„Sunt la bugetul de stat, vedem dacă sunt contestate și deciziile sunt favorabile cetățenilor, bineînțeles că va trebui să returnăm acești bani”, a mai spus ministrul Finanțelor.
În ceea ce privește o posibilă amnistie pentru aceste amenzi, după ce Curtea Constituțională le-a declarat neconstituționale, Florin Cîțu a afirmat că „este o decizie pe care trebuie să o discutăm cu premierul și vom vedea”.
„La acest moment nu am participat la o discuție care să aibă acest subiect - amnistia fiscală pentru acest amenzi - și la Ministerul Finanțelor nu discutăm de așa ceva în acest moment”, a adăugat ministrul, la Digi 24.
Cîțu a explicat că, în cazul persoanelor care contestă amenzile și câștigă în instanță, „de obicei se fac compensări” din impozite și taxe, dar „sunt și cazuri când primesc banii, depinde care este situația personală a fiecărei persoane”.
În 2 mai, ministrul de Interne anunțase că cele circa 600 de milioane de lei din amenzi vor merge către sistemul medical.
În 6 mai, însă, CCR a decis că amenzile date în perioada de urgență sunt neconstituționale. Curtea Constituțională constata că stabilirea faptelor a căror săvârşire constituie contravenţii este lăsată, în mod arbitrar, la libera apreciere a agentului constatator, fără ca legiuitorul să fi stabilit criteriile şi condiţiile necesare operaţiunii de constatare şi sancţionare a contravenţiilor.