Bulgaria elimină TVA la pâine, reduce TVA la gaze, scade taxe și subvenționează carburanții

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 18.05.2022 - 14:30
Premierul bulgar Kiril Petkov / Foto: Profimedia

Guvernul de la Sofia a prezentat un pachet consistent de măsuri anticriză, destinat să protejeze companiile şi consumatorii cu venituri reduse de creşterea preţurilor la energie şi alimente, ca urmare a războiului din Ucraina.

SHARE

Pachetul convenit de coaliţia la putere, condusă de premierul Kiril Petkov, prevede stimulente în valoare de două miliarde de leva (1,1 miliarde de dolari), variind de la eliminarea TVA la pâine, subvenţii la carburanţi, majorarea pensiilor şi reduceri de taxe pentru familiile tinere, relatează Agerpres, citând Reuters.

Noul pachet se adaugă altor măsuri adoptate deja care au păstrat neschimbate preţurile la energie electrică pentru gospodării, începând din luna iulie a anului trecut, precum şi despăgubiri acordate companiilor pentru costurile ridicate cu energia.

Citește și: VIDEO Primele imagini cu drumul expres Brăila-Galați. Nu va fi gata în 2023, din cauza birocrației

"Măsurile sunt o oportunitate pentru a-i sprijini pe cei mai vulnerabili, care sunt în cel mai mare pericol de pe urma impactului inflaţiei şi au un accent specific pe combustibili şi energie", a declarat premierul Kiril Petkov jurnaliştilor.

"Pachetul garantează că standardul de viaţă pentru toţi cetăţenii bulgari va fi menţinut", a adăugat Petkov.

Pensii majorate în medie cu 20%, TVA eliminată la pâine, TVA redusă la gaze și încălzire, reducere de 0,25 de leva pentru litrul pentru benzină, motorină, GPL şi metan

Conform planului dezvăluit miercuri, începând cu data de 1 iulie, pensiile de stat vor fi majorate, în medie, cu 20%, Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) la pâine va fi eliminată timp de 12 luni, TVA-ul la încălzire şi gaze naturale pentru gospodării va fi de 9% timp de un an.

Citește și: Sancțiunile pentru șoferii agresivi și vitezomani nu au ținut 6 luni. Deputații au votat „relaxarea”

De asemenea, guvernul de la Sofia va oferi o reducere de 0,25 de leva pentru litrul pentru benzină, motorină, GPL şi metan, începând din iulie şi până la finele anului.

Autorităţile de la Sofia estimează că noul pachet de măsuri nu va majora ţinta de deficit bugetar, de 4% din PIB pentru acest an şi va fi finanţat prin creşterea veniturilor din taxe. O sursă de finanţare va fi taxarea profiturilor excesive înregistrate de firmele din energie ca urmare a majorării preţurilor la petrol şi gaze. Calculele exacte vor fi făcute cu ocazia rectificării bugetului de stat în luna iulie, a spus ministrul bulgar al Finanţelor, Assen Vassilev.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.