Locul din România cu cel mai curat aer. Tot mai mulți turiști vor să meargă acolo în vacanță

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 17.02.2024 - 09:23
Fundata din Brașov are cel mai curat aer din România Foto: monitorulexpres.ro

O comună din România este destinația numărul 1 din România. Se află la 1.400 de metri altitudine și are cel mai curat aer din țară.

SHARE

Una dintre cele mai bune destinații turistice din România este o localitate montană. Tot mai mulți români au început să o viziteze mai ales după ce au aflat că acolo este cel mai curat aer din țară. 

Aflată la mijlocul distanței între Bran și Rucăr, pe culoar, această comună este străjuită de munții Bucegi și munții Piatra Craiului.

Locul din România cu cel mai curat aer. Tot mai mulți turiști o preferă pentru vacanțe. Unde se află

În 2023, Fundata a ajuns pe primul loc în clasamentul destinațiilor turistice din România ce merită să fie văzute, întocmit de jurnaliștii din cadrul Clubului Presei de Turism. Aceasta este localitatea situată la cea mai mare altitudine din țară, cu gospodării aflate chiar și la 1300 – 1400 de metri altitudine, dar și cu cel mai curat aer.

Această comună mică, care atrage anual 400.000 de turiști, alcătuită din trei sate – Fundata, Fundățica și Șirnea – este situată într-un peisaj spectaculos de munte, în cel mai înalt punct din celebrul culoar Rucăr – Bran, fiind străjuită de Munții Piatra Craiului, Munții Bucegi și Munții Leaota.

Citește și: Zona centrală a municipiului Oradea a fost declarată staţiune turistică de interes naţional

Fundata este una dintre destinațiile preferate pentru cei care sunt amatori de turism montan, ecoturism sau turism rural. 

În apropierea localității Fundata se pot vizita numeroase obiective naturale: Parcul Național Piatra Craiului - Trasee în Piatra Craiului, Prăpăstiile Zărneștilor, Cheile Moieciului, Cheile Grădiștei, Rezervațiile naturale La Chișătoare, Peștera și Cheile Dâmbovicioara, Peștera cu lilieci din satul Peștera, Satul Șirnea, Barajul Pecineagu, Lacul Vidraru.

Alături de Fundata, în topul destinațiilor turistice mai sunt Durău, Țara Moților, Șinca Veche, Complexul Sturdza – Miclăușeni, Țara Hațegului, Gura Portiței, Sulina, Bucovina și Delta Dunării.

O poveste foarte interesantă despre Fundata ne dezvăluie faptul că în august 1916, aici a murit primul român, Gheorghe Poenaru-Bordea, în Primul Război Mondial.

Foto: Wikipedia

Fundata este o destinație perfectă și pentru cei pasionați de istorie

Localitatea era aşezată chiar pe graniţa dintre Imperiul Austro-Ungar şi Ţara Românească, iar oamenii ajunseseră să aibă casa într-o ţară şi grajdul în alta. De câteva ori pe zi, treceau hotarul pentru a-şi hrăni animalele.

A fost prima localitate eliberată de trupele militare române. În luptele pentru Fundata, la 14 august 1916, colonelul Gheorghe Poenaru-Bordea a trecut graniţa cu trupele sale şi a fost ucis. Alte câteva zeci de soldaţi au pierit în bătăliile pentru eliberarea Fundatei, scrie instatravel.ro.

Citește și: FOTO Care sunt cele mai frumoase țări din lume. Una este considerată de români un Paradis

Și gurmanzii se pot delecta aici. Produsele tradiționale din Fundata sunt foarte gustoase și pregătite cu suflet de către localnici. Gustul unic al laptelui și al produselor derivate, dar și a cărnii de oaie sau vită, se datorează varietății foarte mare de plante medicinale ce se găsește în flora de aici. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te