Viktor Orban a încurcat-o. Uniunea Europeană a pornit procedura de pedeapsă pentru Ungaria

DE Adina Mutăr | 07.02.2024 - 20:53
Uniunea Europeană a pornit procedura de pedeapsă pentru Ungaria. Orban a încălcat dreptul comunitar - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Viktor Orban a încurcat-o. Uniunea Europeană a pornit la 7 februarie procedura de pedeapsă pentru Ungaria, după ce Budapesta a adoptat o lege despre care spune că este menită să „protejeze suveranitatea Ungariei” și să reducă influența străină.

SHARE

Viktor Orban a încurcat-o. Uniunea Europeană a pornit procedura de pedeapsă pentru Ungaria, pentru încălcarea dreptului comunitar.

Legea lui Orban urmărește să incrimineze partidele și să condamne candidații la alegeri cu până la trei ani de închisoare pentru acceptarea de finanțare străină, ridicând îngrijorări cu privire la impactul potențial al acesteia asupra organizațiilor civile.

Viktor Orban a încurcat-o. Uniunea Europeană a pornit procedura de pedeapsă pentru Ungaria 

„Comisia consideră că legislația maghiară în joc încalcă mai multe prevederi ale dreptului primar și secundar al UE”, a motivat executivul UE, referindu-se la drepturile electorale și fundamentale ale omului precum respectarea datelor cu caracter personal, libertatea de exprimare și asociere, precum și norme aplicabile pieței interne.

Legea a fost descrisă anterior drept „o amară ironie” de europarlamentarul liberal Katalin Cseh, referindu-se la rapoartele despre ingerința lui Orban în alegerile din Polonia și Bosnia-Herțegovina, precum și la investițiile maghiare în instituțiile media din Slovacia, unde naționalistul Robert Fico a câștigat recent alegerile, potrivit euobserver.com.

În ciuda preocupărilor interne cu privire la statul de drept care a determinat înghețarea fondurilor UE, proiectul de lege a fost depus pentru prima dată de partidul de guvernământ Fidesz al premierului Viktor Orban în noiembrie și este în vigoare din decembrie.

Citește și: Parlamentul European lasă Ungaria fără vot și fără 30 miliarde € din cauza șantajului lui Orban

Comisia Europeană, brațul executiv al UE, a declarat că a trimis o scrisoare de înștiințare Ungariei că a lansat procedura de pedeapsă, la care Budapeste trebuie să răspundă în două luni. 

În cazul în care problemele identificate de executivul UE în scrisoare nu sunt abordate de autoritățile maghiare, Comisia ar putea decide să trimită o solicitare oficială de respectare a legislației UE ca următor pas.

Europarlamentarul german al Verzilor, Daniel Freund, a salutat decizia Comisiei în timp ce a susținut că „înghețarea mai multor fonduri UE în conformitate cu mecanismul statului de drept pentru Orbán ar fi mult mai bine”.

Citește și: Planul UE pentru colapsarea economiei Ungariei. Șantajul lui Orban pentru Putin îl va costa scump

În decembrie, Comisia UE a deblocat fonduri de coeziune în valoare de 10 miliarde de euro pentru Ungaria, ceea ce a determinat Parlamentul European să solicite o revizuire a legalității deciziei, cu posibilitatea de a trimite Comisia în instanță.

20 de miliarde euro din fonduri UE rămân blocate – inclusiv 6,3 miliarde euro în cadrul mecanismului de condiționalitate a statului de drept, 10 miliarde în cadrul Facilității pentru redresare și reziliență (FRR) și REPowerEU și 2,6 miliarde EUR în fonduri de coeziune.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te