Coaliția de guvernare se joacă de-a acciza la carburanți. Hunor: A existat o discuție

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 23.02.2022 - 21:55
Coaliția de guvernare se joacă de-a acciza la carburanți. Hunor: A existat o discuție. / Foto: playtech.ro

Deși liderii coaliției PSD-PNL-UDMR au anunțat marți că au decis înjumătățirea accizei la carburanți, ceea ce ar reduce prețul la pompă cu peste un leu, miercuri, Kelemen Hunor a declarat că „a fost o discuție”.

SHARE

Preşedintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, a declarat că a avut loc marţi o discuţie în coaliţia de guvernare despre reducerea accizei la carburanţi, dar această temă a rămas în discuţie şi nu va exista un anunţ fără o analiză foarte exactă în acest sens.

"A fost ieri o discuţie în coaliţie, într-adevăr, despre reducerea accizei la carburanţi şi a rămas să nu ieşim până când nu există o analiză foarte exactă, serioasă şi până când nu există o întâlnire între premier şi OMV, Rompetrol şi ceilalţi jucători sau actori de pe piaţă. (...) Toată lumea a fost de acord să căutăm o soluţie, să încercăm să reducem preţul, dar a rămas în discuţie, fiindcă nu poţi să anunţi o măsură până când nu vezi impactul, până când nu vezi cum reacţionează piaţa, până când nu vezi ce efecte va avea acea măsură. Deci a fost această discuţie ieri şi urmează să mai avem o discuţie despre acest subiect, să vedem tot ce înseamnă impact politic, social, financiar", a afirmat Kelemen Hunor miercuri la B1 TV.

Citește și: Fratele interlopului Romi Neguș poate fi eliberat după 14 ani de închisoare

El a adăugat că, din discuţiile purtate cu mai multe persoane din judeţul în care locuieşte, a remarcat îngrijorarea acestora şi chiar revolta unora faţă de perspectiva creşterii inflaţiei, precum şi a preţurilor la energie şi la carburanţi.

"În acest moment, din cauza conflictului ruso-ucrainean şi ieri aţi văzut pe bursă preţul petrolului cât s-a schimbat (...), oricum va influenţa toată piaţa carburanţilor nu numai la noi. Deci trebuie făcute analizele necesare. Eu nu sunt pentru balet mediatic, nu intru în această competiţie", a precizat liderul UDMR.

Vicepremierul a exprimat, în context, preocuparea Guvernului şi a coaliţiei de guvernare faţă de ceea ce se întâmplă şi pe această piaţă, subliniind că "asta nu depinde de noi".

Citește și: Oamenii lui Putin la București: politicieni condamnați, mistici, vedete TV. Năstase, cel mai vizibil

"Aşa este peste tot în Europa. S-au deschis foarte multe fronturi - începem cu energia, ajungem la carburanţi, de unde pleacă inflaţia în transport, în producţie, în industria alimentară, în materialele de construcţie şi aşa mai departe. Şi trebuie să încercăm şi trebuie să găsim soluţii pentru toate aceste aspecte. Şi nu este foarte uşor. Stăm cu specialiştii 4-5-6 ore pe zi, să vedem ce măsură ar fi cea mai potrivită în această situaţie. (...) Este clar că trebuie să găseşti soluţii fiscale, monetare, economice, bugetare ca să mai temperezi inflaţia, asta este clar", a explicat el. 

Înjumătățirea accizei la carburanți ar reduce, teoretic, prețul la pompă cu peste un leu

Liderii coaliției de guvernare au anunțat că au decis, marți, înjumătățirea accizei la carburanți, ceea ce ar reduce prețul la pompă cu peste un leu.

„Am propus liderilor coaliției soluția scăderii temporare cu 50% a accizei la combustibil, măsura care ar reduce prețul la pompă imediat cu peste 1 leu. Propunerea a fost validată în ședința de azi (marți - n. red.)”, a anunțat ministrul de Finanțe, Adrian Câciu.

El a spus că în perioada următoare vor fi discuții cu reprezentanții Comisiei Europeane și ai marilor companii distribuitoare de carburanți pentru ca prețurile la combustibil să fie reduse la un nivel suportabil. 
 
„Acesta este doar una dintre deciziile care vor constitui pachetul major de soluții ce au ca scop reducerea facturilor energetice și calmarea puseului inflaționist manifestat la acest început de an”, a adăugat Câciu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te