Autostrada Ploiești – Brașov, un vis îndepărtat. Încep, însă, lucrările la o alternativă la DN1

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 26.01.2024 - 14:34
Autostrada Ploiești – Brașov, un vis îndepărtat. Încep, însă, lucrările la o alternativă la DN1 - Foto: digifm.ro - Rol ilustrativ
Autostrada Ploiești – Brașov, un vis îndepărtat. Încep, însă, lucrările la o alternativă la DN1 - Foto: brasov.net

Autostrada Ploiești – Brașov este încă un vis îndepărtat. Nici pe hârtie nu e gata. Dar, șoferii nu trebuie să-și piardă speranța. În 2024, încep lucrările la alternativa Brădet – Valea Doftanei la DN1 - Valea Prahovei.

SHARE

Lucrările de reabilitare şi modernizare a drumului judeţean DJ 102I - Valea Doftanei, judeţul Prahova – Brădet, judeţul Braşov - vor începe în acest an, au anunțat reprezentanții Consiliului Județean Brașov.

Autostrada Ploiești – Brașov, un vis îndepărtat. Încep, însă, lucrările la o alternativă la DN1

Joi, 25 ianuarie, Consiliul Judeţean Braşov a găzduit prima întâlnire de lucru din anul 2024 a factorilor de decizie cu atribuţii în supervizarea implementării contractului de proiectare şi execuţie a acestui obiectiv investiţional de importanţă strategică pentru judeţele Braşov şi Prahova.

La şedinţa de progres au fost prezenţi oficiali reprezentând Compania Naţională de Investiţii „CNI” SA, antreprenorul Construcţii Erbaşu SA şi proiectantul Grafic Tends, alături de conducătorii administraţiilor publice judeţene şi locale impactate de acest proiect.

Citește și: VIDEO Unde se construiește prima intersecție de autostrăzi de tip turbion din România

Participanţii au analizat stadiul realizării proiectului în ceea ce priveşte definitivarea coridorului de expropriere, obţinerea avizelor necesare de la ocoalele silvice şi Garda Forestieră pentru suprafeţele scoase din fondul forestier şi demersurile de avizare la Agenţia pentru Protecţia Mediului.

În acest context, proiectantul a comunicat că varianta finală a culoarului de expropriere pentru tronsonul de drum din judeţul Braşov a fost definitivată, incluzând şi suprafeţele de teren necesare pentru realizarea trotuarelor pe ambele părţi ale drumului din arealul localităţii Săcele, informează newsbv.ro.

Astfel, solicitarea primarului din Săcele privind rezolvarea problemei trotuarelor, analizată în prealabil cu conducerea Consiliului Judeţean, a fost rezolvată, iar săptămâna viitoare proiectul va intra spre avizare la comisia de circulaţie din cadrul Primăriei Săcele.

Participanţii au discutat despre emiterea autorizaţiilor de construire atât pentru tronsonul de drum din Prahova, cât şi pentru cel din judeţul Braşov, care ar urma să se facă în perioada următoare, dar şi despre pregătirea organizării de şantier. În acest sens, reprezentantul firmei constructoare a comunicat că are nevoie de un teren în zona Săcele cu o suprafaţă de o jumătate de hectar, cu acces la electricitate, apă şi reţea de telefonie.

Citește și: Autostrada Sibiu-Pitești, întârziată. Muncitorii refuză salarii de 5.000 lei. Trebuie aduși de afară

În urma discuţiilor, primele lucrări de construcţii ar putea începe chiar în această primăvară, mai întâi pe acele tronsoane care nu fac obiectul procedurilor de expropriere.

„Urmărim îndeaproape parcursul proiectului «Reabilitare şi modernizare DJ 102I Valea Doftanei, judeţul Prahova – Brădet, judeţul Braşov», pe care CNI îl implementează în parteneriat cu administraţiile judeţene din Prahova şi Braşov.

Având în vedere că procedurile de expropriere sunt în sarcina noastră, trebuie să obţinem avizul de mediu pentru culoarul de expropriere final, să aprobăm hotărârea de consiliu judeţean privind demararea procedurii de expropriere şi să predăm amplasamentul către CNI, în momentul în care vom avea culoarul expropriat.

Mă bucur că am rezolvat problema ridicată de domnul primar din Săcele în ceea ce priveşte lipsa din proiectul iniţial a trotuarelor, rigolelor şi acceselor la proprietăţi, astfel că nu există niciun fel de impediment în implementarea obiectivului”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Todorică-Constantin Şerban.

Citește și: Autostrada Moldovei a intrat într-o stare „critică”. Cine se face vinovat de nesfârșitele întârzieri

Potrivit datelor furnizate de proiectant, suprafaţa necesară lucrărilor ce se vor executa pe porţiunea din DJ 102I aferentă judeţului Braşov depăşeşte 223.000 mp, iar suprafaţa ce va trebui scoasă din fondul forestier este de aproximativ 1,5 hectare.

Reabilitarea şi modernizarea DJ 102I Valea Doftanei, judeţul Prahova – Brădet, judeţul Braşov înseamnă refacerea totală a 12,4 km aflaţi pe teritoriul administrativ al judeţului nostru şi a 13,2 km situaţi în judeţul vecin.

Autostrada Ploiești – Brașov nu e gata nici pe hârtie

Varianta finală de traseu pentru autostrada Ploieşti - Braşov a fost avizată în iulie 2023 de CNAIR, costul estimat al proiectului fiind de 5,5 miliarde de euro, fără TVA, a anunţat directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol, pe Facebook.

„Am avizat astăzi în CTE - CNAIR varianta finală de traseu pentru autostrada Ploieşti - Braşov! În lungime totală de 112,7 km (cu sectorul Cristian - Râşnov) această autostradă va avea 12 noduri rutiere, 13 tuneluri (12,4 km) şi 61 de structuri (28,75 km). Costul estimat pentru construcţia autostrăzii este de 5,5 miliarde euro fără TVA”, a notat Pistol.

În octombrie 2023, însă, Mariana Ioniță, un fost director CNAIR și actual secretar general în Ministerul Transporturilor, a spus că "Eu nu cred că va începe mai devreme de 2026-2027, pe acolo, în funcție de licitație, de acordul de mediu… de finalizarea studiului geotehnic. Este foarte important cum se face acest studiu geotehnic. Soluțiile pe care noi le scoatem la execuție trebuie să fie puse de îndată în operă, nemodificate. Am rezerva mea legată de licitații și de obținerea acordului de mediu".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te