Cum să investești în petrol? Ghidul complet al investitorului român

DE Newsweek România | Actualizat: 21.10.2021 - 11:37
Cum să investești în petrol? Ghidul complet al investitorului român

Deși se vorbește tot mai des de energie regenerabilă și economie verde, petrolul rămâne, cel puțin deocamdată, marfa nr. 1 în lume, fiind în continuare utilizat pentru a produce combustibili lichizi ce sunt folosiți în transportul aerian, terestru și naval.

SHARE

În prezent, petrolul este responsabil pentru aproximativ 1/3 din cantitatea globală de energie! Fiind cea mai tranzacționată marfă din lume, petrolul oferă o lichiditate mare pe piață și, prin urmare, oportunități extraordinare de investiții.

De ce aleg investitorii petrolul?

Tocmai pentru că petrolul este cea mai importantă materie primă la nivel global, acesta este adesea considerat un barometru economic. În plus, importanța acestei piețe face tranzacționarea lină și continuă, tranzacțiile pot fi încheiate de luni până vineri, circa 24 de ore pe zi, ceea ce este important și în contextul costurilor de tranzacționare. Prețul petrolului, ca și cel al indicilor bursieri, poate reflecta situația economică.

Cu toate acestea, în cazul petrolului, cererea și oferta curentă sunt mai importante. Acest lucru sugerează că anumiți investitori aleg petrolul ca piață care reflectă situația actuală mai bine decât acțiunile.

Ce influențează prețul petrolului?

Piața petrolului este foarte echilibrată, iar surplusul sau deficitul sunt de obicei o parte mică (până la 1-2%) din ofertă. În plus, cererea este inelastică la preț. Pe scurt, alimentăm mașina indiferent de prețul la pompă. Prin urmare, modificările ofertei duc de obicei la fluctuații de preț pe termen scurt.

Este nevoie de o perioadă lungă de timp din momentul explorării și forajului primului puț pentru a obține o producție constantă, astfel încât producția nu se poate adapta rapid la nevoile pieței. Cu toate acestea, dacă dintr-un anumit motiv o parte din producție este oprită (de exemplu, prin greve ale angajaților sau tulburări politice), prețul poate reacționa puternic.

În plus, un factor important este faptul că o mare parte din producția de petrol provine din regiuni cu stabilitate geopolitică limitată. Prețul petrolului, ca și cel al indicilor bursieri, poate reflecta situația economică. Cu toate acestea, în cazul petrolului, cererea și oferta curentă sunt mai importante. Acest lucru sugerează că anumiți investitori aleg petrolul ca piață care reflectă situația actuală mai bine decât acțiunile.

 

Care sunt principalele diferențe dintre petrolul Brent și cel WTI?

Petrol brut Brent (OIL) - provine din 15 câmpuri petroliere situate în Marea Nordului. Conținutul scăzut de sulf, care este sub 0,37%, indică faptul că este petrol dulce, iar densitatea sa scăzută îi permite să fie descris drept light, fiind ideal pentru producția de motorină și benzină. Se estimează că aproape 70% din tranzacțiile petroliere globale sunt efectuate pe petrolul Brent. Contractele futures pe petrolul brut Brent sunt listate la London Intercontinental Exchange (ICE).

Petrolul brut WTI (OIL.WTI) - West Texas Intermediate, este extras în Statele Unite, Texas. Datorită conținutului de sulf, sub 0,24%, este denumit petrol dulce și light, întrucât are o densitate scăzută. Petrolul WTI este instrumentul care stă la baza contractelor futures la New York Mercantile Exchange (NYMEX). Se caracterizează prin calitatea înaltă, una dintre cele mai înalte din lume.

 

Monede corelate cu petrolul

Această denumire este folosită pentru grupul de monede al țărilor a căror caracteristică comună este dependența ridicată a economiei de exportul uneia sau mai multor materii prime cheie. Acest lucru face ca prețul mărfii exportate și valoarea monedei să fie extrem de corelate - când prețul materiei prime crește, de obicei, se traduce și prin creșterea valorii monedei din țara respectivă.

Să analizăm situația Canadei. Principala materie primă exportată este petrolul - cu cât prețul de piață al „aurului negru” este mai mare, cu atât valoarea dolarului canadian (CAD) este mai ridicat în raport cu alte monede.

