Benzina s-a scumpit cu 10% pentru Guvernul a mărit acciza

DE Florin Budescu | Actualizat: 14.10.2024 - 10:15
Benzina s-a scumpit cu 10% pentru Guvernul a mărit acciza - Foto: Pexels/cottonbro studio
Benzina s-a scumpit cu 10% pentru Guvernul a mărit acciza - Foto: Pexels/cottonbro studio

Benzina s-a scumpit cu 10% pentru Guvernul a mărit acciza. România este unul din cele 2 state membre UE în care prețul carburanților s-a majorat în ultimul an.

SHARE

Benzina s-a scumpit cu 10% pentru Guvernul a mărit acciza. România este unul din cele 2 state membre UE în care prețul carburanților s-a majorat în ultimul an, în celelalte state fiind înregistrate scăderi.

Acestea sunt în medie de 6,1%, în perioada august 2023-august 2024. Explicația este în politica fiscală agresivă a Guvernului, care a operat două creșteri de accize, pe 1 ianuarie și pe 1 iulie, care au condus la o creștere a prețurilor cu peste 10%.

Benzina s-a scumpit cu 10% pentru Guvernul a mărit acciza

În urma deciziei Guvernului de la finalul anului trecut de majorare agresivă a accizelor, pe 1 iulie motorina s-a scumpit cu 40 de bani/l, iar benzina cu 43 de bani/l.

Asta după ce, din același motiv, prețurile crescuseră cu 26 bani/l, respectiv 29 bani/l, în prima zi a acestui an. Desfăşurar,ea factuală a lucrurilor demonstrează că analiştii care au atras atenţia că creşterea accizei este inflaţionsită au avut dreptate.

Raportate la prețurile din luna august 2023, de aproximativ 6,9 lei/l, creșterile de accize au condus la scumpirea motorinei cu 9,5% și la cea a benzinei cu 10,5%.

Citeşte şi: Lovitură din Orient, care îngenunchează economia Europei. La ce preț pot ajunge motorina și benzina?

În absența majorării accizelor, carburanții nu s-ar fi scumpit, ci dimpotrivă, s-ar fi ieftinit în România, cu 8,7% benzina și cu 11% motorina, într-un ritm superior mediilor UE, care au fost de 5,5%, respectiv 7,4%.

Doar Suedia (cu -20,7%) ar fi raportat o scădere de prețuri la carburanți mai ridicată, cele din Belgia (-8,9%) și Slovacia (-8,4%) situându-se sub scăderea care ar fi fost înregistrată în România, dacă guvernul nu majora agresiv accizele.

În august 2024, 24 de țări UE au raportat prețuri mai mici decât în ​​aceeași lună a anului trecut. Prețurile din Malta au rămas constante, iar România (+2,4%, ca urmare a creșterilor de accize) și Irlanda (+4,0%) au au cunoscut o creștere a ratei anuale a prețurilor carburanților. Alt stat european în are au fst înregistrate creșteri de prețuri la carburanți a fost Islanda, care însă nu este membru UE.

Citeşte şi: Prețurile la benzină și motorină în UE au scăzut cu 6,1%. Doar în România și Irlanda au crescut

Din 2020, prețurile combustibililor în UE au fost extrem de volatile. Ratele anuale de creștere a prețurilor carburanților au fost negative în mai 2020 (-19,5%), dar au început să crească abrupt în 2021, atingând +33,4% în luna noiembrie a acelui an, conform Profit.ro.

Vârful a ajuns în iunie 2022 (+39,2%) după aceea, a început să încetinească, devenind negativ în 2023. Aceste variații au reflectat impactul pandemiei de COVID-19, cel al carantinării economiilor și oamenilor, și al invaziei ruse a Ucrainei.

Tensiunile geopolitice influenţează preţul

În iunie 2023, media prețurilor la combustibili din UE era în scădere cu 15,7% față de aceeași lună a anului precedent, dar volatilitatea a devenit mai puțin pronunțată în ultimele luni, cu variații lunare mai mici de preț.

Din august, luna cu ultimele date Eurostat, cotațiile țițeiului Brent s-a apreciat ca urmare a tensiunilor geopolitice, iar prețul carburanților s-a majorat atât în UE, cât și în România.

În capitală, în prezent, liderul pieței, OMV Petom, vinde benzina cu 6,97-7,04 lei/l, iar motorina, cu 7,04-7,07 lei/l în stațiile Petrom. Pe 2 august 2023, prețurile practicate erau de 6,88-6,94, respectiv 6,90-6,93 lei/l.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te