VIDEO General britanic: Royal Marines, desfășurați în "operațiuni secrete" în Ucraina

DE Elena Andrei | 14.12.2022 - 20:49
Royal Marines, desfășurați în "operațiuni secrete" în Ucraina/Foto: royal navy
Generalul Robert Magowan/Foto: twitter

Renumita Marina Regală britanică a luat parte la operațiuni secrete în Ucraina, a recunoscut pentru prima dată un general britanic de rang înalt, subliniind că misiunile lor au presupus "un nivel ridicat de risc politic și militar".

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Scriind în Globe and Laurel, publicația oficială a Royal Marines, generalul-locotenent Robert Magowan a declarat că unități de comando britanice au sprijinit "operațiuni discrete" într-un "mediu extrem de sensibil", una dintre misiuni presupunând ca 350 de pușcași marini de la 45 Commando Group să fie desfășurați în scurt timp pentru a evacua Ambasada britanică din Kiev la începutul invaziei Rusiei în Ucraina.

Înainte de 24 februarie, ziua în rușii au pornit invazia pe teritoriul ucrainean, ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a confirmat că un număr mic de militari a fost desfășurat în Ucraina pentru a furniza arme și instruire.

Însă este pentru prima dată când un oficial militar de rang înalt face o astfel de confirmare.

Magowan, un fost comandant în Royal Marines, care s-a alăturat unității de elită a Marinei Regale în 1989, a scris: "În ianuarie anul acesta, Grupul 45 Commando s-a desfășurat în scurt timp - din adâncurile unei ierni întunecate, din nordul Norvegiei, pentru a evacua Ambasada britanică din Kiev în Polonia. Forțaăde urgență internațională 999, dacă vreți."

Grupul 45 Commando este specializat în războiul arctic, iar trupele sale s-au întors în Norvegia în martie pentru a participa la cel mai mare exercițiu militar NATO din anii 1980 încoace, în cadrul căruia 30.000 de militari din 28 de țări au luat parte la exercițiile Cold Response.

"Apoi, în aprilie, s-au întors în țară pentru a restabili misiunea diplomatică, asigurând protecția personalului critic", a continuat Magowan. "În timpul ambelor faze, comandourile au sprijinit alte operațiuni discrete într-un mediu extrem de sensibil și cu un nivel ridicat de risc politic și militar."

Vorbind cu MailOnline după ce comentariile lui Magowan au fost publicate ieri, marți, 14 decembrie, un purtător de cuvânt al Marinei Regale a avut grijă să insiste că trupele britanice nu au luat parte la lupte.

"Royal Marines au fost desfășurați în Ucraina pentru a sprijini prezența diplomatică a Regatului Unit în această țară", a declarat purtătorul de cuvânt. "Ei nu au îndeplinit nicio funcție de luptă".

Citește și

O spioană KGB face din seducție „arma sa mortală”. Criminali și mafioți, prinși în capcana iubirii

VIDEO SUA au testat cu succes racheta hipersonică AGM-183A, mai rapidă decât orice armă existentă

Ministerul britanic al Apărării a insistat, de asemenea, că soldații britanici nu au fost implicați în nicio operațiune de luptă, a declarat pentru MailOnline:

"Personalul britanic a fost desfășurat pentru a sprijini antrenamentul semnificativ oferit forțelor armate ale Ucrainei de către Marea Britanie. Aceștia nu îndeplinesc nicio funcție de luptă".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te