 

Ce rapoarte trebuie urmărite?

Când vine vorba de piața petrolului, trebuie menționate mai multe rapoarte cheie care trebuie urmărite pentru a estima evoluția prețului petrolului. Sunt publicate pentru perioade diferite la intervale diferite de timp. Cele publicate frecvent au cel mai mare impact asupra modificărilor prețului.

Modificarea stocurilor - raportul privind stocurile de petrol brut este publicat săptămânal (în mod normal în fiecare miercuri la 17:30 ora României) de către Departamentul de Energie al SUA (DoE). Fiind un raport săptămânal, are un impact puternic asupra pieței de petrol. Stocurile de petrol din SUA au o pondere semnificativă în rezervele de petrol ale OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică), motiv pentru care raportul DoE are cel mai mare impact asupra formării prețurilor pe termen scurt.

Cu o zi înainte (marți, la 23:30 ora României), este publicat raportul privind stocurile al American Petroleum Institute (API). În acest caz, producătorii și alți participanți la piață raportează în mod liber nivelurile stocurilor. Poate trasa o direcție înainte de prezentarea raportului DoE. Datele celor două rapoarte sunt disponibile în calendarul economic pe platforma xStation!

Rapoarte privind bilanțul - acestea sunt în principal rapoarte ale OPEC (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol), IEA (Agenția Internațională a Energiei), EIA (Administrația privind informațiile energetice din SUA) și, de asemenea, ale participanților la piața privată, precum Bloomberg, care oferă estimări de producție pentru cei mai mari producători la sfârșitul fiecărei luni.

Rapoartele de mai sus sunt emise lunar, trimestrial sau anual și arată dinamica cererii și ofertei. De asemenea, prezintă prognoze pentru perioadele viitoare.

Modificarea numărului de platforme petroliere - acest raport este crucial în primul rând pentru Statele Unite. În zilele noastre, mare parte producției noi SUA provine din exploatarea șistului, iar menținerea producției în SUA necesită o schimbare constantă a instalațiilor de petrol. Un număr mare de platforme petroliere active înseamnă investiții mari pe piața petrolului și indică o producție mai mare. Numărul de platforme petroliere active depinde în mare măsură de prețurile pieței. De obicei este publicat vineri după-amiază. Aceste date sunt disponibile în calendarul economic pe platforma xStation.

Raport COT / CFTC - investitorii și participanții la piața futures trebuie să furnizeze informații cu privire la valoarea pozițiilor pe piața petrolului. Raportul CFTC pentru majoritatea piețelor din SUA este publicat în fiecare vineri la 22:30 ora României. Raportul ICE este publicat luni.

Datorită informațiilor privind numărul de poziții short și long și diferența dintre ele, poți determina sentimentul pieței. Un sentiment prea ridicat duce la corecții de preț.

 

Cum se tranzacționează petrol Crude prin CFD-uri?

Te-ai gândit vreodată că ai vrea să investești în petrol însă nu ai loc să depozitezi butoiul de petrol la tine în casă? Ei bine, lucrurile nu funcționează așa.|A Pe burse poți investi în petrol fără livrare fizică, adică poți tranzacționa prețul petrolului fără să fii nevoie să deții efectiv marfa în sine, ceea ce te scutește de o grămadă de probleme și costuri privind transportul depozitarea, etc.

Cea mai simplă modalitate de a obține expunerea pe petrol este de a tranzacționa CFD-uri pe OIL sau OIL.WTI. Contractele pentru diferență (CFD) sunt instrumente fascinante, cu multe caracteristici interesante care conferă unicitate acestui produs, cum ar fi:

·       CFD-urile sunt produse derivate - nu deții produsul de bază, speculezi pur și simplu dacă prețul va crește sau va scădea.

·       CFD-urile au efect de levier - ceea ce înseamnă că poți efectua o tranzacție investind efectiv doar un procent din contravaloarea totală a activului și nu întreaga contravaloare. Spre exemplu, dacă vrei să deschizi o tranzacție de 1.000 RON cu levier 1 la 10 (10%), nu trebuie să implici în tranzacție pe toți cei 1.000 RON, ci doar 10 RON (10%). Prin urmare, atunci când se utilizează efectul de levier, atât profitul potențial, cât și mărimea pierderii posibile (deci riscurile) sunt amplificate cu valoarea levierului (deci de 10 de ori mai mari în cazul exemplului nostru).

