Criza baloanelor chinezeşti ar putea fi un moment definitoriu în noul Război Rece

DE Alexandru Pop | Actualizat: 07.02.2023 - 11:12
Criza baloanelor chinezeşti ar putea fi un moment definitoriu în noul Război Rece - Foto: captură video YouTube/CNBC

SHARE

Saga baloanelor chineze amenință să fie un moment decisiv, în rivalitatea periculoasă superputerilor: pentru prima dată, americanii au experimentat un simbol tangibil al provocării securității naționale, venite de la Beijing.

Balonul, descris de serviciile de informații americane ca un vehicul aerian de supraveghere, a prezentat o amenințare de securitate relativ scăzută și modestă, în comparație cu spionajul multistratificat, rivalitățile economice, cibernetice, militare și geopolitice care se escaladează în fiecare zi.

Citeşte şi: VIDEO Balonul spion al Chinei, doborât de un F22 Raptor, a survolat silozuri nucleare în SUA

Dar, în timp ce a plutit în spaţiul aerian aal Statelor Unite, înainte de a fi doborât în largul coastelor Carolinei, balonul a creat un moment în care ideea unei amenințări a Chinei la adresa SUA nu era nici îndepărtată, teoretică, nevăzută sau o chestiune de viitor.

Evenimentul a scos în evidenţă că, în America polarizată de astăzi, prima reacție a Washingtonului în fața unei amenințări este să arate cu degetul, mai degrabă decât să se manifeste unitar.

Nu a fost prima dată când baloanele chineze au traversat spațiul aerian al SUA, în timpul acestei administrații sau în ultima – iar oficialii militari au declarat că acesta nu a fost văzut ca o amenințare deosebit de gravă de informații sau la adresa securităţii naționale.

Citeşte şi: Un balon de spionaj a fost reperat și deasupra Columbiei

În ceea ce a fost în același timp un moment de mare miză geopolitică și mare farsă, Casa Albă s-a chinuit să explice de ce nu a doborât imediat balonul, deoarece oficialii din Carolina de Sud i-au avertizat pe oameni să nu tragă intrusul chinez, care zbura în cătarea puştilor.

Toate acestea l-au lăsat pe președintele Joe Biden într-o poziție profund vulnerabilă, în timp ce criticii săi republicani s-au năpustit asupra sa.

Balonul nu putea fi pur și simplu ignorat – mai ales că secretarul de stat Antony Blinken era pe cale să plece într-o călătorie la Beijing, care a fost rapid anulată, odată cu izbucnirea furtunii politice.

„Nu ar fi trebuit să lăsăm Republica Populară Chineză să îşi bată joc de spațiul nostru aerian”, a spus liderul republican al Senatului, Mitch McConnell, conform CNN.

În timp ce Beijingul și-a exprimat regretul pentru incursiunea a ceea ce a pretins a fi un dirijabil de monitorizare a vremii, criticii săi văd incidentul ca fiind cel mai recent exemplu de dorință de a-și flexibiliza puterea în afara regiunii sale, de a călca în picioare regulile stabilite între națiuni și ca o dovadă mai mare de încercare agresivă de a-și extinde influența și operațiunile de informații pe tot globul, vizând afaceri, universități și chinezi americani, precum și ținte tradiționale.

„SUA au precizat clar că aceasta este o intruziune inacceptabilă în suveranitatea americană”, a declarat secretarul pentru Transporturi, Pete Buttigieg.

În timp ce China are zeci de sateliți-spion antrenați pe activitate în privinţa SUA – la fel cum face Washington cu rivalul său, îndrăzneala vizibilă a ideii zborului cu balonul a declanșat furie în Washington.

Aceasta, la rândul său, amenință să dezlănțuie forțe politice, militare și diplomatice din ambele națiuni care, deși sunt gestionabile pe termen scurt, arată cât de greu va fi să fie împiedicată această rivalitate crescândă să ajungă la un punct de fierbere și să provoace un război între cele două țări.

Până când balonul a intrat în spațiul aerian al SUA, a existat o mică fereastră între asigurarea de către președintele chinez, Xi Jinping, a unui al treilea mandat, anul trecut, și următoarele alegeri prezidențiale din SUA, când politica mai puţin înfierbântată între Washington și Beijing ar fi putut facilita relaxarea tensiunilor diplomatice.

Este posibil ca această oportunitate să fi fost acum irosită.

Următoarele crize ridică întrebări dificile pentru Biden și reprezintă o distragere nedorită a atenției, de la un discurs de marți, privind starea Uniunii, care este o lansare a campaniei de realegere, cu excepția faptului că nu este o acţiune politică explicită.

Republicanii l-au etichetat rapid pe Biden ca fiind nesăbuit, ușor intimidat de China și lent în apărarea teritoriului SUA.

În timp ce o astfel de critică este uşor de făcut, pentru criticii populişti, dar fără asumare de responsabilitate, tumultul politic va crea un mediu perfid pentru viitoarele politici americane, menite să prevină o ciocnire cu China.

Armata americană trebuie să explice de ce balonul nu a fost doborât înainte de a traversa teritoriul continental al SUA, iar incidentul amenință să deschidă tensiuni între Pentagon și Casa Albă, aflată sub reflectorul public, cu privire la gestionarea incidentului, precum și o dezbatere despre ce să se facă data viitoare când se întâmplă ceva asemănător.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te