Inflaţia scade treptat. Dobânzile avantajează depozitele. De ce este bine aşa şi anume pentru cine

DE Florin Budescu | Actualizat: 31.07.2024 - 15:09
Inflaţia scade treptat. Dobânzile avantajează depozitele. De ce este bine aşa şi anume pentru cine - Foto: Profimedia Images
Inflaţia scade treptat. Dobânzile avantajează depozitele. De ce este bine aşa şi anume pentru cine - Foto: Profimedia Images

Inflaţia scade treptat. Dobânzile avantajează depozitele. De ce este bine aşa şi anume pentru cine. Băncile continuă să reducă dobânzile la depozite și credite, în luna premergătoare deciziei BNR.

SHARE

Inflaţia scade treptat. Dobânzile avantajează depozitele. De ce este bine aşa şi anume pentru cine. Băncile continuă să reducă dobânzile la depozite și credite, în luna premergătoare deciziei BNR, de a scădea pentru prima oară dobânda-cheie, după cea din anul 2021.

Se vădeşte astfel cine profită şi cine are de pierdut, în funcţie de evoluţia inflaţiei.

Inflaţia scade treptat. Dobânzile avantajează depozitele. De ce este bine aşa şi anume pentru cine

Dacă inflaţia creşte, creditele se scumpesc (dar aici există un decalaj, la persoanele fizice, asupra căruia vom reveni), iar dobânzile devin real-negative.

Aceasta înseamnă că tu te uiţi la depozit şi constaţi că dobânda îţi aduce, aparent, un venit suplimentar, dar inflaţia îl mistuie şi chiar te face, de la o anumită valoare a creşterii preţurilor, să ieşi în pierdere.

În schimb, statul, dacă este inflaţie, are de câştigat: veniturile la buget cresc, în sensul că, dacă preţurile la produse şi servicii cresc, creşte şi fracţia din ele care ajunge la buget, prin taxe şi impozite.

Citeşte şi: Untul s-a scumpit cu 44%. De ce au crescut prețurile atât de mult și ce legătură are cu inflația?

Este greu de demonstrat că Guvernul produce efect inflaţionist pentru a avea venituri mai mari la buget, dar mecanica fenomenului exact aceasta este.

Pe de altă parte, dacă inflaţia scade, statul pierde, în sensul că veniturile sale scad, în schimb puterea de cumpărarea a omului simplu creşte.

Dobânzile la depozite devin real-pozitive - şi exact asta se întâmplă acum: există o anumită rată a inflaţiei de la care ai venituri reale, prin depozitele tale bancare.

Citeşte şi: Urmează „o diminuare a dobânzii cheie a BNR”. Inflația este sub ținta de 5%

Lucrurile sunt mai complicate însă cu dobânzile la credite. "Pentru credite, foarte mult loc pentru scăderea ratelor nu este, până ce IRCC nu va fi actualizat la o valoare mai scăzută", arată Profit.ro.

Anume, IRCC are un decalaj de evoluţie de 3 - 6 luni, faţă de indicele ROBOR, care, atunci când acesta e pe trend de scădere, îi dezavantajează pe creditaţi.

Ori, în acest moment, indicele Robor stagnează pe un platou şi nu se ştie când îşi va reîncepe scăderea, pentru ca apoi, decalat, să-l urmeze şi IRCC.

Citeşte şi: Cartofii şi carnea s-au scumpit cel mai mult. Inflaţia a scăzut sub 6%

Aceasta este păcăleala pe care politica i-a administrat-o omului de rând, acum câţiva ani, cosmetizată în naraţiunea falsă privind băncile cele rele, care stabilesc cu de la ele putere dobânzile.

În acest timp, pentru firme, ar putea veni rate mai bune, după actualizarea indicelui Robor. Dar până acolo mai este de tras, pentru că urmează asaltul final al Guvernului asupra bugetului.

Iar acest asalt este format dintr-un mixtum-compositum de plăţi din elicopter către populaţie, care sunt inflaţioniste. Probabil că şi de aceea indicele Robor este pe platou.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te