·       CFD-urile permit realizarea de investiții nu numai pe prețuri în creștere cât și pe prețuri în scădere (prin intermediul mecanismului de vânzare în lipsă sau short selling, astfel poți să vinzi acum ceva ce nu ai și să răscumperi mai târziu la un preț mai bun).

·       Posibilitatea de a lua poziții long (CUMPĂRARE) sau poziții short (VÂNZARE) în combinație cu utilizarea mecanismului de levier financiar face ca aceste tipuri de contracte să reprezinte în prezent unul dintre cele mai flexibile și populare tipuri de tranzacționare pe piețele financiare.

·       CFD-urile permit protejarea (hedging-ul) tranzacțiilor împotriva fluctuațiilor nedorite prin posibilitatea de a deschide simultan poziții SHORT (vânzare în lipsă) și LONG (cumpărare) pe acelați instrument, înghețând temporar rezultatul tranzacției până trec fluctuațiile.

·       Poți investi chiar și în subdiviziuni de lot, astfel încât să poți ajusta dimensiunea tranzacției la propriile necesități de investiții.

 

Diversificarea portofoliului ca măsură de protecție

„Nu pune toate ouăle într-un singur coș”, spune o veche zicală. Un portofoliu diversificat va reduce riscul specific, minimizând astfel riscul total, mai ales pe timp de criză sau recesiune. Nu înseamnă doar investiții în numeroase instrumente, ci și cumpărare de clase de active diferite.

În funcție de apetitul la risc al investitorului, o parte din portofoliu poate consta din investiții cu risc relativ scăzut (acțiuni solide pentru dividende, obligațiuni de stat, metale prețioase, petrol și numerar), în timp ce restul banilor ar putea fi alocați în active mai riscante (acțiuni de creștere, criptomonede și Contracte CFD).

Mulți investitori raționali preferă să se concentreze pe acțiuni sigure în care să investească în timpul unei recesiuni. Sunt vizate companiile de înaltă calitate, cu elemente fundamentale bune, în special bilanțuri puternice și un raport scăzut al datoriei.

În afară de aceasta, acțiunile preferate în caz de recesiune ar trebui să aibă fluxuri de numerar constante și previzibile. Aceste companii anticiclice se găsesc deseori în rândul industriilor care din punct de vedere istoric se descurcă bine în perioadele dificile, precum: domeniul medical, utilități sau produse de bază pentru consumatori - alimente și băuturi, bunuri de uz casnic, produse de igienă sau tutun sunt considerate a fi neciclice, ceea ce înseamnă că acestea sunt întotdeauna solicitate.

 

Nici petrolul nu a fost scutit de criză

Anul trecut, data de 20 aprilie 2020, a fost o zi care va rămâne în istoria piețelor financiare drept prima dată când prețul petrolului a atins o valoare negativă.

Este vorba despre contractul Futures cu scadență în luna mai, care s-a depreciat în câteva ore cu peste 300% și a încheiat sesiunea de luni la -37,63 dolari per baril. Mai precis, deținătorii acestor contracte au fost dispuși să plătească pentru a scăpa de livrarea fizică a petrolului la scadență, se arată într-o analiză a casei de brokeraj XTB România.

Situația nu a fost însă atât de gravă pe cât părea la prima vedere, fiind efectul unor dezechilibre pe termen scurt. Astfel, investitorii care dețineau poziții de cumpărare pe contractele pe luna mai au ajuns să plătească pentru a vinde aceste contracte din cauză că volumul de petrol pe care trebuiau să îl primească ar fi fost dificil de depozitat. Capacitatea de depozitare la nivel global este de aproximativ 6,8 miliarde de barili, fiind în proporție de 60% ocupată. În acest context, rafinăriile nu sunt dispuse că prelucreze petrolul brut din cauza nivelului redus al cererii de combustibil ca urmare a măsurilor de restricționare.

Momentul în care statele au început să relaxeze măsurile, iar cetățenii și-au reluat treptat activitatea normală a fost un punct de inflexiune pe piața petrolului. Majorarea cererii de combustibil a reprezentat principalul element care a susținut și va susține și în viitor,  „prețul aurului negru”.

_____________

Disclaimer/ Avertisment cu privire la riscuri:

Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 73% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.

_____________

Articol susținut de XTB

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te