1.800.000.000$ pentru două hidrocentrale de pompaj, în Bulgaria. România se chinuie de 50 de ani

DE Florin Budescu | Actualizat: 15.06.2024 - 21:21
1,8 mld. de euro pentru două hidrocentrale de pompaj, în Bulgaria. România se chinuie de 50 de ani - Foto: Wikipedia/Petq stavarova/CC BY-SA 3.0

1,8 mld. de euro pentru două hidrocentrale de pompaj, în Bulgaria. România se chinuie de 50 de ani. Banca Europeană de Investiții (BEI) va oferi asistență companiei de stat bulgare de electricitate Natsionalna Elektricheska Kompania.

SHARE

1,8 mld. de euro pentru două hidrocentrale de pompaj, în Bulgaria. România se chinuie de 50 de ani. Banca Europeană de Investiții (BEI) va oferi asistență companiei de stat bulgare de electricitate Natsionalna Elektricheska Kompania EAD (NEK).

Scopul este de a pregăti construcția a două mari centrale hidroelectrice cu acumulare prin pompare în partea de sud-vest a țării, potrivit presei de specialitate.

1,8 mld. de euro pentru două hidrocentrale de pompaj, în Bulgaria. România se chinuie de 50 de ani

Cele două noi surse de energie regenerabilă, denumite Batak și Dospat, vor adăuga fiecare o capacitate de producție de aproximativ 800 MW și vor extinde capacitatea de stocare, consolidând aprovizionarea cu energie electrică în Bulgaria și în Uniunea Europeană, au declarat NEK și BEI într-un comunicat de presă comun.

În cadrul acordului, EIB Advisory va examina fezabilitatea tehnică și viabilitatea economică a celor două proiecte, și va evalua beneficiile și riscurile acestora. Proiectele sunt vechi în Bulgaria. De exemplu, la Dospat-Vacha, proiectul este început teoretic din anul 1963.

Acest lucru va ajuta NEK să ia decizii cu privire la implementarea celor două proiecte. NEK și BEI au precizat că un cost total estimat al fiecărui proiect este de aproximativ 900 de milioane de euro, iar planul este de a începe producția până în 2032, conform Economica.net.

Citeşte şi: Burduja: „S-a încheiat consultarea de piaţă pentru Tarniţa – Lăpuşteşti. Trecem la licitație”

Cele două centrale ar urma să fie situate în apropierea orașelor Batak și Dospat din sud-vestul Bulgariei, în munţii Rila şi Pirin, a căror altitudine este peste cea a Făgăraşului.

Cele două proiecte fac parte din Planul pe zece ani de de dezvoltare (TYNDP) 2024 a Rețelei europene a operatorilor de sisteme de transport de energie electrică (ENTSO-E), au precizat NEK și BEI.

Citeşte şi: Burduja a anunţat proiectul hidrocentralei de la Tarniţa: România avea datoria să îl facă de 40 ani

Proiectul unic al singurei hidrocentrale de pompaj, de la Tarniţa - Lăpuşteşti, este vechi de peste 50 de ani şi trenează în continuare. Nimeni nu a reuşit în tot acest timp să îl activeze.

Principiul hidrocentralei de pompaj este simplu: atunci când pe piaţă preţul energiei este scăzut, se cumpără energie şi se pompează apă în lacul de sus. Se aşteaptă până când preţul creşte, se lasă să curgă prin turbine apă în lacul de jos şi se vinde energia.

România ar putea să facă mai multe astfel de hidrocentrale de pompaj, de exemplu pe versanţii Lacului de acumulare Bicaz.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te