiții, dar faptul că nu suntem în spațiul Schengen devine un minus pentru marile companii care își doresc să deschidă linii de producție aici.

Este una dintre cauzele pentru care producători importanți, din domeniul auto de exemplu, au ales statele vecine.

De asemenea, nu trebuie uitat faptul ca industria transportului rutier generează aproximativ 5% din Produsul Intern Brut și oferă peste 350 de mii de locuri de muncă, chiar și în actualele condiții în care timpii de așteptare pentru trecerea graniței pot depăși șase ore.

Citește și: EXCLUSIV Venitul unui profesor, de cinci ori mai mic ca al unui medic. Ce spune Ministerul Muncii

CCIR  a subliniat în repetate rânduri, cu ocazia misiunilor economice sau a forumurilor de afaceri, cât de necesar este în plan socio-economic ca România să adere la spațiul Schengen, mai ales dacă ținem cont de eforturile făcute în timp pentru îndeplinirea tuturor criteriilor cerute de forurile europene.

Citește și: VIDEO General britanic: Royal Marines, desfășurați în "operațiuni secrete" în Ucraina

Suntem convinși însă că o Uniune Europeană puternică trebuie să fie construită pe încredere reciprocă și măsuri echitabile de care să beneficieze în mod egal toți membrii săi.

Mediul de afaceri din România va continua să îmbrățișeze principiile solide ale transparenței, concurenței loiale și echității și nu poate decât să spere că va primi un răspuns similar din partea comunității de afaceri europene”, a declarat președintele CCIR, Mihai Daraban.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te