Unde se trăiește mai bine, în România sau în Ungaria? De ce se simt maghiarii „trași pe sfoară”?

DE Florin Budescu | Actualizat: 16.02.2024 - 14:02
A depăşit deja România Ungaria, ca nivel de trai? Ce spune presa maghiară - Foto: Profimedia Images
A depăşit deja România Ungaria, ca nivel de trai? Ce spune presa maghiară - Foto: Profimedia Images

Unde se trăiește mai bine, în România sau în Ungaria? De ce se simt maghiarii „trași pe sfoară”? Presa maghiară spune că cifrele economice care dau România la un nivel de trai peste al Ungariei sunt greșit interpretate.

SHARE

A depăşit deja România Ungaria, ca nivel de trai? Ce spune presa maghiară. În octombrie 2023, mass-media de opoziție maghiară a fost într-o dispoziție foarte optimistă, datorită Eurostat, institutul european de statistică.

Eurostat a prezentat date care arată că România a depășit Ungaria, în ceea ce privește PIB-ul pe cap de locuitor, la paritatea puterii de cumpărare (PPA).

A depăşit deja România Ungaria, a nivel de trai? Ce spune presa maghiară

Potrivit datelor, PPA a Ungariei a fost de 76,6% din media UE, în timp ce cea a României a crescut la 76,7%. Într-o analiză publicată de Index.hu, publicaţie critică guvernamentală, un expert subliniază că a judeca nivelul de dezvoltare al unei țări după un singur punct de date este înșelătoare.

Acest lucru a fost interpretat de mulți – în mod greșit, spun experții – ca fiind semnalul că România este mai avansată decât Ungaria, subliniază articolul Index.

Mai mult, în decembrie anul trecut, a apărut indicele de consum pe cap de locuitor al parității puterii de cumpărare (PPP), în care Ungaria a fost penultima în UE, după Bulgaria.

Citeşte şi: Viktor Orban a încurcat-o. Uniunea Europeană a pornit procedura de pedeapsă pentru Ungaria

Apoi, au apărut titluri care spuneau: „În UE, există o singură țară mai săracă decât Ungaria, dar se apropie cu pași repezi”.

Într-un interviu anterior, din februarie, Index l-a întrebat pe unul dintre cei mai influenți analiști ai țării, Gergely Suppan, economist șef la Ministerul Economiei Naționale, despre acest lucru.

"Mass-media au greșit teribil în a concluziona că România ne-a depășit deja, în ceea ce privește nivelul de trai, pe baza faptului că consumul românesc pe cap de locuitor este mai aproape de media UE decât media maghiară, în termeni de PPA.

Citeşte şi: Cum s-au rezolvat lucrurile cu Viktor Orban, pentru 50 de miliarde de euro, ajutor UE pentru Ucraina

Motivul de bază este că populația maghiară economisește mult mai mult”, a subliniat economistul în interviu. Averea financiară a gospodăriilor maghiare este de câteva ori mai mare decât cea a românilor, a precizat expertul. Suppan a adăugat că în România inegalitatea este mult mai mare decât în ​​Ungaria.

„Desigur că avem inegalitate, dar nu este atât de extremă în Ungaria, precum este în România sau America Latină, ori chiar în Statele Unite. Am ajuns vizibil din urmă restul, gândiți-vă doar la cât de mult au crescut locurile de muncă. Cei care sunt dispuși și capabili au posibilitatea de a munci, a spus expertul.

Deficiențele unor indicatori, în special PIB-ul, au fost recunoscute de mult timp, limitările acestora au fost analizate și au apărut indici mai complecși ai bunăstării țărilor, ca răspuns. Există exemple interne, precum Indicele de creștere armonică (HNI), dezvoltat de Institutul Macroeconomic și recunoscut de Banca Centrală, conform Hungary Today.

Citeşte şi: Fiul lui Viktor Orbán, implicat în misiunea militară secretă a Ungariei în Africa. Legătura cu Rusia

În multe privințe, HNI depășește indicatorii utilizați în prezent, deoarece aceștia măsoară fie companiile mari, fie sustenabilitatea de mediu sau socială. HNI ia în considerare toate aspectele relevante de sustenabilitate și se bazează pe 6 piloni:

1. durabilitate economică; 2. financiară; 3. de mediu; 4. socială; 5 forță de muncă; 6. bază de cunoștințe, adică conceptul de sustenabilitate demografică. Pe lângă cei 6 piloni, indicele Oeco include 32 de indicatori obiectivi, în timp ce indicatorii subiectivi, care sunt adesea denaturatori, nu sunt incluși în HNI. 

În calitate de lider regional, susţine HT, Ungaria este înaintea unor țări precum Portugalia, Italia și Grecia, în indicele Oeco, a declarat Szabolcs Pásztor, director de cercetare al Fundației de Cercetare Economică Oeconomus.

Imaginea distorsionată

Privind clasamentul, se poate observa că Ungaria este înaintea Slovaciei, în clasamentul global, dar și în fața Chinei și Rusiei. România, pe de altă parte, nu este doar în urma Ungariei, în acest indice, dar este pe ultimul loc în UE și pe locul 74 la nivel global.

Se observă că în Ungaria până şi presa de opoziţie este foarte prudentă cu criticile la adresa Guvernului Orban, pentru a supravieţui. Se observă de asemenea că experţii au reuşit să creeze un indice, numit Oeco, care să distorsioneze realitatea că România e umăr la umăr cu Ungaria, iar Bulgaria se apropie.

E de notat şi bucuria cu care publicaţia constată că Budapesta depăşeşte, pe anumite criterii, Slovacia, care tocmai a ales un guvern suveranist, dar şi China, ori Rusia, ceea ce e destul de ciudat, pentru că Rusia este mult în urmă, pe când China are o competitivitate care concurează SUA, liderul global.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te