Aeroportul Tulcea unde au venit 360 turiști în 2022 „înghite” 167 milioane lei/an și are 64 angajați

DE Petre Bădică | Actualizat: 07.02.2023 - 12:43
oportul Tulcea unde au venit 360 turiști în 2022 - Foto: Aeroportul Tulcea / Facebook

Aeroportul din Tulcea ar trebui să fie poarta de intrare a turiștilor spre Delta Dunării, destinație fermecătoare și unică în Europa. Nu se întâmplă așa, aeroportul cheltuind enorm pentru un număr infim de turiști.

SHARE

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat, acum 5 luni, că a semnat un contract de finanţare pentru modernizarea Aeroportului ''Delta Dunării'' din Tulcea, în valoare de 180 de milioane de lei.

"Am semnat astăzi un contract de finanţare pentru modernizarea Aeroportului 'Delta Dunării' din Tulcea. Aeroportul va avea 180 de milioane de lei la dispoziţie pentru dezvoltarea unui terminal de pasageri modern şi acces la facilităţi pentru aeronave conform standardelor europene. Fondurile vor fi folosite, mai exact, pentru: modernizarea şi extinderea terminalului de pasageri, modernizarea platformei de îmbarcare-debarcare şi a căii de rulare alfa (construite în 1973); construirea platformei dedicată activităţilor de degivrare/antigivrare aeronave", a informat Grindeanu pe pagina sa de Facebook.

Potrivit şefului de la Transporturi, în vederea atingerii acestor obiective, terminalul de pasageri va fi dimensionat pentru operarea unor aeronave de capacitate mare (190 de pasageri la ore de vârf). Anunțul era făcut în septembrie 2022.

Ce modernizează Grindeanu

Aeroportul „Delta Dunării” din Tulcea doar mănâncă bani și nu puțini. Potrivit unui răspuns obținut de Newsweek Românai de la Consiliul Județean Tulcea, „în anul 2022 au fodt îmbarcați/debarcați pe aeroportul din Tulcea 360 de pasageri”. Această operațiune s-a făcut cu costuri mari, bugetul aeroportului fiind de 93 milioane de lei. El va crește la 167 de milioane în acest an.

Potrivit acelorași surse, „Aeroportul din Tulcea nu are autorizație să deservească aeronave cargo”. 

Chiar dacă pare un aeroport fără activitate - nu vin turiști, iar aeronavele cargo nu pot ateriza - Aeroportul are un număr de 64 de angajați. Un angajat pentru fiecare 6 turiști veniți cu avionul la Tulcea anul trecut. Detalii AICI

Citește și: Generalul Ben Hodges: „Avioanele F16 nu ajută Ucraina acum. Armele de precizie câștigă războiul”

Potrivit site-ul aeroportului, ultima modernizare a aeroportului datează din 2015 când s-au cumpărat consumabile de birou. Detalii AICI

Istoricul activității se oprește la anul 1973 când „ia ființă aeroportul din Tulcea pe un nou amplasament”. Dacă la Tulcea au sosit 360 de pasageri, pe aeroprturile din Satu Mare și Baia Mare au sosit peste 70.000 de pasageri anul trecut.

Citește și: Criza baloanelor chinezeşti ar putea fi un moment definitoriu în noul Război Rece

Turiștii vin, dar nu cu avionul

Pandemia de coronavirus a mai redus din numărul turiștilor din deltă. „Până în luna mai a anului 2021, în Deltă 59.119 de turiști, în 2022, în aceași perioadă, au ales destinația 42.735 de turiști, cu 27% mai puține înoptări, prezența acestora fiind evident grevată de zvonurile alarmiste, dar și de creșterea prețurilor determinată de criza economică”, se arată într-un comunicat al Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării. 

Probabil că, la nivelul anul 2022, numărul turiștilor din Deltă a depășit 100.000 mai ales că nu erau luate în calcul tocmai lunile de vară. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te