Inflaţia în Zona Euro a scăzut la o cotă-record. Avem al zecelea lapte scump din Europa. Inflația din Zona Euro a scăzut la cel mai mic nivel din ultimii trei ani, în această lună, datorită scăderii costurilor Energiei, arată datele oficiale.
Creșterile prețurilor de consum au încetinit la 2,2%, în august, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, după ce au atins 2,6% în luna iulie.
Inflaţia în Zona Euro a scăzut la o cotă-record. Avem al zecelea lapte scump din Europa
Astfel, ele se apropie de ținta de 2% a Băncii Centrale Europene, lucru prezentat ca un avertisment, la summitul bancherilor centrali din SUA, de la Jackson Hole, de la finalul lunii august.
Totuşi, inflația de bază, care elimină prețurile volatile la Energie, alimente, alcool și tutun, un indicator-cheie, a scăzut ușor, la 2,8%, în august, de la 2,9% în iulie, conform Eurostat, scrie Euractiv.
România este însă într-o situaţie complet diferită. Chiar dacă inflaţia anualizată pe august a scăzut spre 5%, suntem pe cifră-record în Uniunea Europeană.
Citeşte şi: Ce înseamnă că Banca Naţională a revizuit în jos prognoza de inflaţie. Românii au motive de bucurie
Acest lucru nu este bun pentru că influenţează preţurile, care continuă să crească mai repede decât este bine pentru economie. De regulă, economiştii spun că inflaţia ideală trebuie să fie 2%.
La aceasta se referea avertismentul privind scăderea inflaţiei în Zona Euro. Acum câţiva ani, când România avea precedentul puseu inflaţionist, bancarii centrali din statele UE nu mai ştiau cum să facă în aşa fel încât inflaţia să crească spre 2%.
Efectul asupra preţurilor, în România, este important. Ceea ce trebuie să înţelegem este că, la cât de jos au fost preţurile în România, creşterile datorate inflaţiei le-au mărit, dar ele sunt în general tot jos, comparativ cu Europa Occidentală.
Citeşte şi: Inflaţia scade treptat. Dobânzile avantajează depozitele. De ce este bine aşa şi anume pentru cine
La începutul ultimei decade a lunii august, datele Eurostat relevau că rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a crescut în luna iulie până la 2,8%, de la un nivel de 2,6%, în iunie, România fiind din nou ţara cu cea mai ridicată inflaţie din blocul comunitar, conform Digi24.
În luna iulie, ţările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei au fost Finlanda (0,5%), Letonia (0,8%) şi Danemarca (1%). La polul opus, ţările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei au fost România (5,8%), Belgia (5,4%) şi Ungaria (4,1%), arată datele Eurostat, potrivit Agerpres.
Spre comparaţie, în Bulgaria, rata inflaţiei a scăzut la 2,4%, fiind pe trendul Zonei Euro. De fapt, Sofia este în antecamera Zonei Euro (EMT-2).
Citeşte şi: Urmează „o diminuare a dobânzii cheie a BNR”. Inflația este sub ținta de 5%
În Ungaria, din cauza unor măsuri inflaţioniste asemănătoare celor din România, inflaţia urcase în iulie la 4,1%, conform Trading Economics.
România stă în general bine cu preţurile totuşi, în sensul că ele sunt foarte scăzute, faţă de cât de sus sunt în Zona Euro. La laptele dulce (7,09 lei litrul), suntem pe locul 10 în Europa, în timp ce Ungaria e pe locul 31 (5.02), iar Bulgaria pe 5 (7.79).
Foto: NeedPix/CC0
Pâinea albă proaspătă românească (500 g) costă 5,36 lei şi suntem pe locul 31 în Europa, având mai jos, din UE, doar Bulgaria (4,52 lei), conform Numbeo. Suntem pe locul 34 la preţul kilogramului de carne de vită: 46,53 lei. Recordul astronomic este deţinut de Elveţia, unde acelaşi produs costă 217.65 lei (evident, în franci elveţieni).