Prețurile acțiunilor de la BVB scad puternic pe fondul epidemiei de coronavirus

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 26.02.2020 - 15:23

Acțiunile de pe bursele globale (inclusiv cea de la București)și petrolul au înregistrat scăderi de prețuri luni, în timp ce aurul, activ de refugiu a crescut, pe fondul răspândirii coronavirusului în afara Chinei și al perspectiva sumbre asupra creșterii mondiale.

SHARE

Pericolul coronavirusului, care își face simțită prezența din ce în ce mai mult în Europa, lovește din plin Bursa de la București. În doar două ore de la deschiderea tranzacțiilor principalele titlurin au suferit corecții majore, de 3-4 procente.

Prețul acțiunilor SNP Petrom, de exemplu, scăzuse cu 4%, iar cele ale celor cinci Societăți de Investiții Financiare (SIF) s-au diminuat cu procente care variază între 3% și 6%.

”Astfel de evenimente globale scurtcicuitează, efectiv, fluxurile comerciale la nivel global. Oprirea acestora le afectează și pe cele financiare, cu repercursiuni imediate asupra acțiunilor listate. România este imposibil să nu fie afectată de un astfel de eveniment global”, explică Nicolae Gherguș, președintele Consiliului de Administrație al BRK Financial Group.

Analiștii spun că este de așteptat, ca în perioada următoare, acest trend să se mențină, cel puțin până la revenirea volumelor de producție și a tranzacțiilor comerciale la valorile de dinainte de startul epidemiei.

Coreea de Sud se află în alertă, numărul infecțiilor depășind 700, iar numărul deceselor urcând la șapte. În Italia, oficialii au anunțat că o a treia persoană infectată a murit, în timp ce numărul cazurilor a sărit la peste 150 de la doar trei vineri. Iranul, care a anunțat primele infecții săptămâna trecută, a confirmat 43 de cazuri și opt decese, transmite Mediafax citând Reuters.

Indicele bursier Nikkei a scăzut cu peste 2%, iar acțiunile futures EuroStoxx 50 au scăzut 1,5%, în timp ce pentru indicele londonez FTSE scăderea este de 1%.

Indicele de referință australian a scăzut cu 2,2%, în timp ce în Noua Zeelandă piața scade cu 1,3%. Indicele KOSPI din Coreea de Sud s-a redus cu aproximativ 3%. Acțiunile chineze au deschispe minus, cu indicele CSI300 cu 0,6% mai mic. Indicele MSCI al zonei Asia-Pacific a scăzut cu 1,6%, la cel mai redus nivel de la începutul lunii februarie. Piețele japoneze sunt închise pentru o sărbătoare publică.

„Există o mulțime de vești proaste pe coronavirus, cu numărul total de noi cazuri în creștere”, a scris economistul șef AMP, Shane Oliver, într-o notă.

Virusul a ucis 2.442 de oameni în China, care a raportat 76.936 de infecții, frânând a doua economie a lumii. În același timp boala s-a răspândit în alte 28 de țări și teritorii.

Prețurile petrolului au scăzut, pe măsură ce investitorii s-au convins că epidemia a dus la scăderea cererii, în timp ce producătorii importanți au părut că nu se grăbesc să reducă producția. Țițeiul Brent a scăzut cu 3%, la 56,72 dolari barilul, iar petrolul american cu 2,7%, la 51,9 dolari/baril.

Aurul a crescut pe piața americană cu 1% la 1.665,1 dolari/uncie, iar prețul spot a urcat la maximul a șapte ani, la 1.678,58 dolari/unci, în cea mai mare creștere săptămânală din august anul trecut.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te