Joe Biden și Kevin McCarthy par a fi aproape de un acord privind plafonul datoriei SUA

DE Florin Budescu | Actualizat: 26.05.2023 - 13:14
Kevin McCarthy, liderul republicanilor din Camera Reprezentanţilor - Foto: Profimedia Images

Președintele Joe Biden și liderul republican al Congresului SUA, Kevin McCarthy, se apropie de un acord, care ar ridica plafonul datoriei guvernului de 31,4 trilioane de dolari, timp de doi ani, limitând în același timp cheltuielile, a declarat un oficial.

SHARE

Acordul, care nu este definitiv, ar crește finanțarea pentru cheltuielile pentru militari și veterani, menținând în esență cheltuielile discreționare non-apărare la nivelurile din anul curent, a spus oficialul.

Biden şi McCarthy s-ar fi înţeles pe plafonul datoriei

Casa Albă ia în considerare reducerea planului său de a spori finanțarea la Serviciul Fiscal Intern pentru a angaja mai mulți auditori și a viza americanii bogați, a spus oficialul.

Un al doilea oficial american a spus că finanțarea IRS este o problemă deschisă, dar scopul principal este să se asigure că agenția execută prioritățile președintelui, chiar dacă există o mică tunsoare sau finanțarea este mutată.

Cele două părți s-au întâlnit virtual joi, a spus Casa Albă.

Citeşte şi: Republicanii din Camera Reprezentanţilor împing discuțiile privind plafonul datoriei la limită

Negociatorii republicani au respins planurile de creștere a cheltuielilor militare, reducând în același timp cheltuielile non-apărare.

Ei au susținut în schimb un semn de la Casa Albă, pentru a trata ambele elemente bugetare în mod mai egal, a declarat pentru Reuters o sursă familiarizată cu discuțiile.

Biden a spus că încă nu sunt de acord cu privire la unde ar trebui să cadă reducerile. „Nu cred că toată povara ar trebui să revină americanilor din clasa de mijloc și din clasa muncitoare”, a spus el reporterilor.

Citeşte şi: Statele Unite ale Americii ar putea intra în faliment, dacă nu se ridică plafonul datoriei publice

McCarthy a declarat reporterilor că cele două părți nu au ajuns la un acord. „Știam că acest lucru nu va fi ușor”, a spus el. Nu este clar cât de mult timp a mai rămas Congresului pentru a acționa.

Departamentul de Trezorerie a avertizat că ar putea fi în imposibilitatea de a-și acoperi toate obligațiile, de la 1 iunie, dar joi a declarat că va vinde datorii în valoare de 119 miliarde de dolari, scadente la acea dată, sugerând unor observatori ai pieței că nu există termen fix.

Acordul final ar specifica suma totală pe care guvernul ar putea-o cheltui pe programe cum ar fi cele pentru locuințe și Educație, potrivit unei persoane familiarizate cu discuțiile.

Semne pozitive

Părţile implicate în negocieri „au sugerat în trecut că nu vor anunța licitații de achiziţii pe care nu credeau că au mijloacele de a le rezolva”, a spus Gennadiy Goldberg, strateg principal al ratelor la TD Securities, în New York. „Deci cred că este o notă pozitivă”.

Orice acord va trebui să treacă de Camera Reprezentanților, controlată de republicani, și de Senatul controlat de democrați. Acest lucru ar putea fi dificil, deoarece unii republicani de dreapta și mulți liberal-democrați s-au declarat supărați de perspectiva unui compromis.

"Nu cred că toată lumea va fi fericită la sfârșitul zilei. Nu așa funcționează sistemul", a spus McCarthy.

Camera Reprezentanţilor a suspendat joi după-amiază discuţiile, iar Senatul nu este în sesiune. Parlamentarilor li s-a atras atenţia să fie gata să revină la vot, dacă se ajunge la un acord.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te